Θύματα της εισβολής Πούτιν και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα: Χιλιάδες νεκρά από νάρκες ή βόμβες * Αποπροσανατολισμένα από τα σόναρ [photos, video]

File photo: Κατά δεκάδες ξεβράζονται νεκρά δελφίνια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Photo via Twitter




Δελφίνια που κάηκαν από βόμβες ή εκρήξεις ναρκών ή δελφίνια νεκρά χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού. Αρκετές χιλιάδες βρέθηκαν ξαφνικά νεκρά και ορισμέναξεβράστηκαν στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Ο ξαφνικός και μυστηριώδης θάνατος τόσων πολλών από τα κομψά χαριτωμένα θαλάσσια θηλαστικά προκαλεί ανησυχία σε επιστήμονες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι μάχες που διεξάγονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Ουκρανίας έχουν προκαλέσει ανείπωτη περιβαλλοντική ζημιά και έχουν επηρεάσει το περιβάλλον των δελφινιών, λένε οι επιστήμονες. Όμως ο πόλεμος κατέστησε αδύνατη τη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών, αφήνοντας τους θανάτους των δελφινιών ένα μυστήριο προς το παρόν.

Πρόσφατες μελέτες από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ουκρανία διαπίστωσαν ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα βρισκόταν υπό αυξανόμενη απειλή λόγω του πολέμου, μεταξύ άλλων από ρίψεις βομβών σε παράκτιες περιοχές τροφοδοσίας, από πετρέλαιο βυθισμένων πλοίων  και απορροές ποταμών που μολύνθηκαν από χημικά που χρησιμοποιούνται στην ρωσική εισβολή.

  • Ο Ivan Rusev, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Tuzla Estuaries της Ουκρανίας, είπε ότι τα δεδομένα που συνέλεξε η οργάνωσή του από την αρχή του πολέμου έδειξαν ότι πολλές χιλιάδες δελφίνια είχαν σκοτωθεί.

Είπε ότι ο αυξημένος θόρυβος των πλοίων και η χρήση ισχυρών συστημάτων σόναρ μπορεί επίσης να αποπροσανατολίζουν τα δελφίνια, τα οποία χρησιμοποιούν τον ήχο για την πλοήγηση.

Τα πλοία βασίζονται συνήθως σε σόναρ για να ανιχνεύουν εχθρικά υποβρύχια από μεγάλες αποστάσεις.

«Μερικά από τα δελφίνια είχαν εγκαύματα από βόμβες ή εκρήξεις ναρκών και δεν μπορούσαν πλέον να κολυμπήσουν  και φυσικά δεν μπορούσαν να αναζητήσουν τροφή», έγραψε.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών ανέφερε τον Μάρτιο «μια εξαιρετική αύξηση» των νεκρών δελφινιών που ξεβράζονται εκεί. Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρά δελφίνια στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσάς, στην Τουρκία Το ίδρυμα ανέφερε ότι τα δελφίνια πιάνονται σε δίχτυα ψαρέματος και το γεγονός ερευνάται καθώς  τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, ερευνάται κατά πόσον η στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα παίζει κάποιο ρόλο και πόσο σημαντικός είναι αυτός.

«Μαζί με τη θαλάσσια ρύπανση, ο θόρυβος των πλοίων και τα σόναρ χαμηλής συχνότητας είναι γνωστό ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια είδη, ειδικά για τα δελφίνια, τα οποία χρησιμοποιούν υποβρύχιους ήχους για να τραφούν και να πλοηγούνται», δήλωσαν οι Τούρκοι ερευνητές.

Ο μόνιμος υποβρύχιος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα τα ζώα, αλλά μπορεί να τα ενοχλήσει σοβαρά και να τα βλάψει, είπε ο Δρ Pavel Gol’din, ερευνητής στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας,  καθώς τα δελφίνια και άλλα είδη μπορεί να κατευθύνονται σε άγνωστη περιοχή για να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν. «Μπορεί να είναι η αιτία της μαζικής μετανάστευσης των αποθεμάτων ψαριών και κητοειδών προς το νότο», είπε.

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών είπε επίσης ότι ο πόλεμος έχει καταστρεπτικό αντίκτυπο στην ευρύτερη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

 Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεσπόζει στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας με τουλάχιστον 20 πλοία και έχει επιβάλει αποκλεισμό σε όλες τις ουκρανικές ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Η Ρωσία διεξήγαγε βίαιες εκστρατείες για να κερδίσει τον έλεγχο πολλών βασικών ουκρανικών λιμανιών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και της γειτονικής Θάλασσας του Αζόφ και τα πολεμικά της πλοία περιπολούν στα ύδατα γύρω από την Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, 100 επιστήμονες που εκπροσωπούσαν μια διεθνή ομάδα συνθηκών για τη διατήρηση των κητοειδών και απασχολούσαν 10 αεροσκάφη και έξι πλοία, ερεύνησαν τη θαλάσσια ζωή στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Διαπίστωσαν ότι η Μαύρη Θάλασσα φιλοξενούσε περισσότερα από 253.000 δελφίνια, έναν υγιή αριθμό που οι επιστήμονες είπαν ότι προσέφερε έναν θετικό οικολογικό δείκτη του συνολικού οικοσυστήματος.

  • Τώρα, ωστόσο, μένει να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο τελικός απολογισμός του πολέμου για τα δελφίνια και την άλλη θαλάσσια ζωή.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The New York Times/ The Guardian

Μετά την “κοινωνική απόσταση” στην πανδημία οι άνθρωποι αναζητούν τη σωματική επαφή: Χειραψίες και …φιλάκια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: