Ξαφνική εμπλοκή με Καλίνινγκραντ: Απειλεί η Ρωσία την Λιθουανία για “εχθρική ενέργεια”

Λιθουανοί στρατιώτες στη βάση Ντρουσκινινκάι. EPA/Robertas Dackus / Lithuanian Presidential Office /




Η Μόσχα απείλησε σήμερα τη Λιθουανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων, εκτός εάν αποκατασταθεί άμεσα η διαμετακόμιση εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διακίνηση εμπορευμάτων που εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτειά της  – στην οποία υπάρχει και η  μοναδική σιδηροδρομική διαδρομή μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της επαρχίας του Καλίνινγκραντ  που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

  • Τα απαγορευμένα αγαθά περιλαμβάνουν άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ύπατο απεσταλμένο της Λιθουανίας στη Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο είπε ότι η κατάσταση είναι «παραβίαση των πάντων».

  • «Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Είναι παραβίαση των πάντων”.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Λιθουανία να αναστρέψει αμέσως αυτό που χαρακτήρισε «ανοιχτά εχθρική» κίνηση.

  • «Εάν η διαμετακόμιση φορτίου μεταξύ της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως στο εγγύς μέλλον, τότε η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», ανέφερε το υπουργείο.

Η Λιθουανία από την πλευρά της δήλωσε ότι απλώς εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ, μέρος μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην τιμωρία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

“Δεν κάνει τίποτα η Λιθουανία: είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που άρχισαν να λειτουργούν από τις 17 Ιουνίου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

  • «Έγινε μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Ο κρατικός σιδηρόδρομος της Λιθουανίας ενημέρωσε τους πελάτες ότι από τις 17 Ιουνίου δεν θα επιτρεπόταν η διέλευση αγαθών όπως ο χάλυβας και ο σίδηρος που υπόκεινται σε κυρώσεις, πρόσθεσε.

Η Λιθουανία δεν έχει επιβάλει «μονομερείς, ατομικούς ή πρόσθετους» περιορισμούς, είπε το υπουργείο στον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους σήμερα Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Sky News

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: