Μετακινήσεις και αλλαγές στην Άμεση Δράση: Διαμαρτυρία Ειδικών Φρουρών

FILE PHOTO: Αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους στα έγγραφα μετακίνησης επιβατών αυτοκινήτων ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Κατεπείγουσα διαταγή με την οποία ζητά τη μετακίνηση 100 δικυκλιστών από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην Α΄ υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης, όπου υπάγονται τα περιπολικά οχήματα, εξέδωσε χθες το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Η εν λόγω διαταγή έχει τίτλο «ενίσχυση προς κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών της Α΄ Υποδιεύθυνσης Άμεσης Επέμβασης» και ζητά από τους ενδιαφερόμενους αστυνομικούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι το πρωί της 14ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, η οργανική δύναμη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι 2.450 άτομα. Εξαιτίας ωστόσο αποσπάσεων σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι για παράδειγμα η φύλαξη στόχων, η δύναμή της αριθμεί σήμερα 1.700 αστυνομικούς.

Έτσι, η διαταγή για μετακίνηση 100 αστυνομικών από τα δίκυκλα προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ). Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει ότι η μετακίνηση ανδρών και γυναικών από την ΔΙ.ΑΣ «στερεί την αστυνόμευση από μεγάλο τμήμα της Αττικής». Στην ίδια ανακοίνωση, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ακόμα ότι το ένα τρίτο των ειδικών φρουρών που προσελήφθησαν στα τέλη του 2019 για να ενισχύσουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έχει μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες και ζητούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Σκούμα να προφυλάξουν την «επιχειρησιακή αρτιότητα» της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, κ. Βασίλης Ντούμας υπογράμμισε πως η δύναμη της ομάδας ΔΙΑΣ βαίνει διαρκώς μειούμενη.

«100 αστυνομικοί είναι η δύναμη που αστυνομεύει σήμερα τον Άγιο Παντελεήμονα, τη Βικτώρια και την Ομόνοια. Φανταστείτε τι επιπτώσεις θα έχει η απουσία τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή πάντως η απόφαση της ηγεσίας να μετακινήσει 100 αστυνομικούς από τα δίκυκλα στα περιπολικά της Άμεσης Δράσης έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους υπηρετούντες στα περιπολικά και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους. Όπως εξηγούν, λόγω λειψανδρίας η αρμόδια υποδιεύθυνση μπορούσε πλέον να βγάζει μόλις 25 περιπολικά σε κάθε βάρδια στην Αττική εκ των οποίων τρία ήταν πάντοτε σταθερά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και ακόμα 7 διατίθενται -όταν οι συνθήκες το απαιτούν- για πυρασφάλεια. Έτσι, όταν οι πολίτες καλούν στο «100» για να αναφέρουν ένα συμβάν συχνά ο χρόνος αναμονής έως ότου ανταποκριθεί το πλήρωμα ενός περιπολικού μπορεί να υπερβαίνει τη μία ώρα.

«Η ενίσχυση της α΄ υποδιεύθυνσης Άμεσης Επέμβασης με 100 αστυνομικούς σημαίνει πρακτικά ότι τα περιπολικά από 25 με 28 που είναι σήμερα σε κάθε βάρδια θα φτάσουν στα 45» σχολίασε ο Τάκης Κυριακάκος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Σημειώνεται ότι παρόμοια πρωτοβουλία είχε ληφθεί και παλαιότερα ωστόσο, η μετακίνηση των αστυνομικών από τη ΔΙ.ΑΣ. στα περιπολικά δεν είχε προχωρήσει. Ίσως η παρούσα συγκυρία και η επιτυχής, όπως αξιολογήθηκε από την ηγεσία, διαχείριση του πρόσφατου περιστατικού που έλαβε χώρα σε Πατήσια και Αγίους Αναργύρους να ήταν αυτή που επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, Γιάννης Σουλιώτης/Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Θεομπαίχτης και χυδαία προκλητικός ο “ψευτογιατρός” – Να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να τον συγχωρήσουν ζήτησε από τα θύματά του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: