Ο Επίτροπος Σχοινάς διαμαρτυρήθηκε πολύ αργά για την έγκριση του απαράδεκτου τουρκικού “Turkaegean” από την Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς (Δ) συνομιλεί με τον Jean-Claude Juncker (Α), πρώην προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, στη συνεδρία υποδοχής του ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Δημοσίευμα σημειώνει ότι νέα διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας έχει προκαλέσει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εμπορικού σήματος με τον όρο Turkaegean για τουρκικές τουριστικές εκστρατείες, γράφει το Politico (κείμενο Nectaria Stamouli).

Το σύνθημα, που αρχικά καταχωρήθηκε από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2021, έχει προκαλέσει καθυστερημένη αντίδραση από κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έστειλε αυστηρή επιστολή στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ.

Η εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο Πέλαγος συνιστά επίμαχο ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των οποίων οι καλοκαιρινές οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή τουριστών από όλη την Ευρώπη στα παράλια του Αιγαίου.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Nadir Alpaslan είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο ότι η Ελλάδα «έκανε τον κόσμο να αντιλαμβάνεται το Αιγαίο ως δική της περιοχή. «Θα το κάνουμε ακόμη πιο δυνατά του χρόνου και θα δείξουμε ότι το Αιγαίο δεν είναι περιοχή της Ελλάδας, αλλά και μια περιοχή της Τουρκίας, ένα τουριστικό σήμα».

Σημειώνεται επίσης ότι τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν κλιμακωθεί.

Στην επιστολή του προς τον Breton ο Σχoινάς εξέφρασε την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ —της Ελλάδας— αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση σηματοδότησε «σαφή αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης».

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε (30/6) από τη Μαδρίτη: «Έχουμε ένα νομικό οπλοστάσιο στη διάθεσή μας για να διορθώσουμε αυτό που έχει συμβεί, που αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, που αφορά το τουριστικό μας προϊόν».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία του υπουργείου του να αντιδράσει, είπε ότι δεν γνώριζε το αίτημα της Τουρκίας και διέταξε έρευνα.

Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει μια τουριστική εκστρατεία «Turkeagean Coast of Happiness».

ΠΗΓΗ: Politico Nectaria StamouliGreece lashes out over EU backing for ‘Turkaegean’ slogan

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: