Ραντάρ, περισκόπια και… αισθητήρες σε κόκκινο συναγερμό: Περιμένοντας τα ρέστα του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: Το Πολεμικό Ναυτικό και άλλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν δραστηριότητες στον Έβρο, στα νησιά και στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε επίπεδο Εθνικών ασκήσεων, όσο και σε επίπεδο διασυμμαχικών. Πηγή : Πολεμικό Ναυτικό




Ρεπορτάζ Hellas Journal Γ.Σ.

Η πληροφορία που θα κάνει την διαφορά είναι εκείνη που θα κρίνει και το μέγεθος της κινητοποίησης εφόσον αυτή απαιτηθεί. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, το Ελληνικό Επιτελείο έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση τις δικές του πηγές, εντός και εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, οι εκπαιδεύσεις που γίνονται σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου, βεβαιώνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό και τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι επιφορτισμένα με την φρούρηση των ανατολικών συνόρων, εκτός της εγρήγορσης που έχει ζητήσει η στρατιωτική ηγεσία, έχουν όλους τους αισθητήρες τους σε πλήρη επιφυλακή για ν’ απαντηθεί εν τι γενέσει της οποιαδήποτε πρόκληση.

Μάλιστα, και τις επόμενες ακριβώς ημέρες μια σειρά δραστηριοτήτων τοποθετούν εκτός μονάδων στρατιωτικά τμήματα τα οποία θ’ αξιολογηθούν από την ηγεσία. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί μια επιπλέον δικλείδα στον άξονα της επιφυλακής και της εγρήγορσης που έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτή η περίοδος στην οποία ξεχωρίζει η αναβάθμιση της ρητορικής της γείτονος, σε «ευθεία απειλή» για την Ελληνική κυριαρχία των νησιών στο α ανατολικό Αιγαίο, έχει δημιουργήσει το πλέγμα εκείνο που χρειάζεται ώστε ν’ αποκρυπτογραφούνται όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Επιτελείο.

Και εκείνο που δείχνει αυτή η ρητορική των απειλών και των ύβρεων είναι πως τίποτα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί μέχρι και στη Σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, ακόμη και το θερμό επεισόδιο.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τον κατηγορήσει πως λέει ψέματα.

Στην παραληρηματικού ύφους ομιλία του, δεν προσέθεσε κάτι νεότερο αλλά γι’ ακόμη μια φορά στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας, τα της συνάντησης και του γεύματος στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σημειώνει τον «πόνο» του, δηλαδή το ταξίδι του προέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα όσα συνέβησαν εκεί.

Με το βλέμμα στραμένο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα για πολύ συγκεκριμένους λόγους έχει κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα κι αυτό είναι μια ακόμη κίνηση που μαρτυρά την κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο χωρών. Την ίδια στιγμή το βλέμμα στρέφεται στο άμεσο μέλλον και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Με φόντο την ρητορική απειλών και ύβρεων, η Ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη Σύνοδο. Πριν από αυτή θα προηγηθεί η σύνοδος των υπουργών ώστε να διαμορφωθεί η ατζέντα των ηγετών.

Στρατιωτικές πηγές που έχουν γνώση τα της Συμμαχίας, ιδίως αυτή την περίοδο, σημείωναν πως η συγκεκριμένη Σύνοδος θεωρείται πολύ σημαντική καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες θα μετρηθούν οι δυνάμεις κυρίως όταν η Άγκυρα που βρίσκεται υπό πίεση, θέσει θέμα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Και μπορεί ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλντεμπέρκ γι’ ακόμη μια φορά να λειτουργεί ως ο «προστάτης» των Τούρκων, όπου κατά τον ίδιο πάντα η Τουρκία έχει δίκιο σε όλα και για όλα, όμως δεν φαίνεται πως και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια γνώμη.

Μεγάλο ερωτηματικό για τη Σύνοδο κορυφής αλλά και εκείνη που προηγείται των υπουργών άμυνας είναι αν θα υπάρξει, όπως στο παρελθόν, κάποια συνάντηση «στο πόδι» ανάμεσα στους Αξιωματούχους Ελλάδας – Τουρκίας ή ένα τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως λένε αναλυτές από το Ελληνικό Επιτελείο η Τουρκία θα θελήσει να κερδίσει όχι απλώς πόντους αλλά ν’ αναγκάσει τους Συμμάχους να δεχτούν όλες τις αιτιάσεις , είτε αυτές αφορούν τη Δύση είτε αυτές ανήκουν στο μόνιμο Ελληνοτουρκικό κρεσέντο που δημιουργεί η γείτονα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταση στο Αιγαίο: Η Ελλάδα παντού και σε εγρήγορση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: