Η Άγκυρα, υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και η HALC

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρασημοφόρησε τον Έντι Ζεμενίδη (Endy Zemenides), Εκτελεστικό Διευθυντή, της οργάνωσης Hellenic American Leadership Council (HALC), με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Μια πανίσχυρη ομάδα πίεσης, με στενούς δεσμούς με το Εβραϊκό λόμπι του David Harris και στενές σχέσεις με την κορυφή του παγόβουνου, της Παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, τον Λευκό Οίκο.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, είναι η οργάνωση της HALC (Hellenic American Leadership Council). Η οποία μάλιστα, όταν όλοι πίστευαν ότι η Τουρκία, θα πάρει τελικά το τελευταίας γενιάς μαχητικό αεροσκάφος F-35, εκείνη είχε άλλα σχέδια.

Ήδη όμως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν επίσης στην αναβάθμιση των τούρκικων F-16. Μια ακόμα αντίδραση ακόμα πιο ισχυρή όμως και από τα “θέλω” του Λευκού Οίκου, είναι η Γερουσία και η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Εκεί, προεδρεύει ο γνωστός σε όλους πλέον Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez).

Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής, ήταν εκείνος που είχε πει το μεγάλο όχι στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, όταν παράλληλα το Ελληνοαμερικανικό λόμπι μέσω της HALC, έδιναν τον δικό τους αγώνα εκεί έξω.

  • Μια εκστρατεία, τελικά πολύ επιτυχημένη και με την ονομασία No Jets for Turkey, έδωσε στους Αμερικανούς να καταλάβουν τότε, γιατί η εξόπλιση των Τούρκων με την βοήθεια των ΗΠΑ, ήταν κάτι που εναντιωνόταν στους ίδιους.

Η Τουρκία, όσο και να θέλουν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, να την παρουσιάσουν ως ‘’σύμμαχο’’, στην πραγματικότητα δεν είναι. Η ανάγνωση των όσων κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι εύκολη, γιατί πολλές φορές δεν έχει λογική, αλλά σε μερικά σημεία ο κ. Ερντογάν είναι εξαιρετικά προβλέψιμος.

Πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είχε ξεκινήσει ήδη τα ανατολίτικα παζάρια, έχοντας στην μέση αυτή την φορά τις Σουηδία και Φιλανδία. Με αυτή του στην στάση, αποφάσισε να εκβιάσει την Αμερική.

Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Η τακτική είναι γνωστή και είχε γίνει πάλι, μόνο που τότε, εκβίαζε την Ευρώπη και στην μέση είχε τους μετανάστες. Έτσι πήρε πολλά χρήματα, για όρους που ποτέ δεν τήρησε.

Τώρα εκβίασε τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν ξέρουμε αν τελικά υπέκυψαν στους εκβιασμούς του Τούρκου Προέδρου , ή απλά τον χρησιμοποιούν, για να κάνουν την δουλειά τους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι ΗΠΑ, δεν έχουν πονοκέφαλο μόνο για τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Έχουν έναν πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία, που θυμίζει πολύ την περίοδο του Ψυχρού πολέμου και μια Ρωσία που μάλλον θα παγώσει την Ευρώπη τον χειμώνα.

  • Με λίγα λόγια η ‘’γκρίνια’’, είναι μπροστά και ίσως να ταρακουνήσει λίγο την συμμαχία. Ίσως τελικά ο Πρόεδρος Biden, να μην θέλει ένα μέλος του που φλερτάρει με την Ρωσία, να κάνει και σχέση μαζί της.

Όπως και να έχει όμως, τελικά, δεν αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, αλλά το Κογκρέσο. Εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Τουρκία, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι αξίες που πρεσβεύει η Αμερική, έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με τις ‘’αξίες’’ της Τουρκίας. Η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου και των ιδεών, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Κυβέρνηση Ερντογάν.

Και μην ξεχνάτε, η HALC, είναι εκεί έξω…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ο θείος από το Αμέρικα, το Μνημόνιο και ο Ερντογάν, που τα πήρε όλα και έφυγε: Αθήνα και Λευκωσία είναι …ικανοποιημένες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: