Οι παγίδες παραμένουν στο ΝΑΤΟ: Αν και η συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ενισχύει την τουρκική ισχύ

Turkish Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, held a quadrilateral meeting with President Sauli Niinistö of Finland, Prime Minister Magdalena Andersson of Sweden and NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Photo via Turkish Presidency




Άρθρο σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Aljazeera, (κείμενο του Andy Wilks).

Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για το αν η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη Δύση έχει ζωηρέψει από περιστατικά όπως  η αγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία, ή η άρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παρά τις θετικές αντιδράσεις στη συμφωνία Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας με την οποία φαίνεται πως η Τουρκία τάσσεται δίπλα στους δυτικούς συμμάχους έναντι της Ρωσίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσει περαιτέρω προβλήματα.

Και αυτό διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε και πάλι με πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των δύο βόρειων χωρών στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, σημειώνεται.

Ακολουθούν τοποθετήσεις αναλυτών:

«Η συμφωνία αποτελεί μια πολύ θετική και ιστορική εξέλιξη για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, και το ΝΑΤΟ στο σύνολό του», σχολιάζει ο Ali Bakeer, (Qatar UniversityIbn Khaldon Center for Humanities and Social Sciences).

«Δείχνει την αφοσίωση της Τουρκίας να στηρίξει την ενότητα και την επέκταση του ΝΑΤΟ. Είναι μια κατάσταση υπέρ όλων και το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται ισχυρότερο ως ένας συλλογικός οργανισμός ασφαλείας έναντι των νέων απειλών και της Ρωσίας», συμπληρώνει.

«Η Τουρκία πήρε πολλά από όσα ήθελε αλλά υπάρχουν πιθανές παγίδες στη διαδικασία επικύρωσης», σχολιάζει ο Ozgur Unluhisarcikli (επικεφαλής, German Marshall Fund. Άγκυρα).

«Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας. Άτομα τα οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες ενδέχεται να μην χαρακτηρίζονται έτσι από τη Σουηδία και τη Φινλανδία και όταν η Τουρκία αιτείται την έκδοσή τους, μπορεί να της το αρνηθούν. Μπορώ να φανταστώ την Τουρκία να καθυστερεί περαιτέρω την επικύρωση της διαδικασίας με το επιχείρημα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν συμμορφώνονται στην έγγραφη συμφωνία… Αλλά, εν τέλει, κατάφεραν να το αναβάλλουν και ίσως βρεθούν άλλες λύσεις στο μεταξύ», σχολιάζει ο Unluhisarcikli.

«Η μεγαλύτερη νίκη αυτής της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ», σημειώνει ο Galip Dalay  (Chatham HouseMiddle East and North Africa Programme, Λονδίνο).

«Αν δεν είχε υπάρξει συμφωνία μετά τη σύνοδο, η οποία ήταν ενδεχομένως η σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, θα είχαμε οδηγηθεί σε κρίση. Το γεγονός ότι αυτή η κρίση αποφεύχθηκε αποτελεί μεγάλη νίκη για όλες τις πλευρές στο ΝΑΤΟ».

Έχοντας βελτιώσει τη θέση της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα προσπαθήσει τώρα να πείσει τους συμμάχους της για την άποψή της περί τρομοκρατίας, σημειώνουν αναλυτές.

Με τη συμφωνία, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται να αναγνωρίζουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για το YPG (Syrian Kurdish Peoples Protection Units) για πρώτη φορά. Η Τουρκία θεωρεί πως το YPG συνδέεται με το ΡΚΚ. Θεωρείται πλέον πιθανό να προσπαθήσει η Τουρκία να πιέσει άλλε χώρες που διατηρούν σχέσεις με το PKK, διαχωρίζοντάς το από το YPG, να ενστερνιστούν τη θέση της ότι δεν πρόκειται για διακριτές οντότητες.

Ο Dalay εξηγεί πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση της Τουρκίας με τους νατοϊκούς συμμάχους της. Η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο πεδίο της Συρίας και της Λιβύης- μια κατάσταση που δημιουργεί απειλές για την Άγκυρα.

«Ο ρωσικός αναθεωρητισμός έχει οδηγήσει και την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση. Αυτό είχε γίνει με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν η Τουρκία αιτήθηκε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το ίδιο ισχύει και σήμερα. Αλλά, ενώ η Τουρκία θα συγκλίνει σταδιακά με τη Δύση σε ζητήματα γεωπολιτικής, θα το κάνει με τρόπο μη ανταγωνιστικό προς τη Ρωσία», καταλήγει ο Dalay.

ΠΗΓΗ: AljazeeraAndy Wilks – Nordic deal increases Turkish power in NATO, but pitfalls ahead

“Με τη δειλία, απλώς ενθαρρύνουμε τον επεκτατισμό της Τουρκίας”,  γράφει σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα Le Figaro

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: