Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει αύριο τη Γη: Σε υπερδιέγερση ο Ήλιος… αλλά ουδείς λόγος ανησυχίας [video]

FILE PHOTO: Φωτογραφία του Ήλιου από το Solar Orbiter Πηγή ESA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η ηλιακή καταιγίδα η οποία θα συντελεστεί αύριο 19 Ιουλίου,  θα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ηλιακής έκλαμψης που έχει ξεσπάσει και θα μπορούσε και να οδηγήσει σε ραδιοφωνικές διακοπές σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τούς τελευταίους μήνες, όλα δείχνουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα διανύει μία πολυάσχολη περίοδο, καθώς, τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε ξεχωριστές γεωμαγνητικές καταιγίδες που χτύπησαν τη Γη, ενώ, νωρίτερα αυτό τον μήνα, συνέβη μία γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1. Το τελευταίο περιστατικό δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σέλας πάνω από τον Καναδά.

Το «άμεσο χτύπημα» από την ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, προέβλεψε και η Δρ. Τάμιθα Σκοφ, η οποία και μοιαράστηκε, στα social media τα νέα, μαζί με ένα βίντεο από τη NASA. Η ίδια είναι ερευνήτρια στο ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο Aeospace Corporation και βραβευμένη εκπαιδευτικός επιστήμης.

«Άμεσο χτύπημα. Ένα νήμα που μοιάζει με φίδι και εκτοξεύτηκε από μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, έχει κατεύθυνση προς της Γη. Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου. Θα μπορούσε να υπάρξει διαταραχή στο GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. «Το μακρύ νήμα που μοιάζει με φίδι, έκανε σβούρα από τον Ήλιο σε ένα εκπληκτικό μπαλέτο», έγραψε η ίδια και εξήγησε ότι «ο μαγνητικός προσανατολισμός αυτής της ηλιακής καταιγίδας που κατευθύνεται από τη Γη θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Συνθήκες επιπέδου G2 (ενδεχομένως G3) μπορεί να εμφανιστούν αν το μαγνητικό πεδίο αυτής της καταιγίδας είναι προσανατολισμένο προς τα νότια».

Τέτοιου είδους περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν, αφού ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργή φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του.

Αυτά τα περιστατικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακοπές ρεύματος στα συστήματα πλοήγησης GPS, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν να διαταράξουν τα ταξίδια μικρών αεροσκαφών και πλοίων.

Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ηλιακή καταιγίδα.

Πριν 150 χρόνια…και λίγο μετά

Ήταν απλώς άλλη μια νύχτα Σεπτεμβρίου του 1859, όταν ο Richard Carrington και ο Richard Hodgson έγιναν μάρτυρες ενός αξιοσημείωτου γεγονότος. Οι Βρετανοί αστρονόμοι δεν ήταν μαζί, αλλά και οι δύο έτυχε να κοιτάζουν τον Ήλιο μέσω τηλεσκοπίων την ακριβή στιγμή που εκτοξεύτηκε μια τεράστια εκτίναξη από το πύρινο αστέρι. Μέσα σε λίγες μέρες, άλλοι στη Γη παρατήρησαν πολύχρωμο σέλας να διασχίζει τους ουρανούς και τις τηλεγραφικές γραμμές – η προηγμένη τεχνολογία της εποχής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική – να ξεσπά σε σπινθήρες.

Η ηλιακή έκλαμψη έγινε γνωστή ως το συμβάν Carrington, που πήρε το όνομά της από έναν από τους δύο αστρονόμους που την περιέγραψαν πρώτοι. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει ως η ισχυρότερη γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα (αν και δεν έχουμε μετρήσεις για να πούμε με ακρίβεια πόσο μεγάλη ήταν).

Η Γη έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις μερικών σημαντικών γεωμαγνητικών καταιγίδων από τότε, οι οποίες προκάλεσαν διακοπές ρεύματος και ζημιές στους δορυφόρους. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας και οι κατασκευαστές δορυφόρων έχουν ενσωματώσει αντίσταση στην τεχνολογία μας. Τι θα συνέβαινε όμως αν συνέβαινε μια άλλη ηλιακή έκλαμψη σε επίπεδο Carrington Event σήμερα; Θα ήμασταν έτοιμοι για αυτό;

Σύμφωνα με την Alexa Halford, συνεργάτη επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, η απάντηση είναι επιφυλακτική καταφατική. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε», λέει, «αλλά είχαμε επιτυχία».

Υπήρξαν και παλαιότερες ηλιακές εκλάμψεις των οποίων οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές στη Γη, φυσικά. Μια ηλιακή καταιγίδα που σημειώθηκε το 993 μ.Χ. άφησε στοιχεία σε κορμούς δέντρων που οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σήμερα για να χρονολογήσουν αρχαία ξύλινα υλικά, όπως ο σύντομος οικισμός των Βίκινγκς στην Αμερική . Μια άλλη σημαντική ηλιακή έκλαμψη συνέβη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο το συμβάν Carrington, αλλά παρόλα αυτά προκάλεσε σύγχυση στον εξοπλισμό ανίχνευσης. Οι τεχνικοί πίστευαν ότι οι βόμβες έπεφταν όταν στην πραγματικότητα ήταν παρεμβολή από την έκλαμψη που έπληξε τη μαγνητόσφαιρα, λέει ο Halford.

Μια μεγάλη εκτίναξη μάζας κορώνας έπληξε πρόσφατα τη Γη τον Μάρτιο του 1989 και η προκύπτουσα γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε σοβαρό όλεθρο στη Γη. Η φωτοβολίδα γκρέμισε τα δίκτυα ηλεκτροδότησης στο Κεμπέκ και σε περιοχές της Νέας Αγγλίας, καθώς η εταιρεία κοινής ωφελείας Hydro-Quebec ήταν εκτός λειτουργίας για εννέα ώρες. Οι μετασχηματιστές ισχύος έλιωσαν ακόμη και λόγω υπερφόρτωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Με πληροφορίες από The Independent/astronomy.com

 

Η τεχνολογία κατακτά το ποδόσφαιρο: Δοκιμή body cam στο φιλικό Μίλαν- Κολωνίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: