Συμπεριφορά Ταλιμπάν από τους Ρώσους: Ρημάζουν τον πολιτισμό της Ουκρανίας – Καταστροφές σε 150 μνημεία καταγγέλλει η UNESCO

File photo: Η σημαία της Ουκρανίας πάνω στα οχυρωματικά έργα μπροστά στο Κτίριο της Όπερας του Κιέβου. EPA/STEPAN FRANKO




Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη ή μερική καταστροφή 152 τοποθεσιών πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πολιτιστική υπηρεσία του OHE.

Περιλαμβάνουν μουσεία και μνημεία, εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά κτίρια και βιβλιοθήκες και άλλα εξαιρετικά κτίρια, ανέφερε η UNESCO σε μια ενημέρωση των προσπαθειών της να βοηθήσει τις αρχές της Ουκρανίας στην τεκμηρίωση των ζημιών.

  • “Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν. Η πολιτιστική κληρονομιά, σε όλες τις μορφές της, δεν πρέπει να στοχοποιηθεί σε καμία περίπτωση”, δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

H Υπηρεσία της βοηθά τις αρχές της Ουκρανίας να επισημάνουν ορόσημα με τη χαρακτηριστική «μπλε ασπίδα», που σημαίνει ότι προστατεύονται βάσει της σύμβασης της Χάγης του 1954 για τον πολιτισμό σε ένοπλες συγκρούσεις, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Ωστόσο, δεκάδες τοποθεσίες έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, με τα τρία τέταρτα στις ανατολικές περιοχές του Χάρκοβο και του Ντόνετσκ καθώς και κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανέφερε στην ενημέρωσή της η UNESCO.

Ωστόσο, προς το παρόν, τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ουκρανία δεν έχουν επηρεαστεί, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας και τα μοναστικά κτίρια της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ στην πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από την UNESCO και η υπηρεσία ανέβαλε επ’ αόριστον μια συνάντηση για να συζητηθεί το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που η Ρωσία επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτόν τον μήνα στην πόλη Καζάν.

Η UNESCO έχει προειδοποιήσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα ή αξιωματούχοι που κρίθηκαν ένοχοι για την εν γνώσει τους καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Πλήρης θωράκιση στην Ακρόπολη: Με ενίσχυση περίφραξης και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: