Η φοβερή αποκάλυψη των επιστολών του υποκριτή Μπόρις Τζόνσον στην Μελίνα Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

British Prime Minister Boris Johnson at Downing Street in London, Britain, 01 July 2022. EPA, Chris J. Ratcliffe,




H βρετανική εφημερίδα  Telegraph σημειώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) υποστήριξε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα σε επιστολή του προς ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη, σύμφωνα με σχετική αποκάλυψη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός μόλις πέρυσι απέρριψε κάθε προσπάθεια επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι θα παραμείνουν στη Βρετανία επειδή είχαν αποκτηθεί νόμιμα.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν δύο επιστολές που έγραψε ο νεαρός τότε Τζόνσον στις οποίες υποστήριζε με πάθος την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων, κατηγορώντας τον Λόρδο Έλγιν για «λεηλασία χονδρικής» μεταφέροντάς τα στη Βρετανία.

Στις αδημοσίευτες επιστολές, που γράφτηκαν το 1986, όταν ο Τζόνσον ήταν προπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης, υποστήριζε τον «άμεσο» επαναπατρισμό των αρχαίων γλυπτών, κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «σοφιστεία και αδιαλλαξία».

Ο Τζόνσον, τότε 21 ετών, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τα Μάρμαρα ήταν «απαράδεκτη για καλλιεργημένους ανθρώπους» και λυπόταν για τον «σκανδαλώδη» τρόπο που χειριζόταν το θέμα.

Οι επιστολές, που αποκάλυψε η εφημερίδα Τα Νέα, γράφτηκαν στην τότε Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Ανέφερε επίσης μια επιστολή που ισχυρίστηκε ότι αποδείκνυε ότι ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα χωρίς να εξασφαλίσει τη νόμιμη άδεια για να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψή του είχε κάνει τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης «ακόμα πιο εύθραυστη».

Τον Νοέμβριο, ο Boris Johnson απέρριψε το άμεσο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για  επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Η άρνησή του ήρθε αφού δήλωσε δημόσια ότι τα Μάρμαρα τα κατείχε δικαίως το Βρετανικό Μουσείο.

Στη συνέντευξή του στα Νέα τον Μάρτιο του 2021 είχε δηλώσει:

  • «Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού –και κυρίως του πρωθυπουργού – για το θέμα. Αλλά η κυβέρνηση του ΗΒ έχει μια σταθερή μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν σύμφωνα με τους νόμους της εποχής και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους».

Το 1986, ωστόσο, ο Johnson έγραψε στον Μερκούρη ότι «οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν «ότι τα άτομα που είχαν πουλήσει αυτά τα μάρμαρα είχαν οποιοδήποτε δικαίωμα να τα διαθέσουν». Ο Τζόνσον κατηγόρησε τον Λόρδο Έλγιν ότι εκμεταλλεύτηκε τη «σχεδόν αναρχία» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να τα αφαιρέσει.

Οι επιστολές ανακαλύφθηκαν σε βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η αυθεντικότητά τους έχει επιβεβαιωθεί από πηγή της Οξφόρδης και κάποιον που υπηρετούσε ως αξιωματούχος του ελληνικού κράτους εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ανακάλυψή τους έρχεται έξι μήνες αφότου τα Νέα αναδημοσίευσαν ένα άρθρο του Boris Johnson τον Απρίλιο του 1986, στο οποίο προέτρεπε τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είχαν αφαιρεθεί παράνομα από τον αρχαίο ναό της Αθήνας.

Πηγές του Whitehall ανέφεραν τότε ότι ο Τζόνσον είχε γράψει το άρθρο σε μια στιγμιαία έκρηξη νεανικού ενθουσιασμού, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη. Ωστόσο, η ανακάλυψη των δύο επιστολών υποδηλώνει ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός ήταν συνεπής στην πεποίθησή του ότι τα Μάρμαρα έπρεπε να επιστραφούν.

Στην πρώτη του επιστολή, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 1986, ο μελλοντικός πρωθυπουργός είπε στην Μερκούρη: «Νομίζω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών συμφωνεί μαζί μου όταν λέω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο τα Μάρμαρα, οι πιο σημαντικοί και όμορφοι θησαυροί που μας άφησε ο αρχαίος κόσμος, δεν πρέπει να επιστραφούν αμέσως από το Βρετανικό Μουσείο στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα».

Στις 16 Απριλίου 1986, ο Τζόνσον σε δεύτερη επιστολή του στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού, επέμεινε ότι «το θέμα των Μαρμάρων (…) αντιμετωπίστηκε με σοφιστεία και αδιαλλαξία από τη βρετανική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «από την ανακάλυψη της επιστολής του Έλγιν το 1811, η θέση της κυβέρνησης έχει κλονιστεί ακόμη περισσότερο».

Οι υποστηρικτές της επανένωσης των Μαρμάρων δήλωσαν ότι η εμφάνιση των επιστολών θα ασκήσει πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με την Αθήνα και ότι η τρέχουσα άρνηση του Τζόνσον να το κάνει δείχνει «υποκρισία».

Η βαρόνη Chakrabarti, συνομήλικος των Εργατικών και πρώην Σκιώδης Γενικός Εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία, είπε στην Telegraph: «Ένας νεαρός φιλόδοξος σπουδαστής προώθησε την καριέρα του μέσω της αποκατάστασης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ακριβώς όπως όταν ήθελε να γίνει Δήμαρχος του Λονδίνου μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα θέλει να κάνει πίσω και στις δύο αυτές υποσχέσεις και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί». 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση για το θέμα που δεν έχει αλλάξει – τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τον τότε νόμο. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου».

ΠΗΓΗ:  TelegraphBoris Johnson denounced Government for not returning Elgin Marbles, 1986 letters reveal

Αποκάλυψη Forbes: Aκόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-16 στην Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα στους αιθέρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: