Από τον Πούτιν στον Ερντογάν με αγάπη… Στέλνει ζεστό χρήμα $15 δισ. για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

File photo: Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντηση. EPA, TUMAY BERKIN




Ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει κονδύλια σε θυγατρική που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και διεθνών κυρώσεων –  σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με ανώτερς Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ρωσική εταιρεία Rosatom απέστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Τουρκία, Akkuyu Nuclear JSC.

Ακόμη δύο αντίστοιχου ύψους μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις ίδιες πηγές. Δηλαδή, τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην Τουρκία ανέρχονται συνολικά σε 15 δισ. δολάρια.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σημειώνεται πως, κατά το Bloomberg, το κόστος κατασκευής του εργοστασίου ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20 δισ. δολάρια.

Η Rosatom ανέφερε από την πλευρά της ότι το ύψος των συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους αριθμούς που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.

Τον Μάρτιο, η Rosatom διαβεβαίωσε ότι, αν και έχει το δικαίωμα πώλησης έως και του 49% του Ακούγιου σε επενδυτή, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Ακούγιου 1, ξεκίνησαν το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τη μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει προμηθευτεί από τη Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Βαθείς δεσμοί

Εκτός από ένα διυλιστήριο πετρελαίου που κατασκευάστηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση κοντά στην πόλη Aliaga τη δεκαετία του 1970, Ρώσοι μηχανικοί ανέπτυξαν άλλους πυλώνες της βιομηχανίας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου αλουμινίου, κλωστοϋφαντουργικών και υαλουργικών εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία παραμένει μια κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών της φυσικού αερίου πέρυσι, δίνοντας στη Μόσχα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.

Οι δύο χώρες εργάζονται τώρα σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στην Τουρκία να πληρώνει μέρος ή το σύνολο των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία σε λίρες, ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική κεντρική τράπεζα.

 

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ο Πούτιν χάνει τον οικονομικό πόλεμο με τη Δύση: Εικόνα καταστροφής δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Yale [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: