Ο κ. Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Γκράχαμ λογαριάζουν χωρίς τον …ξενοδόχο για τα F-16: Βράχος ο Μενέντεζ, δεν αλλάζει γνώμη

Chairman of the Senate Foreign Relations Committee Bob Menendez holds a news conference, in Washington, DC, USA. Photo via his Office




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο φιλότουρκος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham, που συχνά-πυκνά εμφανίζεται όταν έχει προβλήματα η κατοχική Τουρκία, επέστρεψε από μια ξαφνική, και συνάμα μυστική, επίσκεψη στην Άγκυρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η επίσκεψη δεν γνωστοποιήθηκε από τον γερουσιαστή ή από την Τουρκία. Πήγε εκεί μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αλλάξει τη γνώμη των Αμερικανών νομοθετών για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, θεωρούν αντι-αμερικανό έχοντας ύποπτες σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με μήνυμα του στο Twitter, ο φιλότουρκος Γκράχαμ ανακοίνωσε, μετά την επίσκεψη, ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να “κλείσει” η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, ο κακομοίρης Γκράχαμ, ο οποίος πρέπει να ερευνηθεί για να διαπιστωθεί ποιος πλήρωσε τα έξοδα για το ταξίδι του στην τουρκική πρωτεύουσα.

  • Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε από τη Μαδρίτη την υποστήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
  • Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα υποστηρίξει την πώληση των αεροσκαφών. Εϊναι ένα θέμα για το οποίο θα κριθεί ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος προεκλογικά χαρακτήριζε τον Ερντογάν αυταρχικό ηγέτη, από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί η Τουρκία.

Πιστεύεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την γνώμη του για τον Ερντογάν, αλλά αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του, ελπίζοντας ότι στις προεδρικές εκλογές θα ηττηθεί από την τουρκική αντιπολίτευση. Ο Ερντογάν είναι ενήμερος ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους αντιπάλους του και αναμένεται σύντομα να αντιδράσει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αλλά και ο κ. Γκράχαμ, ξεχνούν ότι σημαντικοί νομοθέτες, όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ αντιτίθενται σθεναρά στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής δεν έχει πειστεί ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει. Αντίθετα πιστεύει ότι εξυπηρετεί με τις πράξεις και τις δηλώσεις του τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης και ειδικά της Αμερικής. Ο κ. Μενέντεζ είναι απόλυτος για το θέμα των F-16, όπως ανέφεραν πηγές της ιστοσελίδας μας. Είναι κάθετα εναντίον στην πώληση αυτή, τονίστηκε από τους συνομιλητές μας.

Ο κ. Μενέντεζ είναι πολύ προβληματισμένος με τις απειλές της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στη βόρεια Συρία (YPG) και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Τους προβληματισμούς του αυτούς τους έθεσε και στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι ενήμεροι ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής εργάζεται για να ηττηθεί η πρόταση του κ. Μπάιντεν για να ενισχυθεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Θυμίαζουμε ότι κ. Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίαςν την περασμένη Τετάρτη, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη πώήση των F-16 ήταν ένα “quid pro quo” για την Άγκυρα. Ο Ερντογάν “υποχώρησε” και υποστήριξε τελικά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τη συμμετοχή τους στη Δυτική Συμμαχία.

  • Η ένταξη των δύο χωρών του ΝΑΤΟ είναι σημαντική, διότι δέχθηκαν απειλές από τον Πούτιν εάν το πράξουν. Ο μόνος τρόπος να προστατευθούν οι δύο χώρες είναι η αποδοχή των αιτήσεων τους από το ΝΑΤΟ. Πιστεύεται πάντως ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να τοποθετηθεί εμπόδια στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι.

Ο φιλότουρκος Graham, στο ίδιο μήνυμα του στο Twitter, την περασμένη Κυριακή, έγραψε ότι είχε ένα “παραγωγικό ταξίδι” στην Τουρκία. Εκεί συνάντησε τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραϊμ Καλίν, αλλά δεν τον είδαν ο Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Γκράχαμ έσπευσε στην Άγκυρα για να εξυπηρετήσει τον ισλαμιστή Ερντογάν. Πρόκειται για ένα αναξιόπιστο νομοθέτη που εμφανίζεται κάθε φορά που η Τουρκία έχει πρόβλημα. Ο κ. Γκράχαμ έπαιξε αρνητικό ρόλο όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να προδώσει τους Κούρδους, οι οποίοι του πρόσφεραν τη νίκη στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

“Ενώ είχαμε μια προβληματική σχέση κατά καιρούς (με την Τουρκία), είναι σημαντική η Τουρκία (για το ΝΑΤΟ) και οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας”, έγραψε ο Graham στο Twitter.

Στο μήνυμα του, ο Graham σημείωσε:

“Θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν να υποστηρίξω την απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία”. Πρόσθεσε τα εξής:

“Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα παρέχουν ικανότητα στον τουρκικό στρατό και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής”.

Κυκλοφόρησαν φήμες από τη στιγμή που ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή τους στη Δυτική Συμμαχίαο, ότι οι Η.Π.Α. θα πρέπει να προσφέρουν παραχωρήσεις για να πείσουν τον Ερντογάν να υποχωρήσει.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του αμφισβήτησαν την ιδέα ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των σχεδίων για τις πωλήσεις αεροσκαφών και την απόφαση της Τουρκίας να τερματίσει τις αντιρρήσεις της για τη Σουηδία και τη Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα.

“Δεν υπήρχε κανένας quid pro quo με αυτό. Είναι απλό, πρέπει να πουλήσουμε”, (τα F-16) δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε  δηλώσει οτι “χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το πράξω αυτό και νομίζω, όπως αποκάλυψε, ότι μπορούμε να το πάρουμε,”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αναμένεται να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των Δημοκρατικών νομοθετών και του προέδρου Μπάιντεν. Ο κ. Μενέντεζ φέρεται αποφασισμένος να σταματήσει αυτή την αγορά και ο κ. Μπάιντεν να την “περάσει” από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Όλοι αναμένουν σύγκρουση του κ. Μπάιντεν με τον Αμερικανό φιλέλληνα γερουσιαστή, ο οποίος έχει καθαρή θέση για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό,και ότι αλλο προκύψει, που αφορά τα ελληνικά και τα τουρκικά συμφέροντα.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η μεγάλη σύγκρουση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τα F-16 που απαιτεί η Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: