Η Ουκρανία ζητά από την Τουρκία να ακινητοποιήσει ρωσικό πλοίο στις ακτές της: Με 7.000 τόνους κλεμμένα σιτηρά

File photo: Πλοίο μεταφοράς φορτίου Matros Pozynich με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά το οποίο εντοπίστηκε στο συριακό λιμάνι της Λατάκια. Photo via Twitter/Maxar Technologies




Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να ακινητοποιήσει και να κρατήσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy που μεταφέρει κλεμμένο φορτίο ουκρανικών σιτηρών από το κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι Μπερντιάνσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο και Ουκρανούς αξιωματούχος.

Το πλοίο Zhibek Zholy είχε φορτώσει το πρώτο φορτίο περίπου 4.500 τόνων σιτηρών από το Μπερντιάνσκ που ανήκε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σε επιστολή με ημερομηνία 30 Ιουνίου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας αναφέρει ότι το Zhibek Zholy ενεπλάκη στην “παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών” από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνθηκε στο Karasu της Τουρκίας με 7.000 τόνους φορτίου, που είναι μεγαλύτερο φορτίο. από ό,τι ανέφερε ο αξιωματούχος.

Από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν κολλήσει σε σιλό, απειλώντας με παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η Τουρκία, η οποία δηλώνει ουδέτερη στη σύγκρουση ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι  καταβάλει προσπάθειες για να διευκολύνει σχέδιο του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός διαδρόμου τροφίμων κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας μέσω Τουρκίας για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με την άφιξη του Zhibek Zholy.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.

Με πληροφορίες από Reuters

Έτοιμος ο Πούτιν να “καταπιεί” τον φίλο και ομοϊδεάτη του Λουκασένκο: Επιταχύνεται η ενσωμάτωση της Λευκορωσίας, λέει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: