Απανωτά χτυπήματα στην Τουρκία σε όλα τα μέτωπα: Από την Ουάσιγκτον και τα F-16 έως το Ισραήλ και την άσκηση «Frizis Damas»

Ο σχηματισμός από Ελληνικά F-16, F-15E, F-35 πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη είναι ένα γεγονός που ήδη σχολιάζει εκνευρισμένος ο τουρκικός Τύπος. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ HELLAS JOURNAL

Ανώμαλη προσγείωση για την τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ και κυρίως την τουρκική πολεμική αεροπορία στην οποία καταγράφονται ιστορικά χαμηλά διαθεσιμοτήτων ενώ κανείς ας μην ξεχνά τους έμπειρους φυλακισμένους Τούρκους αεροπόρους.

Η ψυχρολουσία αυτή με τους όρους που επιβάλει το Αμερικανικό Κογκρέσο στην Άγκυρα, συνέπεσε μάλιστα με την 6η επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, τότε δηλαδή που ξεκίνησε η αρχή του τέλους, ιδίως μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να προστατεύσει το «παλάτι» του, ενισχύοντας την αεράμυνα της χώρας του με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα των S-400.

Όμως τα Ελληνικά διπλωματικά και αμυντικά «χαστούκια» για την Τουρκία επαναλαμβάνονται το ένα μετά το άλλο, την στιγμή που ο προκλητικός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον χάρτη- πρόκληση, έκανε ένα ακόμη «δώρο» στην Ελληνική διπλωματία.

Οι αναταράξεις στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι λίγες καθώς η κίνηση του «Γκρίζου λύκου», πολιτικού συνοδοιπόρου του κου. Ερντογάν, πέραν του αναθεωρητισμού που προβάλει, έγινε ταυτόχρονα και «ασίστ» πάσα στην Ελλάδα καθώς μπορεί να προβάλει σε όλα τα διεθνή φόρα ποιους ακριβώς έχει απέναντί της και ότι η απειλή πολέμου- επιθετικής ενέργειας, είναι μόνιμη.

Το stop των Αμερικανών, μέσω Κογκρέσου, για τον εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών F-16 και την πώληση άλλων 40 Viper είναι παράλληλο με την ιδιαίτερα ενισχυμένη θέση της Αθήνας στο αμυντικό διπλωματικό πεδίο.

Η αμυντική ισχύς της Ελλάδας και ιδιαιτέρως της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ενισχύεται ακόμη περισσότερο, έχοντας στα φτερά της τα «αόρατα» μαχητικά, 5ης γενιάς. Και όλα τ’ αεροσκάφη μαζί πετούν διαρκώς πάνω από τις περιοχές που η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις.

Οι πιλότοι των αμερικανικών stealth αεροσκαφών, είχαν την ευκαιρία να πετάξουν τόσο νότια της Κρήτης, όσο και ανάμεσα από μεγάλες χαράδρες, στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, στο όρος Δίρφη και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Την εβδομάδα που έρχεται, εκτός από την 340-343-335-336 μοίρες που μετέχουν στην Poseidon Rage 2022, η βεντάλια της πολεμικής αεροπορίας θα διευρυνθεί, βάζοντας στα μεγάλα «comao» και τα «Δελταπτέρυγα» της Τανάγρας.

Το διπλό Ισραηλινό ράπισμα στην Τουρκία

Όμως ένα ακόμη «ντιρέκτ» από τα γεράκια της πολεμικής αεροπορίας, αυτές τις δύσκολες ημέρες για την τουρκική πολεμική αεροπορία, ήταν και η άσκηση «Frizis Damas», στην οποία μετείχαν η 340 και 343 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα μάχης, με τα F-16 Block 52 plus της Σούδας που πέταξαν φτερό με φτερό με Ισραηλινά F-16, F-15I αλλά και αεροσκάφος ανεφοδιασμού Β-707.

Η άσκηση αυτή είχε υψηλό συμβολισμό μιας και εκτός του FIR Τελ Αβίβ, διεξήχθη και στο FIR Λευκωσίας, με Ελληνικά και Ισραηλινά φτερά ν’ απλώνουν το δικό τους πέπλο πάνω από την σύμμαχο για τις δυο χώρες Μεγαλόνησο.

Το Ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ ανεφοδίασε στον αέρα τα Ελληνικά και Ισραηλινά αεροσκάφη ακριβώς πάνω από την Κύπρο, στο FIR Λευκωσίας.
Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Και μάλιστα αυτή η άσκηση, που σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισραηλινοί θ’ ανταποδώσουν την Ελληνική αεροπορική επίσκεψη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έρχεται να «κουμπώσει» με συγκεκριμένα γεγονότα.

Το πρώτο είναι τα «πεσμένα φτερά» της TuAF, ελέω του μπλόκου από το Κογκρέσο. Το δεύτερο έχει απόλυτη συνάφεια με το προηγούμενο, διότι απέναντι στην ενδεχόμενη πώληση των τουρκικών F-16 τάχθηκε και το Εβραϊκό λόμπι, το οποίο ξεκαθάρισε την θέση του τασσόμενο υπέρ των Ελληνικών θέσεων.

Μάλιστα η ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής επιτροπής (AJC) είναι ισχυρότατο ράπισμα για την Τουρκία.

Το τρίτο σημείο, διαφοροποιείται από τα προηγούμενα και είναι η αεροπορική παρουσία των F-35 στο FIR Αθηνών.

Και το τέταρτο αφορά την διπλή επίσημη επίσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εκτός των αμιγώς αμυντικών συζητήσεων που αφορούν την ενίσχυση της Ελληνικής άμυνας, ξεδιπλώνεται όλη η επιχειρηματολογική ασπίδα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ίσως και μέσα στο 2024 η πρώτη Ελληνική Belh@rra στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας: Το φθινόπωρο μπαίνει σε δεξαμενή [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: