Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων της Διασποράς. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Αυτές τις ημέρες έχουν συγκεντρωθεί στη Λεμεσό, οι οργανωμένοι απόδημοι, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου τους. Ενημερώθηκαν, ενημέρωσαν, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Αυτό που έχει σημασία για αυτούς, τους απόδημους, είναι να τους ακούνε στη Λευκωσία.
Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τι έχουν να αντιμετωπίσουν στις χώρες, που ζουν και δραστηριοποιούνται. Συνήθως, αυτοί σηκώνουν το βάρος των πρωτοβουλιών καθώς διαθέτουν προσβάσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων και είναι και αποτελεσματικοί.
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του συνεδρίου, εξέφρασε την άποψη ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, διότι αναβαθμίστηκε πάρα πολύ η Τουρκία με τον πόλεμο της Ουκρανίας».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα, όπως στην περίπτωση των αεροπλάνων F-16, και είπε ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα.
Ένας άνθρωπος της δράσης και των πρωτοβουλιών, που ένα όραμα είχε. Να δει πραγματικά ελεύθερη την Κύπρο. Χωρίς στρεβλωτικές ρυθμίσεις και προβληματικές πρόνοιες.
Υπενθυμίζεται πως το HALC, είναι η οργάνωση, που σταμάτησε την πώληση στην Τουρκία των F-35, που δημιούργησε προβλήματα για την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400 και τώρα με τα F-16. Είναι μια οργάνωση των αποτελεσμάτων και όχι της κουβέντας. Δεν χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά αυτοχρηματοδοτείται, από τα μέλη της.
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε ότι η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα σε κάθε χώρα που υπάρχει ομογένεια.
«Εμείς σαν ομογένεια, σε κάθε χώρα που ζούμε ξοδεύουμε δικά μας χρήματα, ξοδεύουμε εκατομμύρια, για να προωθούμε το κυπριακό πρόβλημα και τις σχέσεις μας με την κάθε χώρα», είπε.
Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο δεν έχουν διαχρονικά αντιληφθεί τη σημασία της διαφώτισης. Και όταν την αντιλήφθηκαν και την αξιοποίησαν σωστά. Το εθνικό κεφάλαιο είναι η ομογένεια. Η επένδυση είναι η νέα γενιά που δραστηριοποιείται, όπως η οργάνωση HALC
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ δήλωσε πως μετά από 48 χρόνια έχουν πολύ καλές σχέσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Κύπρο, με την Ελλάδα, με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ενώ οι οργανώσεις της Διασποράς έχουν πολύ καλές σχέσεις με άλλες οργανώσεις του εξωτερικού όπως των Αρμενίων και των Κούρδων.
Πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η συγκυρία; Αυτή η συνεργασία, η αξιοποίηση διαφορετικών συμφερόντων, που έχουν ευθυγραμμιστεί προσφέρεται για να εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Μπορεί να αξιοποιηθεί πριν να αλλάξει;
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE