Ο θείος από το Αμέρικα, το Μνημόνιο και ο Ερντογάν, που τα πήρε όλα και έφυγε: Αθήνα και Λευκωσία είναι …ικανοποιημένες!

US President Joe Biden lifts his grandson Beau Biden, the son of Hunter Biden, as he arrives on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 30 June 2022. EPA, Oliver Contreras, POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εκεί που η Αθήνα διαλαλούσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είπε λέξη για τα ελλαδοτουρκικά, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της κατοχικής δύναμης δεν απέφυγε τον πειρασμό.

Μετρώντας τα λάφυρα, τα οποία πήρε εκβιαστικά από τη Σουηδία και την Φιλανδία, τα δώρα από το… θείο από την Αμέρικα, έσπευσε δημόσια να  θυμίσει τι, κατά τη δική του εκδοχή, ισχύει στο Αιγαίο. Τα είπε μετά που πήρε και τις διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για τα F-16.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζει το αίτημα του για τα μαχητικά αεροσκάφη και πως θα κάνει ό,τι μπορεί να περάσει από το κογκρέσο.

  • Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά όταν έχει στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Άλλωστε δεν μπορούμε, πάντα, να επενδύουμε στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποφασιστικός από πολλούς σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο Μενέντεζ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από αυτόν.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, σε σχέση με τα ελλαδοτουρκικά, ισχυρίσθηκε ότι η Αθήνα «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» (!) και γι αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει». Το είπε με ύφος «τροπαιοφόρου» και νικητή.

Σε μια μάχη, που από το πουθενά, εφαρμόζοντας την τακτική του εκβιασμού, εξασφάλισε τα επιδιωκόμενα. Δεν είχε λόγο να θέσει τα ελλαδοτουρκικά ευθέως ή το Κυπριακό. Αυτό, εάν δεν το ήγειρε παρασκηνιακά, θα το θέτει στην πορεία. Άλλωστε και τα δυο ζητήματα τα έχει μονίμως στην ατζέντα και στη λίστα των διεκδικήσεων του.

Πολλοί είναι εκείνοι, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτά που εξασφάλισε εκβιαστικά ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας. Πριν φύγει από τη Μαδρίτη έστειλε λίστα με ονόματα Κούρδων ακτιβιστών.

Ο Τούρκος ηγέτης προειδοποίησε μάλιστα πως εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη, τότε το πρωτόκολλο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο προς έγκριση/επικύρωση.

Σύμφωνα με το Ανατολού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, μετά την υπογραφή του Μνημονίου στην Μαδρίτη, άρχισε ήδη ενέργειες όσον αφορά στην έκδοση 33 «τρομοκρατών», όπως τους χαρακτήρισε, από τη Σουηδία και την Φινλανδία( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

  • «Στα πλαίσια της συμφωνίας που υπεγράφη με τη Σουηδία και την  Φινλανδία, θα ζητήσουμε από τις δύο αυτές χώρες να κάνουν όλα όσα χρειάζονται για την έκδοση των τρομοκρατών», δήλωσε ο Μπόζνταγ χθες στα πλαίσια διεθνούς Συνόδου που διοργανώθηκε από το Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Μαδρίτη, θα αποστείλουν ξανά επιστολή για να υπενθυμίσουν στη Σουηδία και στην Φινλανδία το θέμα της έκδοσης «τρομοκρατών».

«Οι φάκελοι περιμένουν: αφορούν σε 6 υποστηρικτές του PKK στη Φινλανδία και 6 υποστηρικτές της FETÖ’, καθώς επίσης και 10 υποστηρικτές της FETÖ στην Σουηδία και 11 υποστηρικτές του PKK, επίσης στη Σουηδία», σημείωσε.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσιάζεται ικανοποιημένος και «νικητής» και στη Λευκωσία, περί άλλων τυρβάζουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η δημοκρατική Δύση πρέπει να ντρέπεται: Ο “τροπαιοφόρος” Ερντογάν και οι… υποτακτικοί του στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: