Πάνε καλά τα πράγματα στην κυπριακή ΑΟΖ, λέει η Πηλείδου: Εν μέσω πανδημίας έγιναν εργασίες ύψους 200 εκ. δολαρίων

FILE PHOTO: Η υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου. Φωτογραφία από το υπουργείο Ενέργειας




Θετική χαρακτήρισε την κινητικότητα γύρω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) το τελευταίο διάστημα, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, λόγω και των εξελίξεων στο τομέα του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε σε παρουσίαση της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, από την έναρξη της COVID-19 έγιναν στην κυπριακή ΑΟΖ εργασίες ύψους 200 εκ. δολαρίων.

Όσον αφορά τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την ENI/TOTAL που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, ανέφερε ότι προχωρά πολύ ικανοποιητικά και ότι εντός 2-3 εβδομάδων αυτή αναμένεται να έχει να έχει ολοκληρωθεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ενδείξεις για θετικά αποτελέσματα και σχετικές ανακοινώσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές που εντοπίστηκαν από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 αναφορικά με τα γύρω πετρώματα.

Πρόσθεσε ότι γίνονται τώρα σεισμικές εργασίες τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και στο τεμάχιο 5 της ΑΟΖ, ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς ποσότητες. Πρόσθεσε ότι το τεμάχιο 5 αδειοδοτήθηκε στην κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Energy τον Δεκέμβριο του 2021, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδιαίτερα με ένα τεμάχιο που συγκοινωνεί με το τεμάχιο 10 στο οποίο θεωρείται ότι υπάρχει αρκετή προοπτική για εντοπισμό ποσοτήτων.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό οι ποσότητες που έχουν εντοπιστεί στο 12 να συμπληρωθούν με πρόσθετες επιβεβαιωμένες ποσότητες, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν για τη μεταφορά αερίου στην Αίγυπτο, ή τις υποδομές στην Κύπρο, αλλά και για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στην οριστικοποίηση των πλάνων της Chevron/Shell και Newmed Energy στο τεμάχιο 12 όπου θα ακολουθήσει γεώτρηση στους πρώτους μήνες του 2023 και οριστικοποίηση των σχεδιασμών για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε ακόμα στο ευρύτερο πλάνο της Κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη που προωθεί η Κυβέρνηση με την παράλληλα αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μέχρι το 2049. Σημείωσε επίσης τον ρόλο των ηλεκτρικών καλωδίων διασύνδεσης στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και στην ανάγκη να αυξηθούν οι στόχοι της χρήσης ΑΠΕ στην Κύπρο σε συνάρτηση με τους στόχους της ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεγάλων και μικρών συστημάτων αποθήκευσης, ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στο δίκτυο.

Τέλος ανέφερε ότι παράλληλα με τα άλλα μέτρα για μείωση του κόστους από την αύξηση των τιμών ενέργειας στους καταναλωτές, η Κυβέρνηση δεκαπλασίασε τα ποσά για εγκατάσταση ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας και υπάρχει τεράστια κινητικότητα από πλευράς καταναλωτών που έχουν αγκαλιάσει τα σχέδια αυτά.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: