Ιδού γιατί ο Ερντογάν επιλέγει “μάχες” στο εξωτερικό: Δραματικός ο πληθωρισμός, καταρρέει η οικονομία

File Photo: Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ ερντογάν στη Μαδρίτη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




To> δημοσίευμα του Politico (κείμενο Gabriel Gavin) επισημαίνει τον δραματικό πληθωρισμό της Τουρκίας, επίσημα στο υψηλό 20 ετών του 70% και, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού, υπερδιπλάσιο από αυτό.

Ωστόσο, καθώς το άγχος επικρατεί στη χώρα και οι εκλογές επίκεινται το 2023, η ρητορική του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) γίνεται όλο και πιο αδιάλλακτη, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για αλλαγή νομισματικής πολιτικής ενόψει των οικονομικών φόβων των ψηφοφόρων.

Αντιθέτως στρέφεται προς το εξωτερικό για να αναζητήσει βοήθεια στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας του, εν μέρει από οικονομική ανάγκη και εν μέρει από πολιτική σκοπιμότητα.

Καταγράφεται η στάση της Άγκυρας στην Ουκρανία, που ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί ως σημαντικός στρατιωτικός προμηθευτής στο Κίεβο, ενώ τοποθετείται ως διαμεσολαβητής διπλωματικής ισχύος και αρνείται να υιοθετήσει δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η Τουρκία έχει μεγάλο οικονομικό μερίδιο και στις δύο χώρες που θέλει να διατηρήσει.

Και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Erdoğan φρόντισε να είναι μπροστά και στο επίκεντρο, απειλώντας ότι θα εμποδίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία πριν υποχωρήσουν και δεσμευτούν να βοηθήσουν την Τουρκία να αποτρέψει κουρδικές ομάδες, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Αλλού, ο Erdoğan εξερεθίζει το εθνικιστικό αίσθημα – μια στρατηγική που κερδίζει ψήφους. Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως εξωτερική απειλή για το έδαφος της Τουρκίας και τον κουρδικό αυτονομισμό ως εσωτερικό, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει επιθέσεις από τις οποίες μόνο αυτός μπορεί να την προστατεύσει.

Αυτό το μοτίβο κινήσεων αντανακλά την αυξανόμενη μόχλευση του Erdoğan διεθνώς. Για γεωγραφικούς και γεωπολιτικούς λόγους, οι δυτικοί σύμμαχοι χρειάζονται τη συνεργασία της Τουρκίας. Η παρουσία της στη Μέση Ανατολή και στη Μαύρη Θάλασσα την καθιστά απαραίτητο εταίρο, ακόμα κι αν είναι αναξιόπιστος.

Σημειώνεται ότι στις εώς τώρα δημοσκοπήσεις  ο Erdoğan φαίνεται να αγωνίζεται να προσελκύσει περισσότερες ψήφους από τους αντιπάλους του, οι οποίοι αναμένεται να ενωθούν πίσω από έναν υποψήφιο. Εν τω μεταξύ, το AKP διατηρεί μόνο ένα στενό προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP. «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ελέγχει μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού σώματος, δεν μπορούν να θεωρήσουν δεδομένη τη νίκη σε αυτές τις εκλογές», σημειώνει ερευνητής του Londons School of Oriental and African Studies (SOAS).

Και η επιδείνωση στην οικονομία απειλεί να κάνει τη θέση του Erdoğan πιο επισφαλή. Ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει την μακροχρόνια νομισματική πολιτική του αρνούμενος την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ενώ ο ηγέτης της Τουρκίας κατηγορείται για αδράνεια στο εσωτερικό, τηρεί ολοένα και πιο δυναμική στάση στο εξωτερικό, από την Ανατολική Ευρώπη έως την Κεντρική Ασία. Επισημαίνεται ότι η χώρα ακολουθεί μία πολύπλοκη στρατηγική και σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, υποστηρίζοντας τη Λιβύη σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Αρμενία, για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Κάποιοι θα υποστηρίζουν πάντα ότι η Τουρκία είναι πιο ενεργή στο εξωτερικό για να αποσπά την προσοχή από τα ζητήματα στο εσωτερικό», δήλωσε ο Matthias Finger, οικονομολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. «Αλλά στην πραγματικότητα, οι προτεραιότητές της στην εξωτερική πολιτική σχετίζονται με γνήσια ζητήματα για την ανάπτυξη της χώρας, α όπως τα τρόφιμα, η βιομηχανία και η ενέργεια».

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία, τα οικονομικά συμφέροντα είναι εμφανή — και οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι για την Τουρκία σε τρόφιμα, ενέργεια, τουρισμό. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των επισκεπτών από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να κοστίσει στην Τουρκία 3-4 δις δολάρια σε χαμένα έσοδα.  Η Τουρκία «είναι από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο επηρεασμένους από το σοκ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Alper Üçok, εκπρόσωπος του τουρκικού βιομηχανικού ομίλου TÜSİAD.

Ωστόσο μερικές από τις άλλες εξωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας φαίνεται να έχουν να κάνουν περισσότερο με την πολιτική παρά με την οικονομία.  Καταγράφεται η προειδοποίηση Erdogan για νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Η επίθεση θα έπαιζε διττό ρόλο στοχεύοντας τόσο στις ομάδες φιλοκουρδικής ανεξαρτησίας και στις δύο πλευρές των συνόρων για να συντρίψει την ιδέα ενός αποσχισμένου κουρδικού κράτους. Συγχρόνως θα άνοιγε δρόμο για την Άγκυρα να χτίσει σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου κατοικιών στην περιοχή για τους Σύρους Άραβες που έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες.

Ομοίως, η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το Αιγαίο έφθασε σε πυρετό αυτόν τον μήνα, με τον Erdogan να φαίνεται να απειλεί με στρατιωτική δράση και να κατηγορεί την Αθήνα για ανάπτυξη όπλων σε νησιά σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ο Akkoyunlu, ο λέκτορας του SOAS, υποστηρίζει ότι η διαμάχη είναι μέρος μιας προσπάθειας να υποστηριχθεί πολιτικά και εκλογικά ο Πρόεδρος. «Ολες οι εκλογές από το 2014 έλαβαν χώρα σε ένα περιβάλλον υπαρξιακής κρίσης – μια αφήγηση που λέει «κυριαρχία ή θάνατος». Με βάση την οικονομική κατάσταση και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία, δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Η ζωή θα γίνει πιο ακριβή και πιο απελπισμένη για τον μέσο Τούρκο πολίτη», προέβλεψε.

«Είναι πιο πιθανό από ποτέ το εκλογικό σώμα να θέλει να τιμωρήσει τον Erdogan», πρόσθεσε, «και ορισμένες από τις κρίσεις που βλέπουμε τώρα για να πιέσουν το εκλογικό σώμα είναι πιθανό να εντείνονται τεχνητά». Προς το παρόν, ωστόσο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν οι πολιτικές του Erdogan είναι η απάντηση σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο ή η αιτία του.

ΠΗΓΗ: Politico, Gabriel Gavin – With Turkeys economy in crisisErdoğan picks fights abroad

Αποκάλυψη: Έτσι φτάσαμε στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: