Αιφνίδιο μέτωπο με το Ισραήλ άνοιξε το Κρεμλίνο: Διατάσσει παύση δραστηριοτήτων του Εβραϊκού Πρακτορείου στην Ρωσία

File Photo Εβραίοι από την Ουκρανία αναχωρούν για το Ισραήλ λόγω του πολέμου EPA/ABIR SULTAN




Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Εβραϊκό Πρακτορείο να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του εντός της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post .

Η εντολή δόθηκε με επιστολή που ελήφθη από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχοι του Εβραϊκού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν ότι ελήφθη η επιστολή, αλλά δεν σχολίασαν την απάντηση που εξετάζεται επί του παρόντος στα γραφεία του οργανισμού στην Ιερουσαλήμ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού .

«Στο πλαίσιο των εργασιών της αντιπροσωπείας του Εβραϊκού Πρακτορείου στη Ρωσία, περιστασιακά απαιτείται να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές, όπως απαιτείται από τις αρχές», ανέφερε το πρακτορείο απαντώντας σε ερώτημα της  Post . «Οι επαφές με τις αρχές γίνονται συνεχώς, με στόχο να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας σύμφωνα με τους κανόνες που θέτουν οι αρμόδιοι φορείς. Ακόμα και στις μέρες μας γίνεται τέτοιος διάλογος».

Ισραηλινο-ρωσική ένταση

Η εντολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας σχετικά με τη στάση της Ιερουσαλήμ σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την πολιτική της να στέκεται στο πλευρό του Κίεβου και του μαχόμενου ηγέτη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτα τα χτυπήματα στη Συρία για τα οποία έχει κατηγορηθεί το Ισραήλ και ζήτησε την άνευ όρων παύση των επιθέσεων.

Μια εντολή που αναγκάζει το Εβραϊκό Πρακτορείο να σταματήσει να εργάζεται στη Ρωσία είναι δραματική και θα μπορούσε να υπονομεύσει άμεσα την ικανότητα των Ρώσων Εβραίων να κάνουν aliyah και να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ .

Χιλιάδες από αυτούς έχουν τελειώσει τη γραφειοκρατία τους για το aliyah και περίμεναν να υπάρξουν διαθέσιμες πτήσεις στο Ισραήλ, αλλά οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν κάνει τις περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν στη χώρα και ως εκ τούτου, εξήγησαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι άνθρωποι έχουν «κολλήσει» στο Ρωσία.

Εβραϊκό πρόβλημα στη Ρωσία

  • Ανώτερες πηγές από την εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας είπαν στην Post ότι «άνθρωποι της εβραϊκής κοινότητας αισθάνονται να άνοιξε μπροστά τους το Σιδηρούν Παραπέτασμα  και φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη χώρα».

Σύμφωνα με μια πηγή, «ορισμένοι Εβραίοι έχουν πει ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να τους συλλάβουν και ότι φοβούνται για τη ζωή τους».

Ένας από τους κύριους στόχους του Εβραϊκού Πρακτορείου  είναι η προώθηση και η διευκόλυνση του aliyah από τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που οι προσπάθειες του aliyah απαγορεύονται στη χώρα.

 
Η απάντηση του Ισραήλ

Η υπουργός Aliyah και Ένταξης Pnina Tamano-Shata απάντησε λέγοντας: “Ενημερώθηκα σήμερα το πρωί σχετικά με την απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως είναι γνωστό, το Εβραϊκό Πρακτορείο είναι ο κεντρικός βραχίονας της κυβέρνησης και του υπουργείου στη βοήθεια της μετανάστευσης Εβραίων από όλο τον κόσμο στο Κράτος του Ισραήλ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εύρος λειτουργίας του θα διατηρηθεί όπως συνέβη όλα αυτά τα χρόνια. Έκανα έκκληση στον Πρωθυπουργό να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Μόσχας για την επίλυση του προβλήματος και θέλω να ενισχύσω την εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, η οποία πρέπει να ανησυχεί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης. Το Aliyah είναι βασικό δικαίωμα για τους Εβραίους της Ρωσίας και θα φροντίσουμε να διατηρηθεί ως τέτοιο ».

Τί είναι το Εβραϊκό Πρακτορείο

Το Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ, [Ha-sokhnut Ha-yehudit El-eretz Yisraʾel], είναι κυβερνητικός διεθνής οργανισμός που  δημιουργήθηκε το 1929 από τον Chaim Weizmann, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Σκοπός του είναι να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εγκατάστασή τους στο Ισραήλ.

Η παρουσία του Πρακτορείο στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι εντονότατη με πολλές χιλιάδες Ουκρανούς να έχουν επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Παράλληλα, εκτός από τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης το Εβραϊκό Πρακτορείο σύστησε και έξι γραφεία σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία (την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία) όπου μπορούν να απευθύνονται οι Ουκρανοί που θέλουν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, επεσήμανε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

  • Όλοι οι Εβραίοι, καθώς και τα παιδιά, τα εγγόνια και οι σύζυγοί τους, μπορούν βάσει του «νόμου της επιστροφής» να πάνε στο Ισραήλ και να αποκτήσουν αυτόματα την ισραηλινή υπηκοότητα.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Έκτος μυστηριώδης θάνατος Ρώσου εκατομμυριούχου με δεσμούς με Gazprom και Πούτιν: Πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην πισίνα του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: