Ούτε δεσμεύσεις για τα F-16 πήρε, ούτε πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο: Ο Έρντογάν δεν κέρδισε ακριβώς αυτά που ήθελε στη Μαδρίτη

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R) greets Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) before their meeting, during the second and last day of NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 30 June 2022. EPA, LAVANDEIRA




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή του Τζο Μπάιντεν. Στόχος του δεν ήταν άλλος, από το να κοροϊδέψει ακόμη έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, με την κλασική τακτική που ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ερντογάν έπαιξε ξανά το χαρτί του “καλού εταίρου”, και θεώρησε αυτονόητο ότι του αξίζει ένα τετ-α-τετ με τον πλανητάρχη. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, ο Αμερικανός ηγέτης δεν είχε την διάθεση να τον συναντήσει, γιατί πολύ απλά δεν είχαν κάτι να πουν.

Και αυτό φάνηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου. Μέσα από ένα λιτό κείμενο, μόλις δέκα γραμμών, έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του σταθερότητα σε Αιγαίο και Συρία.

  • Σε επίσημο επίπεδο, καμία αναφορά δεν έγινε στον εκσυγχρονισμό ή στην αγορά των αερομαχητικών F-16 και φυσικά ούτε τώρα ανακοινώθηκε κάποια επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ξεχωριστές δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη, έκανε γνωστό ότι μίλησε εν τέλει με τον Τούρκο ηγέτη για τα F-16, τονίζοντάς του όμως ότι αυτό είναι ένα θέμα που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να δώσει λύση.

Φυσικά, όσο και αν η Άγκυρα πιέζει την Ουάσινγκτον να παρακάμψει τις αποφάσεις των νομοθετών που εκλέχθηκαν από τον Αμερικανικό λαό, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη Γερουσία Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι συνεργάτες του Μάρκο Ρούμπιο, Κρις Μέρφι, Κρις Βαν Χόλεν και Φρανκ Παλόνε θα στείλουν ξανά στον “κάλαθο των αχρήστων” το αίτημα της Τουρκίας, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Για αυτό το λόγο και ο Τζο Μπάιντεν, αν και εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει τον Ερντογάν, δεν δεσμεύτηκε κιόλας ότι θα τα καταφέρει. Δήλωσε απλώς, γενικά και αόριστα “θα το προσπαθήσουμε”.

Επιπλέον, η ελληνική ομογένεια βρίσκεται σε επιφυλακή. Ανά πάσα στιγμή φροντίζει να ενημερώνει τους Αμερικανούς νομοθέτες μέσα από την άψογη καμπάνια της #NOJetsforTurkey και σε συνδυασμό με τους ομογενείς βουλευτές που βρίσκονται στο Κογκρέσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει άμεσα κάποια θετική εξέλιξη για αυτήν.

  • Ωστόσο, κάπου εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το εξής. Οι παραπάνω δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν άκρως απαράδεκτες. Μέσα σε λίγα λεπτά νομιμοποίησε τις παρανομίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έδειξε διάθεση να επιβραβεύσει έναν αναξιόπιστο εταίρο που δεν χάνει ευκαιρία να φλερτάρει με τη Ρωσία.

Δυστυχώς τέτοιες δηλώσεις βομβαρδίζουν τα θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και δυσκολεύουν περισσότερο το έργο των ανθρώπων που εργάζονται υπέρ αυτής της φιλίας.

Εν κατακλείδι, ο Ερντογάν δεν κέρδισε ακριβώς αυτά που θα ήθελε στη Μαδρίτη. Στόχος του ήταν να πάρει δεσμεύσεις ότι η Τουρκία θα ξαναμπεί στο παιχνίδι των εξοπλιστικών ή έστω ότι θα βρεθεί πολύ σύντομα στον Λευκό Οίκο. Τελικά τίποτα από τα δύο δεν συνέβη.

Ο Τούρκος πρόεδρος γυρίζει προβληματισμένος και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να ξεσπάει τα νεύρα του στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

*Γιώργος Δημητρόπουλος, Δημοσιογράφος – Εκδότης American Herald, Αρθρογράφος γνώμης Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η δημοκρατική Δύση πρέπει να ντρέπεται: Ο “τροπαιοφόρος” Ερντογάν και οι… υποτακτικοί του στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: