Vertigo στην τουρκική Π.Α.: Από τα Su57, στα F-35, στα F-16 και τώρα… συζητάει για «σαπάκια» Eurofighter που θέλουν να πετάξουν οι Άγγλοι




Ρεπορτάζ Hellas Journal, Γ.Σ.

Τρικ της Άγκυρας; Άσκηση πίεσης; Ή μήπως απέλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας;

Μετά τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα Su-57 και τις κοινές φωτογραφίες, τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Και μπορεί ψηλά στην ατζέντα της Αγγλίας να είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά σε αυτή τη συνομιλία συζητήθηκαν και άλλα… Σίγουρα πάντως, όχι η στάση των ίσων αποστάσεων στο Ρωσό-ουκρανικό της Τουρκίας!

  • Η είδηση που μεταδίδεται όλο και περισσότερο από τα Τουρκικά ΜΜΕ, ότι δηλαδή η Τουρκία διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο την προμήθεια των Eurofighter Typhoon γνωστό και ως EF-2000 αν μη τι άλλο προκαλεί ερωτηματικά. Και αυτό διότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν αποτελεί ένα νέο μέλος της Συμμαχίας που τώρα αναπτύσσεται.

Κατά συνέπεια οι Τούρκοι αεροπόροι γνωρίζουν άριστα και έχουν ενημερώσει τους Επιτελείς τους πως η εισαγωγή του EF-2000 Typhoon έχει πολλές «μεταφράσεις» που αφορούν το μέλλον της TuAF, το οποίο δεν σκιαγραφείται με χρυσά γράμματα. Νέες εγκαταστάσεις για τα μαχητικά, νέες υποδομές για την υποστήριξή τους, πλήθος ανταλλακτικών (σ.σ. που δεν είναι το καλύτερό τους), νέα συστήματα ελέγχου, κ.ο.κ.

Παράλληλα οι Άγγλοι θέλουν να διαθέσουν τα 30 παλαιότερα EF-2000 Typhoon που έχουν προς απόσυρση κι όχι κάποια άλλα από τα συνολικά εκσυγχρονισμένα 119 αεροσκάφη του τύπου που έχουν στην RAF.

Ζητούν EF-2000 Typhoon με Meteor

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι φέρονται να διαπραγματεύονται ή να πιέζουν την Αγγλία, για την αποδέσμευση προηγμένου τύπου του Eurofighter, ικανό να καλύπτει ανάγκες ως αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και βεβαίως να μπορεί να φέρει και τους πυραύλους Meteor, αντίστοιχους με αυτούς των Ελληνικών Rafale.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου πάντως δεν θίγουν σημαντικές πτυχές μιας ενδεχόμενης τέτοιας συμφωνίας. Πτυχές όπως είναι το κόστος υποστήριξης και υποδομών, των ωρών πτήσης που ξεπερνά κατά πολύ αυτό του F-16. Και παράλληλα δεν γράφεται ακόμη κάτι, πως μπορεί το EF-2000 Typhoon να είναι ένα μαχητικό Ευρωπαϊκό, αλλά αρκετά από τα όπλα που φέρει είναι Αμερικανικά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την άνετη διάθεσή τους…

  • Για τους παραπάνω κι άλλους λόγους οι Έλληνες Επιτελείς δεν πείθονται τόσο εύκολα για την πρόθεση των γειτόνων μας, ότι δηλαδή θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν στην ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Αντιθέτως ομιλούν για το παζάρι που είναι σε εξέλιξη και βεβαίως αφορά τα F-16 Viper που ζητούν από τις ΗΠΑ οι Τούρκοι.

Πάντως εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες πως υπάρχουν έμμεσες απαντήσεις προς την Άγκυρα, ότι θα συζητηθεί το θέμα των F-16 μετά τις τουρκικές εκλογές, τότε ομιλούμε για μια σαφή θέση απέναντι στον εκβιασμό που επιχειρεί να περάσει η γείτονα προς τις ΗΠΑ.

Προσπάθεια ανάκαμψης;

Το ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο έχει στηθεί αρκετά καλά ώστε να πείσει για την πρόθεση αλλαγή πλεύσης.

Η συμμετοχή μάλιστα της RAF με τα EF-2000 Typhoon, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΑ στην Αγγλία και τη συνομιλία Ερντογάν- Τζόνσον, σηματοδοτούν πως «κάτι τρέχει» μεταξύ των δυο κρατών, ιδίως από την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία, παραδοσιακά βοηθά την Τουρκία.

  • Όμως εκτός από αυτό το παζάρι, στο Ελληνικό Επιτελείο στέκονται σ’ ένα άλλο σημείο που θεωρούν κομβικό. Ότι δηλαδή μετά το 2016 και το πραξικόπημα που αποδεκάτισε την τουρκική αεροπορία, η άσκηση Anatolian Eagle επανήλθε δειλά μετά από δυο χρόνια. Από τότε κάθε χρόνο επιχειρείται από τους Τούρκους να ορθοποδήσουν αεροπορικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Μπορεί να μην υπάρχει επί του παρόντος στην Κόνια η αίγλη του Ελληνικού «Ηνιόχου» αλλά από το Επιτελείο επισημαίνεται ότι παρά το άτυπο εμπάργκο ανταλλακτικών για τα F-16, μέρα με τη μέρα και με πενιχρά μέσα η ΤuAF προσπαθεί να κρατηθεί στο προσκήνιο και βεβαίως να δείχνει επιθετική στον ουρανό του Αιγαίου…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σε πανικό η Άγκυρα με το «no fly zone» των Rafale στο Αιγαίο: Προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό με Βρετανικά Eurofighter

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: