Απόσυρση ευρωβουλευτών από βράβευση λόγω συμμετοχής της Novartis: Το σκάνδαλο δωροδοκίας στην Ελλάδα…

FILE PHOTO: Eικόνα από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. EPA, PATRICK SEEGER




Στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του Politico για το λόμπι και την πολιτική επιρροή στην Ευρώπη (EU Influence) σημειώνεται ότι η καθυστερημένη προσθήκη της Novartis ως χορηγού για την κατηγορία υγείας και ευεξίας των βραβείων ευρωβουλευτών του περιοδικού The Parliament δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους διοργανωτές.

Λίγες ώρες πριν από την τελετή (29/6), δύο από τους τέσσερις κριτές απείλησαν να αποσυρθούν εάν δεν αφαιρεθεί η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δύο ευρωβουλευτές αποχώρησαν από τη βράβευση επικαλούμενοι τον ρόλο της Novartis σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια δύο από τους κριτές για το ετήσιο γκαλά των βραβείων ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν πλήρως ενημερωθεί για τους λόγους αποχώρησης των ευρωβουλευτών και ότι η Novartis θα πρέπει να είναι αυτή που θα αποχωρήσει.

Οι κριτές Alice Stollmeyerιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Defend Democracy, και ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EUείπαν στο περιοδικό του Κοινοβουλίου ότι είναι «ακατάλληλο» να εμπλέκεται η Novartis.

Ζητούν να αφαιρεθεί φέτος η κατηγορία υγείας και «να μην συνδεθεί η Novartis με την τελετή ή τα βραβεία με κανέναν τρόπο».  «Αν αποτύχει ένα τέτοιο βήμα, δεν θα είχαμε άλλη επιλογή παρά να αποσυρθούμε από την κριτική επιτροπή με άμεση ισχύ».

Καταγράφεται στο δημοσίευμα η δήλωση της Novartis όπου σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει ρόλο στην επιλογή των νικητών. Παρουσιάζεται επίσης το ιστορικό της εξωδικαστικής συμφωνίας της Novartis με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και της πληρωμής προστίμου σε σχέση με έρευνα διαφθοράς των ΗΠΑ που επικεντρώθηκε σε εσωτερικού ελέγχου και λογιστικές παραβάσεις στην Ελλάδα, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα.

Επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα, το σκάνδαλο στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, καθώς συνεχίζεται έρευνα που εμπλέκει πρώην ανώτερους πολιτικούς και το δικαστικό σώμα.

«Η Novartis Hellas συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στη συνεχιζόμενη έρευνά τους», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο δανός ευρωβουλευτής Nikolaj Villumsen από την ομάδα The Left αποσύρθηκε από την εκδήλωση λόγω του «αμφιλεγόμενου» χορηγού. Στη συνέχεια, η γαλλίδα ογκολόγος και ευρωβουλευτής της του Renew Véronique TrilletLenoir αποσύρθηκε «λόγω της προσθήκης ενός ιδιώτη χορηγού», όπως έγραψε στο Twitter.

ΠΗΓΗ: Politico – NOVARTIS SPONSORSHIP OVERSHADOWS AWARD CEREMONY

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: