Το νησί της Εύβοιας στοιχειώνεται από την απειλή της φωτιάς, γράφει η Le Figaro: Ο παλιός δαίμονας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα

FILE PHOTO: Αναζωπύρωση πυρκαγιάς κοντά σε σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη στον δήμο Διρφύων Μεσσαπείων, στην Εύβοια. Φωτογραφία ΑΠΕ, Vassilis Asvestopoulos




Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, ο πληθυσμός προσπαθεί να ανοικοδομηθεί, αλλά φοβάται ότι, σε αυτόν τον παράδεισο που έχει γίνει έμβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο εφιάλτης μόλις αρχίζει, επισημαίνει η Alexia Kefalas στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Figaro από την Εύβοια.

Εκτενής αναφορά γίνεται στο “Evia Festival Project”, το οποίο, όπως δήλωσε η Elise Jalladeau, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στοχεύει να “αποκαταστήσει τους κατοίκους του νησιού, προσφέροντάς τους ζωή και πολιτισμό μέσω ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ”.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι, από τον περασμένο Αύγουστο που έλαβαν αποζημίωση έως και 8000 ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκονται ακόμη σε αναμονή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση.

Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις του Σταύρου Μπένου, ιδρυτή του δικτύου ‘Διάζωμα’, που ηγείται εθελοντικά της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Η Βόρεια Εύβοια μπορεί να ανοικοδομηθεί “μέσα σε πέντε χρόνια”, ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει αναποτελεσματικός παρά την ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι ένας παλιός δαίμονας που πλανάται πάνω από την Ελλάδα και κάνει όλους τους πολιτικούς να λένε ψέματα. Η πολιτεία δεν μπόρεσε καν να αναγνωρίσει σωστά τα θύματα και να τα βοηθήσει”, σχολίασε ο ξενοδόχος Γιώργος Μπλουκίδης, ο οποίος καταγγέλλει την έλλειψη πολιτικής συνδρομής για την επανεκκίνηση της επιχείρησής του.

ΠΗΓΗ: Le FigaroEn Grèce, l’île d’Eubée hantée par la menace du feu

Σύγκρουση οχηματαγωγού με ιστιοφόρο στη γραμμή Ωρωπός -Ερέτρια- Ο επιβάτης του ιστιοφόρου διασώθηκε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: