Οι εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι: Το θέμα είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η ανταπόκριση από την Αθήνα της Carolina Drüten στην εφημερίδα Welt αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αφορμή αυτή τη φορά τον χάρτη που εμφανίζει πολλά ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία, και με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο Μπαχτσελί (Bahceli), ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Επισημαίνεται η αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανάρτησή του στο twitter και σχολιάζεται ότι η Συμμαχία καταβάλλει προσπάθειες να είναι ενωμένη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δεν επιτυγχάνει όμως να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, κάτι που οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο εθνικιστικό αφήγημα και στις δύο πλευρές, όπως (λανθασμένα) παρατηρεί η ανταποκρίτρια. Διότι οι απειλές προέρχονται μόνο από την Άγκυρα.

Προσθέτει, δε, ότι «η διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αφορά εδαφικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, το καθεστώς των ελληνικών νησιών, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τον ορυκτό πλούτο και την Κύπρο».

«Πρόκειται για γεωπολιτική, χρήματα, διεθνές δίκαιο -και εθνική υπερηφάνεια», λέει χαρακτηριστικά η Carolina Drüten, η οποία ανατρέχει στα πρόσφατα περιστατικά έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η ανταποκρίτρια τονίζει ότι το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές και στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν ενδείκνυται να γίνονται πολιτικές παραχωρήσεις στη χώρα που εκλαμβάνεται ως εχθρός.

Λόγος γίνεται και για την πίεση που δέχεται ο Erdogan στο εσωτερικό, για αυτό και υποδαυλίζει την ένταση με το ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, προαναγγέλλει νέα επιχείρηση στη Συρία και απειλεί την Ελλάδα, η οποία ενισχύει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει η ανταπόκριση, που σχολιάζει ότι από μόνες τους η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα καταφέρουν να βρουν λύση, για αυτό χρειάζεται μεσολάβηση. Σύμφωνα με τον Sinan Ülgen, πρώην διπλωμάτη της Τουρκίας και πολιτικό αναλυτή, το ΝΑΤΟ μπορεί να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» μόνο για να αποτρέψει την ένοπλη σύγκρουση στη Μεσόγειο.

Οι ειδικοί εκτιμούν, όπως παρατηρεί η ανταποκρίτρια, ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών: υπό την πρώην Καγκελάριο Μέρκελ (Merkel) η Γερμανία θεωρούνταν ότι υποστήριζε την Άγκυρα, ωστόσο με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό διακρίνεται μια «προσεκτική μεταστροφή», όπως αναφέρεται.

Ο Καγκελάριος Scholz κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, Ernst Reichel, με ανάρτησή του στο twitter, τόνισε ότι η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη και ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη.

Είναι προφανές ότι το Βερολίνο θέλει να πάρει θέση, ενόψει της τουρκικής πολιτικής αντιπαραθέσεων, ενώ την ίδια ώρα έχει σημασία να μην προκαλέσει την οργή του Erdogan, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε -στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ- με ποιον τόπο προτίθεται να επιβάλει τα συμφέροντά του.

Προκειμένου όμως να πετύχει η μεσολάβηση, πρέπει και οι δύο πλευρές να αποδεχτούν τον διαμεσολαβητή, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για το Βερολίνο.

Τίτλος: «Η διένεξη που αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ» και υπότιτλος «Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα αυξάνονται και πάλι. Το θέμα είναι οι εδαφικές διεκδικήσεις. Η Γερμανία θα μπορούσε να μεσολαβήσει».

ΠΗΓΗ: Carolina Drüten, εφημερίδα Welt

Ελληνικά Ραφάλ πέταξαν πάνω από το Παρίσι στην Εθνική γιορτή της Γαλλίας: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: