Hρωική μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε Άμφισσα, Κρανίδι και Ηλεία: Μεγάλες καταστροφές [videos]

Φωτιά στις εγκαταστάσεις του Τουριστικού συγκροτήματος του ΑΜΑΝ ΖΟΕ στην Ερμιονίδα, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022. Επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Κρανίδι Αργολίδας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς στην ‘Αμφισσα. Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των καιρικών συνθηκών οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά.

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση εξάλλου των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο προς την Ιτέα όλη τη νύχτα εκινείτο απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, ενώ αναμένεται και εκεί ενίσχυση από εναέριες δυνάμεις.

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 50 οχήματα, 160 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες της περιοχής έδωσαν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ελαιώνα της Άμφισσας.

Παράλληλα, Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Παλαμιώτη
Λαμία, Greece

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα:

Στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας και στις καιρικές συνθήκες «ποντάρουν» στην πυροσβεστική προκειμένου να περιορίσουν τόσο το πύρινο μέτωπο που καίει από χθες στο Σερνικάκι Φωκίδας, όσο και στην Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας.

Από νωρίς το πρωί, στο Σερνικάκι Φωκίδας, επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ στο Κρανίδι 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες, με την κατάσταση να είναι αρκετά δύσκολη σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία, οπού η έκταση της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος στο μέτωπο της Φωκίδας εκεί οπου μετά την απόσυρσή των εναέριων μέσων επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Το θετικό ήταν πως το βράδυ είχε μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Πάντως για προληπτικούς λόγους διετάχθη αργά το βράδυ η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς.

Στην Ιτέα, οπού φωτιά είχε μεγάλη δυναμική και ένταση, δούλευαν δύο ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος (ανατολικά και δυτικά), χωρίς ωστόσο να απειληθούν οικισμοί.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου στην Άμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση , προσπάθησαν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και οι περιοχές στις οποίες έπεσε το κύριο βάρος ήταν στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο ‘Αμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι καταγγέλλει ο Θέμης Αδαμαντίδης; Η Βαρβάρα Κίρκη “πήρε τα κλειδιά από το σπίτι και δεν με άφηνε να μπω”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: