Σκληρή επίθεση του υπουργού Άμυνας της Κύπρου στην Τουρκία: Απαράδεκτη πρόκληση οι παράνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καταδρομέα Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Μελιφρονίδη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Απαράδεκτη πρόκληση συνιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, είπε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε χαιρετισμό που εκφώνησε την Κυριακή κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καταδρομέα Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Μελιφρονίδη.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων και την οικογένεια του ήρωα, πλησίον του Τύμβου Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

“Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Δηλώνουμε στη διεθνή κοινότητα την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη και δίκαιη λύση για επανένωση της πατρίδας μας”, επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

Ακόμη, ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι η σημερινή ηγεσία της Άγκυρας προβάλλει μια αδιάλλακτη στάση στηριζόμενη στη νέα αναθεωρητική πολιτική της με νεο-οθωμανικές βλέψεις, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. “Δυναμιτίζει συστηματικά τις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επαναπροσέγγιση και επανέναρξη των συνομιλιών, εργαλειοποιεί τη μεταναστευτική κρίση και ταυτόχρονα επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τον ελλαδικό χώρο”, υπέδειξε.

“Οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τη διάνοιξη και άλλου τμήματος της παραλίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, συνιστούν άκρως απαράδεκτη πρόκληση”, υπογράμμισε ο ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται με κάθε διπλωματικό μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις.

“Αποτελεί εθνικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ενωμένοι, για αποτροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής με στόχο την απελευθέρωση, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στον τόπο που γεννηθήκαμε και ταχθήκαμε να υπερασπιστούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ηρώων μας”, είπε.

Ο κ. Πετρίδης παρέστη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Ανθυπολοχαγού Καταδρομών Γεώργιου Μελιφρονίδη, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1955 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας. Οι γονείς του μετεγκαταστάθηκαν το 1958 στην Αμμόχωστο.

Στις 22 Ιουλίου 1974, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα εξήντα εννέα αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς, μεταξύ των οποίων και ο Γεώργιος Μελιφρονίδης, ανέφερε ο ΥΠΑΜ.

  • Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Άμυνας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καταδρομέα Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Μελιφρονίδη

Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Ανθυπολοχαγού Καταδρομών Γεώργιου Μελιφρονίδη, για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή με τον προσήκοντα σεβασμό σ΄ ένα ακόμα ήρωα που έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή που του ανατέθηκε.

Η προτομή του Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Μελιφρονίδη, που θα αποκαλύψουμε σήμερα, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον ηρωικώς πεσόντα κατά τις επιχειρήσεις εναντίον του Τούρκου εισβολέα, το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Στον γενναίο Καταδρομέα που με πνεύμα αυταπάρνησης και λεβεντιάς έτρεξε πρόθυμα στο καθήκον και στάθηκε απέναντι στον εχθρό δίνοντας τη ζωή του, ως σπονδή στο ιερό θυσιαστήριο της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Το 1974, οπλίτες των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα και συνυπέγραψαν την έμπρακτη απόδειξη της ηρωικής συνέχειας του Ελληνισμού στο νησί μας. Ανάμεσα σ’ αυτές και οι θρυλικές Μονάδες Καταδρομών που επέδειξαν ασύγκριτο ηρωισμό και ανδρεία και έγραψαν με ολόχρυσα γράμματα σελίδες δόξας και απαράμιλλου θάρρους. Οι πρασινοσκούφηδες εθνοφρουροί μας, πιστοί στις προαιώνιες παρακαταθήκες, πολεμώντας υπό το δοξασμένο λάβαρο των Καταδρομών, με το «Τολμών Νικά» σφραγισμένο στην καρδιά τους, αψήφησαν το θάνατο παρά τις καταφανώς υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις και έκαναν πράξη το Ομηρικό «Ώλετο μεν μοι νόστος, ατάρ κλέος άφθιτον έστα», δηλ. δεν υπάρχει για μένα επιστροφή, μα αιώνια θα είναι η δόξα.

Ο Γεώργιος Μελιφρονίδης γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1955 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας. Οι γονείς του μετεγκαταστάθηκαν το 1958 στην Αμμόχωστο. Φοίτησε διαδοχικά στο δημοτικό σχολείο Αγίας Αικατερίνης και αργότερα στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου. Παράλληλα με τις μαθητικές του υποχρεώσεις ασχολήθηκε εντατικά με τον αθλητισμό, ως ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης Αμμοχώστου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπήρξε πετοσφαιριστής του Αθλητικού Ομίλου Λαπήθου.

Κατατάγηκε τον Ιούλιο του 1973 στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Αμμοχώστου και λόγω των φυσικών του χαρισμάτων και της ισχυρής του θέλησης επελέγη για τις Δυνάμεις Καταδρομών. Διήλθε της βασικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μονάδων Καταδρομών στην Τύμπου και στις 15 Σεπτεμβρίου επελέγη ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός, οπότε και μεταφέρθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στα Πολεμίδια Λεμεσού. Από τη ΣΕΑΠ αποφοίτησε στις 2 Φεβρουαρίου 1974 και τοποθετήθηκε ως Δόκιμος Αξιωματικός στην 32η Μοίρα Καταδρομών στον Άγιο Χρυσόστομο. Μετά τη λήξη της εκπαίδευσης σε προγράμματα των ειδικών δυνάμεων αποδόθηκε στον 31ο Λόχο Κρούσεως, της 33ης Μοίρας Καταδρομών, που έδρευε στο Πέλλα Πάις.

Ανήμερα της τουρκικής εισβολής του 1974 οι Μοίρες Καταδρομών διατάχθηκαν να εφαρμόσουν το Σχέδιο «Λαβίδα», που προέβλεπε την κατάληψη της διάβασης της Αγύρτας, με σκοπό την παρεμπόδιση της συνένωσης του προγεφυρώματος των αποβατικών δυνάμεων με τον τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι. Ως αξιωματικός ο Γεώργιος Μελιφρονίδης ηγήθηκε τμήματος κατά τη διάρκεια της νυκτερινής επίθεσης στον Άγιο Ιλαρίωνα, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δύο μέρες αργότερα ο 31ος Λόχος με διοικητή τον ήρωα υπολοχαγό Νικόλαο Κατούντα, έλαβε διαταγή να προωθηθεί στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, με αποστολή την αναχαίτιση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούσαν να ενισχύσουν και διευρύνουν το δημιουργηθέν προγεφύρωμα. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια άνιση, αλλά συγκλονιστική μάχη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που είχαν επιτύχει να αποβιβάσουν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι θρυλικοί λοκατζήδες διεξήγαγαν έναν επικό εκ του συστάδην αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, επιδεικνύοντας απαράμιλλη ανδρεία και γενναιότητα.

Στο βωμό του καθήκοντος, στις νέες Θερμοπύλες, έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα εξήντα εννέα αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς και μεταξύ αυτών και ο γενναίος Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Μελιφρονίδης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Η απόδοση τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα αποτελεί επιτακτικό χρέος για ένα δοκιμαζόμενο λαό που εκδιώχθηκε με τη βία από τα σπίτια και τις περιουσίες του και τελεί για 48 χρόνια υπό τις συνεχείς απειλές για νέα τετελεσμένα από τον Τούρκο κατακτητή. Η υπενθύμιση των θυσιών των πρωταγωνιστών στους αγώνες της πατρίδας μας, ενδυναμώνει το φρόνημα και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Δηλώνουμε στη διεθνή κοινότητα την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη και δίκαιη λύση για επανένωση της πατρίδας μας.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή ηγεσία της Άγκυρας προβάλλει μια αδιάλλακτη στάση στηριζόμενη στη νέα αναθεωρητική πολιτική της με νεο-οθωμανικές βλέψεις παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Δυναμιτίζει συστηματικά τις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επαναπροσέγγιση και επανέναρξη των συνομιλιών, εργαλειοποιεί τη μεταναστευτική κρίση και ταυτόχρονα επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τον Ελλαδικό χώρο.

Οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τη διάνοιξη και άλλου τμήματος της παραλίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, συνιστούν άκρως απαράδεχτη πρόκληση. Ως Κυβέρνηση, δε θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε με κάθε διπλωματικό μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις.

Αποτελεί εθνικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ενωμένοι, για αποτροπή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής με στόχο την απελευθέρωση, την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στον τόπο που γεννηθήκαμε και ταχθήκαμε να υπερασπιστούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ηρώων μας.

Τιμή και δόξα στον Γεώργιο Μελιφρονίδη, τιμή και δόξα στα αθάνατα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας της Κύπρου μας. Αιωνία και τιμημένη θα είναι η μνήμη τους.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε να υποστηρίξει τον Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές: Με 132 ψήφους υπέρ και 1 αποχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: