FILE PHOTO: O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον EPA, ANDY RAIN
Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι Βρετανοί ποτέ δεν έπαυσαν να θεωρούν την Κύπρο ως αποικία τους και τους Κυπρίους ως υποτελείς της Βρετανίας, ακόμα και εξήντα δύο έτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της την οποία μερίμνησαν να καταστήσουν «δεσμευμένη ανεξαρτησία».
Εξυπηρετώντας, έτσι, όχι μόνο τα Βρετανικά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και εκείνα της φίλης και συμμάχου τους Τουρκίας.
Σε μια περίοδο που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στον πόλεμο Ρωσίας-Δύσης που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας, η νεο-οθωμανική Τουρκία σπεύδει να ολοκληρώσει τα σχέδια της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο της κατεχόμενης περιοχής εις βάρος και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της Ρωσίας με την αποφυγή υιοθέτησης των κυρώσεων που απεφάσισε η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας. Με αποτέλεσμα Ρωσικό χρήμα και επενδύσεις να συρρέουν στην Τουρκία ενώ η Κωνσταντινούπολη προσελκύει μεγάλο αριθμό Ρώσων ολιγαρχών.
Η δε Βρετανία, πιστή στην ιστορική τουρκοφιλική της πολιτική, κινείται παρασκηνιακά, ενόψει της αναμενόμενης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της σύνταξης του σχετικού με την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης ψηφίσματος, με στόχο τη συγκάλυψη των έκνομων τουρκικών ενεργειών, προβάλλοντας επιχειρήματα τα οποία υποτιμούν τη νοημοσύνη των Κυπρίων.
Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα άρθρου του έγκριτου δημοσιογράφου, Κώστα Βενιζέλου, στο Φιλελεύθερο της Κυριακής:
«Οι Βρετανοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υποστηρίζουν πως, εάν ανοίξει θέμα Αμμοχώστου, τότε οι Ρώσοι θα προωθήσουν τις τουρκικές θέσεις, λόγω της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα Ουκρανίας. Προκαλώντας έτσι ζημιά στο Κυπριακό»! Οποία υποκρισία.
Φαίνεται , όμως, ότι η Βρετανία έχει λησμονήσει και την δήθεν έγνοια της για τους «καημένους τους τουρκοκύπριους», όπως τους αποκαλούσε για μισό αιώνα, και δεν ενδιαφέρεται ούτε παρεμβαίνει για την απαλλαγή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της κατοχικής Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την επιβολή στους Τουρκοκυπρίους του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «πρωτόκολλο εξολόθρευσης» της κοινότητας τους εφόσον στοχεύει στην περαιτέρω χειραγώγηση της κοινωνικής ζωής των (Ιδε άρθρο του Δρος Νίκου Μούδουρου στον Φιλελεύθερο, Κυριακή, 5 Ιουνίου, 2022). Σημαντικότερες είναι οι σχέσεις Βρετανίας- Τουρκίας.
Είναι γνωστό ότι οι ιστορικές σχέσεις Λονδίνου – Άγκυρας ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω με την συνομολόγηση σημαντικής εμπορικής συμφωνίας με τα συνακόλουθα πολιτικά οφέλη στο πλαίσιο του δόγματος “Global Britain”.
Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE