Τα πιθανά αίτια της ήττας του Μακρόν: Οι νέοι στην πραγματικότητα απείχαν συντριπτικά την Κυριακή, και πολλοί ψήφισαν την Αριστερά

File photo H Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν. EPA, LUDOVIC MARIN, POOL




Το δημοσίευμα του Politico, που σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Εμανουέλ Μακρόν (Macron), αποπειράται να εντοπίσει τις πιθανές αιτίες για την ήττα της συμμαχίας Ensemble του Γάλλου Προέδρου, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την κλιματική αλλαγή/ περιβάλλον.

Η απουσία του Macron από την προεκλογική εκστρατεία θεωρήθηκε από πολλούς ως ένδειξη ότι δεν νοιαζόταν για το εκλογικό του σώμα, τοξικό για έναν πρόεδρο που ήδη είχε την αρνητική εικόνα του υπερβολικά αλαζονικού.

Η αριστερή και η ακροαριστερή συμμαχία υποσχέθηκαν να καταπνίξουν τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Macron – παρά το γεγονός ότι ο Macron προσπάθησε αρχικά να εισαγάγει ένα πιο δίκαιο κοινωνικό σύστημα, όπου λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ζωής των ανθρώπων, αντί για τα τελευταία τους χρόνια στη δουλειά.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Προέδρου σχετικά με τη μεταρρύθμιση ήταν καταστροφικές. Αντίθετα, οι νέοι ψήφισαν έναν 70χρονο που ήθελε να επιστρέψει όπως ήταν τα πράγματα πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως οι νέοι ψήφισαν ενάντια στο λογικό προσωπικό τους συμφέρον, όπως σημείωσαν πολλοί επικριτές.

Οι νέοι στην πραγματικότητα απείχαν συντριπτικά την Κυριακή – τα τρία τέταρτα των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν ψήφισαν. Όσοι ψήφισαν ανησυχούσαν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον – το μεγάλο θέμα του NUPES.

Ενώ ο Macron υποσχέθηκε επανειλημμένα να ηγηθεί στον τομέα αυτόν, πέντε χρόνια αργότερα δεν είχε πολλά να επιδείξει. Στις Βρυξέλλες, η Γαλλία δεν χρησιμοποίησε την προεδρία του Συμβουλίου για να προωθήσει τους φακέλους για το κλίμα. Αντιθέτως ανέβαλε επανειλημμένα τις συζητήσεις για το πακέτο για το κλίμα Fit for 55, το οποίο παραμένει σε αδιέξοδο εν μέρει λόγω της αδράνειας της Γαλλίας. 

Η ειρωνεία είναι ότι το NUPES κατηγορεί την ΕΕ ότι εμπόδισε τη Γαλλία να γίνει πράσινος παράδεισος (και θέλει να αγνοήσει τις συνθήκες της ΕΕ εάν χρειαστεί για να φτάσει εκεί), παρόλο που το αντίθετο είναι πιο κοντά στην αλήθεια: η κυβέρνηση του Macron αγνόησε τις συστάσεις της ΕΕ να υιοθετήσει πιο πράσινες πολιτικές και παρέκαμψε τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ένωσης.

Το 2020, για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε στους αγρότες ειδικές άδειες για μελισσοκτόνα φυτοφάρμακα που απαγορεύτηκαν από την ΕΕ.

Πιο πρόσφατα η Επιτροπή έστειλε πίσω το σχέδιο του Παρισιού να χρησιμοποιήσει τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ, κατηγορώντας ουσιαστικά τη Γαλλία για greenwashing και ότι δεν πληροί τα ελάχιστα περιβαλλοντικά πρότυπα για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούνται από τη γεωργία.

Οι Βρυξέλλες αποδοκίμασαν «το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας που προτείνεται» στο γαλλικό σχέδιο για τη χρήση του δημόσιου χρήματος, ενώ ο υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να μείνουν έξω από το σχεδιασμό της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels Playbook/ FRENCH ELECTION FALLOUT

Επίθεση Economist σε γελοιότητες και νταηλίκια Ερντογάν: Είναι η Τουρκία μεγαλύτερος μπελάς στο ΝΑΤΟ απ’ όσο της αξίζει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: