Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε τα απόρρητα έγγραφα του Κραν Μοντανά για να πείσει για τις προθέσεις του στο Κυπριακό

Ο υπουργός Νίκος Νουρής διάβασε το λόγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Στον τελευταίο χαιρετισμό του προς τους Κύπριους απόδημους, που βρίσκονται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να προβεί σε έναν απολογισμό πεπραγμένων στο Κυπριακό.

Κατέγραψε τα όσα έγιναν στο παρελθόν αλλά και τις κινήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλέστηκε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά –τα οποία ως γνωστό είχε αποκαλύψει ο Μιχάλης Ιγνατίου στον «Φιλελεύθερο» και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal– προκειμένου να καταδείξει για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο των συνομιλιών το 2017.

Στην ομιλία του (την οποία ανέγνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε στη διάρκεια της δικής του θητείας στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον απολογισμό Αναστασιάδη, «το πλέον σημαντικό, μέσω των πολυμερών διασκέψεων της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, ήταν ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και θέσαμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών και του ρόλου της, για την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».

Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης και αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά είπε πως, «αυτό που για ακόμη μια φορά βιώσαμε ήταν την επανάληψη των διαχρονικών θέσεων της Τουρκίας για διαιώνιση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και τη μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Και αυτό αποδεικνύεται με τον πλέον ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο με τη δημοσίευση των σχετικών πρακτικών που κατέρριψαν το επιχείρημα πως για το ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνετο τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως αυτή θα πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Σημείωσε πως παρά το άναρχο του διεθνούς συστήματος, «εμείς επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις θεμελιώδες αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου για την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των μελών του Οργανισμού, την επικράτηση της ειρήνης και ασφάλειας και τον σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατλιας, αυτές οι αρχές αναδεικνύονται στην αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την αλλοίωση του καθεστώτος της περίκλεισης περιοχής της Αμμοχώστου. Και πρόσθεσε:

«Αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συμμαχίες που εδραιώσαμε με χώρες της περιοχής και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και χάριν στη δική σας συνδρομή, πετύχαμε την εξασφάλιση της καταδίκης της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της, με την ξεκάθαρη θέση πως οι προτάσεις της για νέα μορφή λύσης αντιβαίνουν στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές».

Επίσης ανέφερε πως συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες «που αποδεικνύουν την εποικοδομητική μας στάση για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μέσω της κατάθεσης τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την αποδοχή διορισμού απεσταλμένου ή υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας για να δώσουν μια νέα κινητικότητα στις διεργασίες».

  • Κάλεσε τους Τουρκοκύπριου να εγκαταλείψουν ανέφικτες αξιώσεις

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «για μας υπάρχει μόνο μια επιλογή: Η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος».

Μίας λύσης, είπε, που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας, θα σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και η οποία κυρίως θα απαλλάσσει τον τόπο μας από στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις υποτέλειας.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους τους κάλεσε «να εγκαταλείψουν τις ανέφικτες αξιώσεις που υπηρετούν τις επιδιώξεις της Άγκυρας και να αναλογιστούν τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα αποκαθιστά και προστατεύει τα συμφέροντα του κάθε Κύπριου, Ευρωπαίου πολίτη».

Αισιοδοξία στην Κύπρο για το κοίτασμα “Αφροδίτη”: Για τροφοδότηση της Ευρώπης με το κυπριακό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: