Πόρτο Γερμενό: Μαρτυρίες ότι πυρκαγιά ξεκίνησε από παράνομη χωματερή – Σηκώθηκαν αεροπλάνα για τη φωτιά στην Κορυφή Πύργου [video]

Photo Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στο Πόρτο Γερμενό Πηγή: Hellas Journal




Από παράνομη χωματερή φαίνεται ότι ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όπως μετέδωσε το OPEN.

Πρόκειται για χωματερή που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο και εκεί φορτηγά ρίχνουν μπάζα, ξερά κλαδιά και υπολείμματά από υποδομές.

Ένα σπίτι λίγα μέτρα μακριά από το Αρχαίο φρούριο στο Πόρτο Γερμενό  κάηκε ολοσχερώς. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη συγκεκριμένη εξοχική κατοικία και την έκαψε ολοσχερώς. Ότι υπήρχε μέσα στο οίκημα έχει καταστραφεί, ενώ ειδοποιήθηκε και ο ιδιοκτήτης που έφτασε στο σημείο για να εξετάσει της ζημιές στην περιουσία του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές σε άλλα σπίτια, όλα όμως θα φανούν τις επόμενες ώρες, όταν πλέον θα έχει ελεγχθεί η φωτιά θα γίνει η σχετική καταγραφή από τις Αρχές.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Κορυφή

Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυφή του Πύργου, στην Ηλεία.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενισχυθεί οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και αποτελούνται από 60 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα, «αυτή την στιγμή η κατάσταση της πυρκαγιάς παρουσιάζει σταθερή μείωση στο ρυθμό εξάπλωσής της, ενώ σε μερικά σημεία η έντασή της έχει εκμηδενιστεί» και προσέθεσε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πάτρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καλαμάκι της δυτικής Αχαΐας

Έχει ελεγχθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Καλαμάκι, του δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις, κυρίως λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά στην Κορινθία: Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κορινθία και συγκεκριμένα στον Άη Γιάννη. Στο σημείο έφτασαν άμεσα 10 πυροσβεστικά οχήματα και ζήτησαν ενισχύσεις τόσο από αέρος όσο και σε επίγειες δυνάμεις.

Ήδη έχουν σηκωθεί 6 αεροσκάφη Air Tractor και 2 Πεζετέλ από το Τατόι για να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία κρίνεται δύσκολη εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει ρεματιά με πουρνάρια και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, εκ των οποίων η σημαντικότερη εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακόμη, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παρέχει ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές η κ. Τζίμα είπε ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον ‘Αγιο Ιωάννη Κορινθίας στις 3 παρα 10 το μεσημέρι επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και τόνισε ότι ένα μέρος της πυρκαγιάς έχει ελεγχθεί, αλλά το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη χωρίς όμως να απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις 3 παρα 10 στο Καλαμάκι Αχαϊας η κ. Τζίμα ανέφερε ότι έχει ελεγχθεί.

Πυρκαγιά και στο Πικέρμι – Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Ακόμη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, η οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε επιφυλακή επίσης παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι και για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, απηύθυνε έκκληση να ενημερώνονται όλοι από τις επίσημες ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που μεταδίδονται αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση των συμβάντων».

Τέλος, η κ. Τζίμα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιάς. «Παραμένουμε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Αρκούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να γίνει η φλόγα πυρκαγιά», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την χαρτογράφηση των περιοχών που κάηκαν σε Ιτέα και Πόρτες Πόρτες Αχαΐας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: