Η πρώτη “αναμέτρηση” των υποψηφίων για τις κυπριακές Προεδρικές Εκλογές: Τα “καρφιά” για το Κυπριακό, είναι όπλα στην Τουρκία…

FILE PHOTO: Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΡΙΚ




Γεμάτη «καρφιά» ήταν η πρώτη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκπομπής «Προκλήσεις» στην κρατική τηλεόραση, μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με το κανάλι Omega.

Οι τρεις υποψήφιοι ενεπλάκησαν σε μία συζήτηση η οποία αφορούσε τόσο το Κυπριακό, όσο και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την κουβέντα να επικεντρώνεται όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο παρελθόν, με έμφαση στα όσα… «πήγαν λάθος» με αποτέλεσμα να φτάσουμε μέχρι εδώ. Με τη συζήτηση ωστόσο να επικεντρώνεται και στο μέλλον του Κυπριακού, εξετάζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και των τριών υποψηφίων.

Πάντως αυτό που ξεχώρισε, ήταν τα πυρά του Ανδρέα Μαυρογιάννη τόσο προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με φόντο το «ναυάγιο» στο Μοντ Πελεράν.

Με τον τέως διαπραγματευτή του Κυπριακού, Ανδρέα Μαυρογιάννη, να υποστηρίζει πως η αποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς από τις τότε διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν έγινε με ευθύνη του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος ουσιαστικά κατάφερε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τότε ο κ. Χριστοδουλίδης «δεν έκανε καμία δήλωση γιατί δεν ήθελε να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο».

Πάντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έμεινε σε καμία περίπτωση «άπραγος», αφού προσπάθησε να αποκρούσει τη μετωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εναντίον του.

Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τον κ. Μαυρογιάννη να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο δεν παραιτήθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή αφού όπως υποστηρίζει διαπίστωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επηρεάζεται» από τους συνεργάτες του, τονίζοντας μάλιστα πως «εγώ θα παραιτούμουν αμέσως».

Θέτοντας επίσης το ερώτημα του γιατί αφού ο κ. Μαυρογιάννης είχε τις επιφυλάξεις του, δεν επικοινώνησε ευθέως με τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για να συζητήσουν δεδομένου του ότι ήταν συνεργάτες.

Πάντως από πλευράς του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, με αφορμή τα πυρά μεταξύ Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, έθεσε θέμα «πολιτικής αξιοπιστίας», σημειώνοντας πως οι δύο υποψήφιοι θα έπρεπε «να πάρουν κι άλλο χρόνο για να μας ξεκαθαρίσουν πόσες φορές παραιτήθηκαν και πόσες όχι», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές.

  • Ο Μαυρογιάννης διαχώρισε τη θέση του από τον Χριστοδουλίδη

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει πως αν κι εκείνος και ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξαν συνεργάτες τα τελευταία χρόνια, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρχαν μεταξύ τους διαφωνίες τόσο σε θέματα χειρισμών όσο και σε πιο ουσιώδες ζητήματα.

Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να αποδίδει ευθύνες στον κ. Χριστοδουλίδη όχι μόνο για το αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν, αλλά και για αυτό του Κρανς Μοντανά, σημειώνοντας πως οι κυπριακές προτάσεις «δεν κατατέθηκαν έγκαιρα». Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη από πλευράς του να αναφέρει πως ο κ. Μαυρογιάννης ουσιαστικά «υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία στο Κρανς Μονταντά”. Είπε:

«Άρα φέρει μερίδιο ευθύνη η δική μας πλευρά για τη λύση του Κυπριακού. Κάτι που δεν περιγράφει ούτε στην επιστολή παραίτησης του, που ήταν ευχαριστήρια προς τον Πρόεδρο. Λέει ότι είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις και το δέχομαι», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως με τέτοιου είδους δημόσιες δηλώσεις, ουσιαστικά βγαίνει και ενισχύει «τη φαρέτρα της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

  • Έμφαση στην «επόμενη μέρα» από τον Αβέρωφ

Πάντως ξεκάθαρο ήταν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε περισσότερη έμφαση στην επόμενη μέρα, επιλέγοντας να απέχει από την όλη ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως το Κυπριακό «δεν θα λυθεί με παρελθοντολογία και αναδρομή στο παρελθόν», δίνοντας έμφαση ωστόσο στο θέμα της αξιοπιστίας.

«Θα θέσω σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία. Και να ακούω από τον κ. Χριστοδουλίδη ότι οι διαφορές μας είναι για το ΝΑΤΟ, που μίλησα πριν ένα μήνα και αυτός κάνει προεκλογική για τρία χρόνια. Κάποιος από τους τρεις μας την 1η του Μάρτη θα κληθεί από τη διεθνή κοινότητα, η οποία ζητά αξιοπιστία. Ποια αξιοπιστία; Το πλαίσιο Γκουτέρες; Θέλω την άποψή τους. Όταν το ΔΗΚΟ δεν θέλει να ακούσει για το πλαίσιο Γκουτέρες. Όταν ένας από αυτούς που στηρίζει τον Χριστοδουλίδη λέει πως τον στηρίζει για τη θέση μηδέν στρατός εγγυήσεις και ύστερα από μερικές μέρες ακούμε τον Σιζόπουλο να λέει ότι ένας από τους λόγους που στηρίζω Χριστοδουλίδη είναι μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις πριν από τη λύση. Όταν θεωρεί η ΕΔΕΚ ότι δεν υπάρχει πιο διχοτομική προσέγγιση για τη λύση του Κυπριακού από τη ΔΔΟ. Όταν ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ θεωρούν ότι έγιναν οι χειρότεροι χειρισμοί στο Κυπριακό που κατέστησαν μη αναστρέψιμη την κατάσταση. Μα με ποια αξιοπιστία;», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από πλευράς του πάντως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τον τομέα της αξιοπιστίας, ανέφερε πως βλέπει μία τάση «να είναι απαγορευτικό να είναι κάποιος υποψήφιος αν δεν είναι Αρχηγός κόμματος, νομίζω πως δεν είναι η σωστή προσέγγιση».

Τα τραγούδια-κραυγή του Γιώργου Θεοφάνους για την Κύπρο μας: Κυπραία Φωνή είμαι, και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ… Θυμάμαι… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: