Μαζική κινητοποίηση στο Κογκρέσο εναντίον του κ. Μπάιντεν και του Ερντογάν: H “μάχη των μαχών” για τα μαχητικά F-16 (video)

US President Joe Biden (C-R) and first lady Dr. Jill Biden (C-L) make remarks prior to a performance, at a celebration for military families on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 04 July 2022. EPA, Chris Kleponis, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Τις τελευταίες ώρες γίναμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων στην Ουάσιγκτον, που αφορούν το θέμα των μαχητικών F-16 που απαιτεί η Τουρκία να αγοράσει από τους Αμερικανούς. Αφορούν την Άγκυρα αλλά ενδιαφέρουν και μπορεί να επηρεάσουν και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πέρα από την μακροσκελή δήλωση των βουλευτών (ΕΔΩ), κατατέθηκαν δύο τροπολογίες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, που θέτουν πλέον σε πορεία σύγκρουσης το Κογκρέσο με τον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν επέλεξε να κάνει την προσπάθεια για να εγκριθεί η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Και αυτό είναι ένα τραγικό πολιτικό λάθος, το οποίο τονίστηκε από σημαντικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Ο σημερινός Πρόεδρος αμαύρωσε τη δική του ιστορία με την κίνηση αυτή. Υποστηρίζει ένα αυταρχικό ηγέτη που είναι ταραξίας με τους γείτονες του και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Τουρκίας.

Στη δεύτερη τροπολογία τονίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορεί να πωλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος (Μπάιντεν) μπορεί να άρει τους περιορισμούς σύμφωνα με το εδάφιο:

(α) σε μεταγενέστερη περίοδο μόνο εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι, κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας:

  • (1) Δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.
  • (2) Δεν έχει παραβιάσει την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
  • (3) Δεν έκανε κινήσεις για την υποβάθμιση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.
  • (4) Δεν εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες ή
  • (5) Δεν υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για ισχυρότατη τροπολογία, η οποία εάν εγκριθεί θα αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να ασχοληθεί σοβαρά με την κατοχική Τουρκία και να σταματήσει να την χαϊδεύει. Αποκλείεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να επιβεβαιώσει ποτέ ότι η Τουρκία έγινε μία κανονική χώρα, η οποία επιλέγει την ειρήνη αντί του πολέμου…

Η πρώτη τροπολογία ουσιαστικά “απαγορεύει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο, έχει εμπλακεί σε επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή με άλλο τρόπο παραβιάζει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ”.

Βεβαίως του αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο, αλλά στην περίπτωση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξει ότι δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αντίθετα, το κάνει συστηματικά. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις είναι χιλιάδες.

Σημειώνεται ότι αμερικανικά όπλα θα μπορούσαν να δοθούν μόνο “εάν ο Πρόεδρος (Μπάιντεν) πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η χώρα αυτή δεν συμμετέχει πλέον σε τέτοια δραστηριότητα και δεν έχει συμμετάσχει τους προηγούμενους 6 μήνες σε τέτοια δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που αφορά ξεκάθαρα την Τουρκία:

“Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) μπορεί να παραιτηθεί από τους περιορισμούς όταν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι μια τέτοια παραίτηση είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, παρέχοντας λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ”.

Οι Αμερικανοί βουλευτές, με πρώτο τον Φράνκ Παλόν, έστειλαν και επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν τον οποίο επαναφέρουν στην τάξη για το ατόπημα του να υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους νομοθέτες να υποστηρίξουν το αίτημα του Ερντογάν.

Σημειώνουν σχετικά:

  • «Ανησυχούμε βαθύτατα από τα σχόλια που κάνατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχετικά με την πιθανή πώληση των F-16 Block 70 και τις αναβαθμίσεις στην Τουρκία. Ζητάμε να πείτε όχι σε αυτή την πώληση, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ».

Τονίζουν επίσης μία μεγάλη αλήθεια. Ότι:

Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις, καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι:

Οι συνεχείς προβληματικές τακτικές από τον Ερντογάν, τακτικές που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Το καθεστώς του έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς βουλευτές:

  • Η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.
  • Επίσης, η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Στο τέλος αναφέρουν στον κ. Μπάιντεν τα εξής:

Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας, με πρώτη την οργάνωση HALC, συντονίζονται με τους Αμερικανούς νομοθέτες για να επιτευχθεί η μεγάλη πλειοψηφία που απαιτείται ώστε να προχωρήσουν και να ψηφιστούν οι τροπολογίες.

Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν την πορεία των βουλευτών και γερουσιαστές με πρώτο τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Θυμίζουμε ότι ήταν η δική του τροπολογία που πέτυχε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη βάση του νόμου CAATSA.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο κ. Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Γκράχαμ λογαριάζουν χωρίς τον …ξενοδόχο για τα F-16: Βράχος ο Μενέντεζ, δεν αλλάζει γνώμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: