FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην Ουάσιγκτον. Δεξιά το νούμερο 2 της Επιτροπής, Τζιμ Ρις. EPA, JIM LO SCALZO
Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη
Αναμφίβολα, οι ΗΠΑ, ανέκαθεν αποτελούσαν την κύρια πηγή του Μάρκετινγκ, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό. Μέσα από τα χρόνια, σωρεία πολιτικών εκστρατειών ανά τον κόσμο, αντλούσαν στοιχεία από τους εδώ βηματισμούς των πολιτικών παικτών και των επιτελείων τους.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ξεκινώντας με το “Μάρκετινγκ Κλίντον”, συνεχίζοντας με το “Μάρκετινγκ Ομπάμα” και κορυφώνοντας με το “Μάρκετινγκ Τραμπ”, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Παράλληλα, άλλαξε και ο κόσμος, μιας και η είσοδος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), όπως και άλλα κοσμογονικά γεγονότα αναδιαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης αλλά και τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Η προσωπικότητα Κλίντον με το έντονα αριστοκρατικό προφίλ του “τζέντλεμαν”, “τελειοποιήθηκε” αργότερα με τις “βαθύτερες” – προς το λαό – κινήσεις Ομπάμα, που στόχευσε στις μειονότητες, χρησιμοποιώντας πάμπολλα βασικά εργαλεία του Μάρκετινγκ. Και πιο πρόσφατα, ο Τραμπ, να ανατρέπει όλα τα προγνωστικά, να αντιστέκεται ενάντια στα εχθρικά ΜΜΕ (New York Times, Wall Street Journal, κ.ά.) και να κερδίζει με την βοήθεια των ΜΚΔ και του τρόπου που επικοινώνησε μέσα από αυτά!
Πέραν των πιο πάνω, ένα στοιχείο που συχνά είχε περίοπτη θέση στις πολιτικές εκστρατείες ήταν η αρνητική διαφήμιση (στις ΗΠΑ επιτρέπεται δια νόμου) και οι κατηγορίες ενάντια σε κάποιο πολιτικό αντίπαλο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ (“Το Πολιτικό Μάρκετινγκ στη Σημερινή Εποχή” – Αντωνιάδης, 2020), οι τάσεις έχουν πλέον αλλάξει δραστικά. Ο κόσμος, η κοινή γνώμη, δεν πείθονται από κατηγορίες που αποσκοπούν μόνο και μόνο στο να βλάψουν τον αντίπαλο, πόσο μάλλον όταν ο αντίπαλος είναι καθαρός.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο στα αυτιά κάποιων, τα ΜΚΔ έχουν “ωριμάσει” τη σκέψη του μέσου ψηφοφόρου, ο οποίος, συχνά παίρνει το μέρος αυτού που “λιθοβολείται”. Ειδικά οι νεότερες γενιές. Σκεφτείτε πόσες πέτρες πέταξε ο Bob Hugin, ξοδεύοντας 24 εκατομμύρια δολάρια σε λίγους μήνες, μόνο και μόνο για να κατηγορεί τον Menendez. Κι όμως…!
Κλείνοντας, θα μοιραστώ μια στιχομυθία με έναν καλό φίλο που ήταν μέσα στα πράγματα της Νέας Υερσέης, το 2018:
Ο Menendez κέρδισε καθαρά (ευτυχώς για εμάς στην Κύπρο και την Ελλάδα). Όσο για τον Hugin, μάλλον ακόμη διερωτάται πώς και γιατί χάθηκαν τα 24 εκατομμύρια!
*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE