Περί Συνθηκών Λωζάννης και Μοντρέ ο λόγος: Όταν δεν έχεις γνώση… Δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη, είπε ο Πλάτων…

File photo: Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας




Toυ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Ο πρόεδρος τη; Τουρκίας παίζει σκληρό πόκερ με το ΝΑΤΟ. Το αν θα κερδίσει ή θα χάσει είναι κάτι που θα διαφανεί πολύ σύντομα.

Το παρελθόν πάντως δείχνει ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει το παραχαϊδεμένο παιδί των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του ΝΑΤΟ ή του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διότι, ΝΑΤΟ και Η.Π.Α. είναι το ίδιο πράγμα. Όσο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, τελικά απογοητεύει κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, όσους τον πίστεψαν….

Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί θαλάσσιο και χερσαίο χώρο αμφισβητώντας διεθνείς Συμφωνίες, κάποιες από τις οποίες συνομολογήθηκαν πριν από ένα αιώνα! Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η Λωζάνη προβλέπει αποστρατικοποίηση των Ελληνικών Νησιών. Κάτι ασφαλώς που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Το άρθρο 13 της Συμφωνίας της Λωζάνης δεν απαγορεύει τοποθέτηση οποιουδήποτε οπλικού συστήματος και λειτουργία στρατοπέδων στα νησιά μας!

  • Επιπλέον το άρθρο 51 του Ο.Η.Ε. επιτρέπει την παρουσία στρατευμάτων παντού για αυτοάμυνα. Όταν λοιπόν απέναντι σου βρίσκεται μια ολόκληρη σιδερόφρακτη τουρκική στρατιά, η σιδερόφρακτη τουρκική στρατιά του Αιγαίου (η οποία να σημειωθεί δεν υπάγεται στην Νατοϊκή δύναμη! Γιατί άραγε;), έχεις την υποχρέωση στην άμυνα!

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι τα Δωδεκάνησα καταλήφθηκαν το 1912 από την Ιταλία. Με τη Συνθήκη των Παρισίων που ακολούθησε τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, Ιανουάριος του 1919), τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ιταλία. Στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, όπως και στη συνθήκη των Σεβρών, το τουρκικό κράτος παραιτήθηκε κάθε δικαιώματος στα κατεχόμενα από την Ιταλία νησιά.

Οι τούρκοι ποτέ δεν ενοχλήθηκαν από την παρουσία στρατευμάτων στα Δωδεκάνησα από την φασιστική Ιταλία και ενοχλούνται σήμερα από την παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων! Διότι τα ελληνικά στρατεύματα είναι και συμμαχικά στρατεύματα.

Με τη Συνθήκη του Μοντρέ η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις (υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου στην ελβετική πόλη Μοντρέ, τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936), παραχωρήθηκε ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία.

Η Συνθήκη ρυθμίζει τη στρατιωτική δραστηριότητα των Στενών του Βοσπόρου που περιήλθαν στην εποπτεία της Τουρκίας, η οποία στη συνέχεια στρατικοποίησε πλήρως την περιοχή, αφήνοντας εκτεθειμένα τα δικά μας νησιά! Οπότε η στρατιωτική τους οχύρωση με βάση το άρθρο 51 του Ο.Η.Ε. είναι απολύτως νόμιμη και αναγκαία.

Υστερόγραφο: Οι Άγγλοι συμμάχησαν με τους Έλληνες στις μάχες κατά των Γερμανών, αλλά οι προθέσεις τους για το μέλλον των νησιών κάθε άλλο παρά αγαθές μπορούν να χαρακτηριστούν. Τελικά, στις 27 Ιουνίου 1946 οι Υπουργοί Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων αποφάσισαν την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1947 με τη Συνθήκη του Παρισιού. Στις 31 Μαρτίου 1947, έγινε η τελετή παράδοσης από τους Βρετανούς. Με νόμο της 9ης Ιανουαρίου του 1948 ορίστηκε ότι τα νησιά προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό κράτος από την 28η Οκτωβρίου 1947. «Στρατιωτικός Διοικητής Δωδεκανήσου» ορίστηκε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης. Ο επίσημος εορτασμός έγινε την 7η Μαρτίου 1948. με την έναρξη της περιοδείας του βασιλιά Παύλο. Από τότε η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Μαρτίου.

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η πάγια επεκτατική πολιτική της Άγκυρας έγινε σήμερα προσωπική σκοπιμότητα του Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: