Για μαύρη μέρα ομιλεί η βουλευτής Amineh Kakabaveh: Αντιδράσεις σε Σουηδία-Φινλανδία για τις παραχωρήσεις στον Ερντογάν

FILE PHOTO: Amineh Kakabaveh, former member of the Left Party, speaks before the Swedish Parliament, in Stockholm, Sweden. EPA, Christine Olsson SWEDEN OUT




Παρά την ανακούφιση με τη συμφωνία της Τουρκίας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπάρχουν φόβοι ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη θα μπορούσαν να είχαν παραχωρήσει πάρα πολλά στην Άγκυρα σχετικά με τις απελάσεις.

Πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με έδρα τη Σουηδία έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία ως ξεπούλημα, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει εκδόσεις Κούρδων ακτιβιστών και άλλων αντιπάλων.

«Είναι μια μαύρη μέρα στη σουηδική πολιτική ιστορία», είπε στο Politico η Amineh Kakabaveh, ανεξάρτητη Σουηδή βουλευτής και επί μακρόν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει πολιτική ένταση επειδή η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν συμφωνούν ότι όλες οι ομάδες στη λίστα της Άγκυρας είναι τρομοκράτες. Για παράδειγμα, και οι τρεις θεωρούν το PKK ως τρομοκράτες, αλλά μόνο η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές ομάδες YPG και PYD που εδρεύουν στη Συρία ως τρομοκράτες.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία των 10 σημείων πριν τη σύνοδο κορυφής ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Το πιο ευαίσθητο στοιχείο ήταν αναμφισβήτητα το σημείο οκτώ, το οποίο περιελάμβανε τη δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας «να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και εμπεριστατωμένα».

Αν και ήταν χαλαρά διατυπωμένη, και αναμφισβήτητα αρκετά ασαφής ώστε να είναι δυνητικά ασήμαντη, αυτή η ρήτρα τρόμαξε ορισμένους Κούρδους στη Σουηδία.

Σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση της Σουηδίας, η πρωθυπουργός Magdalena Andersson προσπάθησε να υποτιμήσει τις επιπτώσεις των δεσμεύσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Τουρκία, δίχως ωστόσο να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης και του κόμματος της Αριστεράς που αντιτίθεται εδώ και χρόνια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πριν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη σε μια συμμαχία με την Τουρκία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες και οι βουλευτές του έσπευσαν να διεκδικήσουν δικαίωση.

Στη Φινλανδία, η αντίδραση στη συμφωνία φαίνεται πολύ πιο σιωπηλή με έμφαση στις πιο φωτεινές προοπτικές για ένταξη στο ΝΑΤΟ που συνεπαγόταν η τουρκική συμφωνία, παρά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ζημιά στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η συμφωνία.

Αυτό ήταν εν μέρει μια αντανάκλαση της ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης στη Φινλανδία σχετικά με την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από ό,τι είχε επιτευχθεί στη Σουηδία.

ΠΗΓΗ: Politico – Swedish and Finnish NATO deal with Turkey triggers fears over Kurdish deportations

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: