Οι προνομιακές, αλλά και υπόγειες, σχέσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ακροδεξιούς των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Hungary’s Prime Minister Viktor Orban (L) and Estonian Prime Minister Kaja Kallas (C) with other leaders at the first day of a Special European Summit on Ukraine at the European Council, in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Ως την πλέον δραματική ένδειξη μέχρι τώρα για το πώς ένας αμφιλεγόμενος ηγέτης που επικρίθηκε για προώθηση αντιδημοκρατικών αρχών έχει γίνει ήρωας για τμήματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτηρίζει το πρακτορείο Associated Press, (κείμενο Nicholas RiccardiJustin Spike) την επικείμενη εμφάνιση του Βίκτορ Όρμπαν (Orban) στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Αμερικανών Συντηρητικών.

Θα συνοδεύεται από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (Trump) και προβεβλημένα δεξιά στελέχη όπως τη βουλευτή Marjorie Taylor Greene.

Αφού αναλύουν τα πεπραγμένα του Orban στην Ουγγαρία και κάνουν εκτενή αναφορά στις σε βάρος του επικρίσεις, οι αρθρογράφοι διατυπώνουν την ανησυχία ότι το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπορεί να επιδιώξει να μιμηθεί την τακτική του Orban.

Σημειώνει ότι η φερόμενη έλξη των στελεχών του για τον Ούγγρο ηγέτη εξαιτίας του πολιτιστικού πολέμου που διεξάγει είναι μόνον προσχηματική και στην πραγματικότητα αφορά την εκμάθηση των τρόπων που θα μπορούσαν να τους δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουν προσκολλημένοι στην εξουσία, ακριβώς όπως έχει καταφέρει ο Orban.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί συντηρητικοί απορρίπτουν βέβαια αυτή την μομφή – ή ακόμα και την κατηγορία ότι ο Orban είναι αυταρχικός.

«Αυτό που μας αρέσει σε αυτόν είναι ότι στην πραγματικότητα υπερασπίζεται την ελευθερία του λαού του ενάντια στην τυραννία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)», σημειώνει ο Matt Schlapp, επικεφαλής της CPAC, η οποία συνεδριάζει στο Ντάλας στις 4 Αυγούστου. «Έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ανθρώπων στην Αμερική που ανησυχούν για την παρακμή της οικογένειας», προσθέτει.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ουγγαρία στερείται των χαρακτηριστικών ενός παραδοσιακού απολυταρχικού καθεστώτος.  Δεν υπάρχουν τανκς στους δρόμους ούτε πολιτικοί αντιφρονούντες κλεισμένοι στις φυλακές, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος της χώρας του από τον Orban τον κάνει πρωτοπόρο μιας νέας προσέγγισης στην αντιδημοκρατική διακυβέρνηση.

Θεωρούν ότι οι αντιδημοκρατικές τάσεις του Όρμπαν δεν θα αποτελέσουν μεγάλο ζήτημα στην προσπάθειά του να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τους συντηρητικούς των ΗΠΑ. Είναι η εγγύτητά του με τη Ρωσία και την Κίνα που απειλεί να θέσει προσκόμματα στη διαδικασία αυτή, υποστηρίζουν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ούγγρος ηγέτης δεν έχει καν μπει στον κόπο να οικοδομήσει δεσμούς με την κυβέρνηση Biden – αντίθετα ελπίζει ότι ο Tramp ή οι σύμμαχοί του θα επιστρέψουν σύντομα στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η  μεγάλη του ελπίδα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, αφού δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σύμμαχοι που του απομένουν.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιτυχία της ήπιας δύναμης που αντιπροσωπεύει ο Orban, το γεγονός ότι έχει γίνει τόσο δημοφιλής μεταξύ των Αμερικανών συντηρητικών όταν η εικόνα του έχει υποχωρήσει τόσο πολύ στην Ευρώπη, συνοψίζει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Associated PressNicholas RiccardiJustin Spike – US conseravives embracing controversial Hungarian leader

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: