Διαστημική εκκαθάριση Πούτιν: Καταρρέει το ρωσικό πρόγραμμα στο διάστημα κι “έφαγε” τον κολλητό του, επικεφαλής της Roscosmos [videos]

File photo: Γνωστός για τις πολεμοχαρείς δηλώσεις και προκλήσεις του, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αν και στον “στενό κύκλο” Πούτιν, είναι πλέον παρελθόν για την Roscosmos. Screenshot via YouTube




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα απάλλαξε των καθηκόντων του τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, τοποθετώντας στην θέση του τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος είχε διατελέσει προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Δεν έγινε γνωστή η αιτιολογία της απομάκρυνσης του Ρογκόζιν ο οποίος θεωρείται μέλος του “στενού κύκλου” του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πάντως από πολλές πλευρές του χρεώνονταν η συντριβή του άλλοτε κραταιού ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

Πληροφορίες ωστόσο για ενδεχόμενη απομάκρυνσή του κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό, καθώς έχει αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει βιαστικές και εξαιρετικά επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις , απειλώντας τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πηγές του ιστοτόπου Meduza λένε ότι ο Ρογκόζιν είναι «υπέρ του προέδρου[Πούτιν]». «Ο πρόεδρος τον αγαπάει – και τον αγαπάει εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε μία από τις πηγές αυτές.

Μανιώδης χρήστης του Twitter ο Ρογκόζιν δεν περιοριζόταν να εξαπολύει απειλές γενικώς προς τη Δύση,αλλά είχε ανοίξει και βεντέτα με τον Ίλον Μασκ…

Από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του: στις 12 Απριλίου (όταν τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο Μπορίσοφ θα έπαιρνε τη θέση του), ο Ρογκόζιν έδωσε εντολή στους κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να σταματήσουν να εργάζονται με τον ευρωπαϊκό ESA.

Οι προκλήσεις μεταξύ των μελών της διεθνούς διαστημικής κοινότητας ήταν εξαιρετικά σπάνιες, ακόμη και στα “χειρότερα” του Ψυχρού Πολέμου. Και σε πρακτικό επίπεδο, τα απερίσκεπτα σχόλια του Ρογκόζιν σίγουρα δεν βοήθησαν, καθώς οι διεθνείς εταίροι απομακρύνθηκαν από τη συνεργασία με το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα μετά την εισβολή.

Η είδηση της απομάκρυνσής του ​​έρχεται επίσης αφότου η NASA κατηγόρησε τη Ρωσία για  διάδοση  αντι-ουκρανικής προπαγάνδας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την περασμένη εβδομάδα.

  • Εν ολίγοις, το καταρρέον διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας βρίσκεται όλο και πιο αποκομμένο από τον κόσμο και ο Ρογκόζιν εμφανίζεται να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό.

Ο συντάκτης διαστημικών θεμάτων της Ars Technica , Έρικ Μπέργκερ, έγραψε στο Telegram:

«Ο Ρογκόζιν έχει κάνει απίστευτη ζημιά στη ρωσική πολιτική διαστημική βιομηχανία και είναι ολοένα και πιο συγκρουσιακός στη σχέση του με τις δυτικές διαστημικές δυνάμεις».

Σε ποια θέση θα τοποθετηθεί ο Ρογκόζιν, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι χθες ο ιστότοπος Medusa έγραψε ότι στο άμεσο διάστημα θα πρέπει να απασχοληθεί στο Κρεμλίνο, ωστόσο ποιο αξίωμα θα αναλάβει είναι κάτι που ακόμη μελετάται.

Επικαλούμενη δικές του πηγές ο ιστότοπος Meduza, ισχυρίσθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρογκόζιν να γίνει ένας από τους επιτρόπους του Κρεμλίνου στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονμπάς, που αναγνωρίστηκαν με εντολή του Πούτιν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση, θα του ανατεθεί η θέση του προεδρικού συμβούλου ή του αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, την οποία κατέχει σήμερα ο Ντμίτρι Κόζακ.

  • Με ξεχωριστό διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος τοποθέτησε στην θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Γιούρι Μπορίσοφ, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ.

Με πληροφορίες από Reuters/ΒΒC

MyAuto: Νέα εφαρμογή για την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων- Στη διάθεσή σας ο φάκελος του αυτοκινήτου σας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: