Κινδυνεύει ο Πύργος του Άιφελ, λέει εμπιστευτική έκθεση: Γεμάτος τρύπες και σκουριά [videos]

File Photo: Οι επισκέπτες βλέπουν τον Πύργο του Άιφελ από τον χώρο του Grand Palais Ephemere στο Παρίσι. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON, μέσω ΚΥΠΕ




Όταν ολοκληρώθηκε το 1889, ο Πύργος του Άιφελ – η Σιδηρά Κυρία του Παρισιού – αναμενόταν να αντέξει 20 χρόνια πριν αποσυναρμολογηθεί.

Εκατόν 33 χρόνια μετά, ο πύργος παραμένει όρθιος, κυρίως λόγω επιμελούς συντήρησης.

Τώρα, ωστόσο, εμπιστευτικές αναφορές που διέρρευσαν στο γαλλικό περιοδικό Marianne υποδηλώνουν ότι το μνημείο είναι σε κακή κατάσταση και έχει σκουριάσει.

  • Ο πύργος χρειάζεται πλήρη επισκευή, υποστηρίζεται, αλλά αντ ‘αυτού του δίνεται μόνο μια καλλυντική ανακαίνιση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

«Αν ο Γκουστάβ Άιφελ επισκεπτόταν το μέρος θα πάθαινε καρδιακή προσβολή», είπε στη Marianne στέλεχος που εργάζεται στον Πύργο, τηρώντας την ανωνυμία του.

Ο σιδερένιος πύργος ύψους 324 μέτρων και 7.300 τόνων κατασκευάστηκε για την παγκόσμια έκθεση του 1889. Έχει περίπου 2,5 μέτρα πριτσίνια και κατασκευάστηκε με χρήση σιδήρου από τη Βρετανία. Επρόκειτο για ειδικό σίδηρο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσω μιας διαδικασίας που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο αφαιρώντας άνθρακα από το χυτοσίδηρο κατά τη διαδικασία τήξης.

Ο Άιφελ, ο πολιτικός μηχανικός του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε το μνημείο, είχε πει ότι ο εντοπισμός και η διακοπή της εξάπλωσης της σκουριάς ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μακροζωία της κατασκευής και πρότεινε ότι θα χρειαζόταν βαφή κάθε επτά χρόνια.

  • «Η βαφή είναι το βασικό συστατικό για την προστασία μιας μεταλλικής δομής και η φροντίδα με την οποία γίνεται αυτό είναι η μόνη εγγύηση για τη μακροζωία της», είχε γράψει τότε.

Ο Πύργος υποβάλλεται τώρα σε επαναβαφή 60 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Είναι η 20η φορά που το μνημείο ξαναβάφεται. Το ένα τρίτο του πύργου έπρεπε να απογυμνωθεί και στη συνέχεια να εφαρμοστούν δύο νέες στρώσεις. Ωστόσο, καθυστερήσεις στην εργασία λόγω του κορωναϊού και η παρουσία μολύβδου στην παλιά βαφή σημαίνει ότι μόνο το 5% θα αντιμετωπιστεί.

  • Οι ειδικοί είπαν στο Marianne ότι το έργο ήταν απλώς ένα καλλυντικό λίφτινγκ και προέβλεψαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν «θρηνητικό».

Η εταιρεία που επιβλέπει τον πύργο, η Sete, η οποία ανήκει κατά 99% στο δημαρχείο Παρισίων, είναι απρόθυμη να τον κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των τουριστικών εσόδων που θα χαθούν.

Ο πύργος δέχεται περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες σε ένα τυπικό έτος, καθιστώντας τον τον τέταρτο πιο επισκέψιμο πολιτιστικό χώρο στη Γαλλία μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το Παλάτι των Βερσαλλιών.

  • Το κλείσιμό του λόγω Covid το 2020 οδήγησε σε απώλεια εσόδων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια έκθεση το 2010 έλεγε: «Η Sete πρέπει να ρίξει άλλη μια ματιά στον Πύργο του Άιφελ και να καταλήξει σε μια εντελώς νέα πολιτική συντήρησης με επίκεντρο τη δοκιμή της γήρανσης μεταλλικής κατασκευής». Μια δεύτερη αναφορά το 2014 βρήκε ότι ο πύργος είχε ρωγμές και σκουριές και μια τρίτη το 2016 βρήκε 884 σφάλματα, συμπεριλαμβανομένων 68 που λέγεται ότι θέτουν σε κίνδυνο την «ανθεκτικότητα» της κατασκευής.

Στην ιστοσελίδα του πύργου , ο Bertrand Lemoine, αρχιτέκτονας, μηχανικός και ιστορικός, δίνει μια πιο αισιόδοξη άποψη. Λέει ότι ο εχθρός του σιδήρου είναι η διάβρωση, που προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου που εκτίθεται στον αέρα και το νερό. Αλλά λέει ότι αν ξαναβαφτεί ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Θεσσαλονίκη -Ξηροκρήνη-Ρεζί Βαρδάρ: Πρόσφυγες και εβραίοι μια φτωχολογιά, σε μια εργατογειτονιά στο μεσοπόλεμο( video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: