Οι χειρότερες εκθέσεις για την Κύπρο από τα Ηνωμένα Έθνη: Η Λευκωσία δεν μπορεί να «καταπιεί» το περιεχόμενο

Secretary-General António Guterres (third from left) meets with Julio César Arriola Ramírez, Minister for Foreign Affairs of the Republic of Paraguay. Credit photo, Evan Schneider




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πολλά μπορούν να αναφερθούν. Πρόκειται για τις χειρότερες εκθέσεις που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί απροκάλυπτα καλύπτουν την κατοχική δύναμη.

Είναι χειρότερες καθώς αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και Τεχνικών Επιτροπών. Εν ολίγοις θεωρείται θέμα, που μπορεί να επιλυθεί με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πέραν από την πολιτική ίσων αποστάσεων, που τηρεί για να καλύψει την κατοχική Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως επιχειρεί να ξεπλύνει εντελώς την Άγκυρα.

Ούτε για τις ενέργειες της στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ούτε και για την κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία ειρήσθω εν παρόδω, θα στείλει τον Αύγουστο γεωτρύπανο για εργασίες, είχε «καλό λόγο» να πει για την κατοχική Τουρκία, ο Αντόνιο Γκουτέρες. Για την ακρίβεια η ομάδα του, που ασχολείται με το Κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του στο νησί, Καναδός Κόλιν Στιούαρτ.

Μια επισήμανση, όμως, πρέπει να γίνει σε σχέση με τη νεκρή ζώνη και την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να εξισώσει ευθύνες. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται λόγος για «εισβολή και από τις δυο πλευρές» εντός της περιοχής.

  • «Η εισβολή και από τις δύο πλευρές στη νεκρή ζώνη, κυρίως με τη μορφή μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής, παραμένει μία από τις κύριες πηγές εντάσεων.
  • Εκτός από τη δημιουργία επιχειρησιακών προκλήσεων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν ένα πιο εχθρικό κλίμα στο έδαφος και μεταξύ των πλευρών και μπορούν να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια.
  • Υπενθυμίζω το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να αφαιρεθούν όλες οι μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές εντός της ουδέτερης ζώνης και να αποτραπούν και οι δύο πλευρές μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός” τονίζεται στην έκθεση».

Επί τούτου, θα πρέπει να επισημανθεί πως η νεκρή ζώνη, δεν είναι κατεχόμενο έδαφος. Καθορίστηκε μετά την εισβολή για να υπάρχει απόσταση μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατιωτικών πλευρών. Περαιτέρω, δεν μπορεί κανένας να εξισώνει τη χρήση του εδάφους από Ελληνοκύπριους γεωργούς με την παράνομη είσοδο Τούρκων στρατιωτών.

Η Λευκωσία έχει υποχρέωση, όχι μόνο να διαμαρτυρηθεί για το περιεχόμενο, αλλά να δημιουργήσει θέμα με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Να μην «καταπιεί» κι αυτή την πρόκληση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Η “δραματική” έκκληση Αναστασιάδη να μην… προδοθεί η πατρίδα!!! Ο απερχόμενος Πρόεδρος επιστρατεύει επικίνδυνες ρητορικές, του μακρινού παρελθόντος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: