Ξυλογλυπτική με αλυσοπρίονα: Πρωτότυπες δημιουργίες από τον Τρικαλινό γλύπτη Άγγελο Πατσιατζή

Ο Τρικαλινός γλύπτης Άγγελος Πατσιατζής με τα αλυσοπρίονά του. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ Αποστόλης Ζώης




Μια νέα τάση στην γλυπτική του ξύλου, θέτει πετυχημένα σε εφαρμογή ο Tρικαλινός γλύπτης Άγγελος Πατσιατζής, με πρωτότυπες, ξεχωριστές δημιουργίες.

Πρόκειται για την ξυλογλυπτική με αλυσοπρίονα.

Μπορεί να τον συναντήσουμε σε πάρκα που έχουν ξεχαστεί, ή μέσα στο δάσος κρατώντας στο χέρι ένα αλυσοπρίονο να είναι συγκεντρωμένος πάνω σε έναν κορμό δέντρου και να δημιουργεί…

«Το να σκαλίσεις σε ένα σπασμένο δέντρο ένα γλυπτό θα του δώσεις ζωή και θα υπάρξει ενδιαφέρον από επισκέπτες να το βρουν και να το φωτογραφίσουν, έτσι λοιπόν το πάρκο γίνεται και πάλι επισκέψιμο αποκτώντας ενδιαφέρον και για άλλες δράσεις», τονίζει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων…

Οι δημιουργίες αυτές, εξηγεί, προωθούν τον οικοτουρισμό, μια προοπτική αρκετά σημαντική με μέλλον για την περιοχή μας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλει στην παραμονή των νέων ανθρώπων στα χωριά τους.

Την τέχνη της ξυλογλυπτικής την ξεκίνησε το 1994 μπαίνοντας στην Σχολή Ξυλογλυπτικής Καλαμπάκας.

Τα ερεθίσματα που τον ώθησαν να επιλέξει αυτό το επάγγελμα είναι η οικογένειά του.

Ο πατέρας ήταν αυτός που τον έφερε για πρώτη φορά κοντά και γνώρισε τον κόσμο της ξυλογλυπτικής τέχνης διότι, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος ήταν ξυλουργός και λάτρης της συγκεκριμένης τέχνης.

Από μικρός μεγάλωσα μέσα στο εργαστήρι του πατέρα μου και αγάπησα έτσι το υλικό του ξύλου, τονίζει επίσης ο κ. Πατσιατζής.

Έβλεπε τον πατέρα του να σκαλίζει μερικές φορές και φύλαγε τα εργαλεία με πολλή προσοχή για να μην χτυπήσουν και τα λόγια του που είναι χαραγμένα στο μυαλό του: η ξυλογλυπτική είναι μια τέχνη κάτω από στέγη και δεν θα έχεις αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου.

Εκτός της γλυπτικής του ξύλου με αλυσοπρίονα, κατασκευάζει κι άλλα αντικείμενα, τα οποία έχουν σχέση με την αστική ξυλογλυπτική τέχνη και μερικά από αυτά είναι η διακόσμηση των επίπλων, καθρέπτες, κορνίζες, πίνακες, κάδρα, χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εικόνες και άλλα πολλά.

Μια ξεχωριστή δημιουργία για τον κ. Πατσιατζή, είναι το ξύλινο άγαλμα του ιδρυτή του «Tριφυλλιού», Γιώργου Καλαφάτη, το οποίο δεσπόζει έξω από την είσοδο του κλειστού «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Πρόκειται για ένα άγαλμα που έχει ξυλόγλυπτο ύψος τριών μέτρων, ο κορμός του δέντρου (αργυρόλευκα) είναι περίπου 120 ετών και όπως τονίζει ο γλύπτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια και έτσι με έναν ξεχωριστό τρόπο γιόρτασε τα 114 χρόνια ζωής του ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρίκαλα, Ελλάδα

Μαθήματα κατασκευής παραδοσιακών ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου: «Mεταγγίζοντας» τεχνογνωσία και παράδοση [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: