Νορβηγία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στις γεωτρήσεις – «Σεισμός» στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

FILE PHOTO: Aεροφωτογραφία από εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη θάλασσα της Νορβηγίας. EPA.BP .KJETIL ALSVIK




Σε νέο ράλι έχουν επιδοθεί οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η απεργία σε υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, προκαλώντας πανικό τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της νορβηγικής Equinor έκλεισαν προσωρινά το βράδυ της Δευτέρας λόγω της απεργίας των εργατών. Το συνδικάτο τους έχει προειδοποιήσει ότι η απεργία μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, ενώ η νορβηγική Ένωση για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο φοβάται ότι θα μειωθούν κατά 56% οι ημερήσιες εξαγωγές αερίου της χώρας από το Σάββατο.

Από σήμερα η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd), από τα οποία η παραγωγή φυσικού αερίου καταγράφεται στα 27.500 boepd, σύμφωνα με την Equinor.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν εκτοξεύσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε υψηλό τεσσάρων μηνών. Το ολλανδικό προθεσμιακό συμβόλαιο ενός μήνα, το οποίο καθορίζει την τιμή της χονδρικής στη Γηραιά Ήπειρο, σκαρφάλωσε κατά 8% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 175 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Κάθε ρεκόρ έσπασαν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, λόγω του «εκρηκτικού» συνδυασμού της ακριβής τιμής του φυσικού αερίου και των προβλημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας.

Παράλληλα, το συνδικάτο εργατών πετρελαίου της νορβηγικής Lederne είπε ότι θα επεκτείνει από σήμερα την απεργία του σε τρεις ακόμη γεωτρήσεις. Oι εργάτες διεκδικούν αύξηση μισθού λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η Ευρώπη έχει στραφεί προς τη Νορβηγία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πάροχο αερίου στο μπλοκ, για να καλύψει το κενό που έχει προκαλέσει το «πάγωμα» των ροών από τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία κάλυψε περίπου το 20-25% της ζήτησης αερίου στην Ευρώπη και στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Norwegian Petroleum.

Φόβοι και για τον Νord Stream 1

Την ίδια ώρα, οι traders είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι ότι η Μόσχα θα επαναφέρει στο κανονικό τις ροές από τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, μετά τη διακοπή για προγραμματισμένη συντήρηση που θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα και θα κρατήσει δέκα μέρες.

Τον περασμένο μήνα, η Gazprom μείωσε κατά 60% τις ροές στον αγωγό αυτό, αναφέροντας ότι για αυτό ευθύνονται τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η Goldman Sachs έχει αυξήσει την πρόβλεψή της για την τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, καθώς δεν θεωρεί ότι θα αποκατασταθεί η ροή στον Nord Stream 1. Πλέον, προβλέπει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 153 ευρώ (από 104) ανά μεγαβατώρα το τρίτο τρίμηνο και 121 ευρώ (από 105) ανά μεγαβατώρα το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Με πληροφορίες από Financial Times, Reuters μέσω kathimerini.gr

Αυξάνεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο-Στο τέλος Ιουλίου λειτουργεί η Ρεβυθούσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: