Προληπτικές κινήσεις αποτροπής επιχειρεί το Ελληνικό Επιτελείο: H Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα…

Ήδη το αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει μια σειρά ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο στο πλαίσιο της καθημερινής εκπαίδευσης των ιπταμένων όσο και πιο εξειδικευμένες στο νοτιοανατολικό τμήμα του εναέριου χώρου του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το βέρτιγκο και το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου καλά κρατεί, αλλά αυτό είναι που δίνει «ρυθμό» στο υπουργικό και στρατιωτικό επιτελείο του, να συνεχίσουν τις κάθε τύπου προκλήσεις, είτε ρητορικές είτε στο πεδίο.

Και μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πολλές από τις οποίες είναι επαναλαμβανόμενες τον τελευταίο καιρό, προκύπτει πως εκείνο που τελικά τον πόνεσε περισσότερο ήταν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η τροπή που πήρε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, με χειροκροτήματα στο Κογκρέσο και F-35 στον Λευκό Οίκο.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να ξεχάσει πως η χώρα του αποβλήθηκε από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς και γι’ αυτό τον κατηγορούν όλοι στην Τουρκία, καθώς η γείτονα μέχρι στιγμής εκτός του αεροσκάφους χάνει και περίπου 1,5 δις που είχε επενδύσει ως χώρα συμπαραγωγός. Αλλά μαζί με τις νεότερες δηλώσεις Ερντογάν, την Τετάρτη καταγράφηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων 43 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και μάλιστα πάνω από τις περιοχές που η Άγκυρα θεωρεί πως πρέπει ν’ αποστρατιωτικοποιηθούν.

Κατά συνέπεια οι πράξεις και μόνον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι αυτές που δικαιολογούν απολύτως τις δυνάμεις φρούρησης στα νησιά του Αν. Αιγαίου αλλά και στον Ελληνικό ουρανό, όπου καταγράφηκαν και δυο αερομαχίες.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα παρουσιάζεται στα διεθνή φόρα και απέναντι στην Άγκυρα ως η ήρεμη δύναμη της περιοχής, η οποία αναγνωρίζεται από τους συμμάχους ως η χώρα που έχει ένα συμπαγές στράτευμα- με τις παθογένειές του- απολύτως λειτουργικό και εκπαιδευμένο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ικανό ν’ αντεπεξέλθει στις Συμμαχικές υποχρεώσεις αλλά και να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό για Εθνικούς σκοπούς.

Μήνυμα δια της πλαγίας οδού…

Παράλληλα οι «πλάγιες οδοί» δίνουν έμμεσες λύσεις (;) σε πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το τουρκικό «γινάτι».

Και επειδή δεν είναι λίγα τα σενάρια που επεξεργάζονται οι Επιτελείς για την έξοδο στη Μεσόγειο τουρκικού γεωτρύπανου, μια από τις «προληπτικές» κινήσεις της Ελληνικής πλευράς είναι η δέσμευση του εναερίου χώρου περιοχών άνωθεν του παράνομου τουρκολιβυκού μνημόνιο.

Η ΝΟΤΑΜ Α1781/22 «κλειδώνει» πέντε διαφορετικές περιοχές γι’ αεροναυτικές ασκήσεις και μάλιστα για ένα διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

  • Οι Επιτελείς γνωρίζουν βεβαίως πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτρέψει την Άγκυρα, εφόσον έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το σχέδιο της και ν’ ανάψει το φιτίλι, να στείλει δηλαδή το γεωτρύπανο ή ένα εκ των ερευνητικών πλοίων σε τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του τουρκολιβυκού μνημονίου. Όμως εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και συσσώρευση Ελληνικών δυνάμεων, τα δεδομένα είναι άλλα και για το τουρκικό Επιτελείο που σίγουρα θα επανεξετάσει κάθε κίνηση, εκτός κι αν η εντολή που έχει είναι να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι.

Η 21η Ιουνίου είναι μια συμβολική ημερομηνία και κατ’ ουσία από τότε οι περιοχές αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να «γεμίσουν» από γαλανόλευκα στίγματα στα τουρκικά ραντάρ. Και ιδίως τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, όπου οι Τούρκοι έχουν δηλώσει πως το 4ο γεωτρύπανο θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τον απόπλου.

Παρόμοιες κινήσεις πυγμής και ετοιμότητας έχει κάνει και στο παρελθόν το Ελληνικό Επιτελείο, τόσο νότια της Καρπάθου και πάλι εντός της θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνεται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Και τότε μάλιστα πρωταγωνιστής της Ελληνογαλλικής αρμάδας ήταν η Ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», μόλις μια ημέρα μετά την επακούμβηση της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis.

Αλλά παρά το γεγονός πως Ελληνικά και Γαλλικά πλοία έπλεαν εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής navtex του Oruc Reis, οι Τούρκοι είχαν φροντίσει να μετακινήσουν σε άλλη περιοχή – πάντα παράνομα δεσμευμένη- το ερευνητικό σκάφος και τα πλοία του τουρκικού στόλου που το συνόδευαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Η Άγκυρα προετοιμάζει καθημερινά την Ελληνοτουρκική κρίση: Ο «σιωπηρός» συναγερμός στις ΕΔ και τα σενάρια της έντασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: