Πράκτορες και μισθοφόρους Wagner στέλνει ο Πούτιν για προβοκάτσια στη Λευκορωσία: Θέλει εμπλοκή του Λουκασένκο στον πόλεμο, λένε οι Ουκρανοί

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανατινάξει κατοικίες στην πόλη Μαζύρ προκειμένου να εμπλέξει τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η σχετική δήλωση έγινε από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στο Telegram , αναφέρει ανταποκριτής της Ukrinform.

Το Μαζύρ είναι πόλη στην Περιφέρεια Γόμελ της Λευκορωσίας επί του ποταμού Πρίπιατ, γύρω στα 210 χιλιόμετρα ανατολικά του Πινσκ και 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τσερνόμπιλ. Είναι κέντρο  διύλισης πετρελαίου, εξόρυξης αλατιού, κατασκευής μηχανών και επεξεργασίας τροφίμων στη Λευκορωσία. Είναι το σπίτι σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη Λευκορωσία, αντλώντας 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως και εξυπηρετείται από γραμμή τραμ. Ο αγωγός Druzhba μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία που χωρίζεται στα δύο στο Mazyr. Ο ένας κλάδος του αγωγού κατευθύνεται στην Πολωνία και ο άλλος στην Ουκρανία .

  • Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλούνται οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου,  η Ρωσία θα επιχειρήσει να εμπλέξει τη Λευκορωσία στη στρατιωτική σύγκρουση με την Ουκρανία μέσω μιας σειράς προκλήσεων εναντίον υποδομών και αμάχων.

” Για τον σκοπό αυτό, ομάδες δολιοφθοράς έχουν φτάσει στο Μαζύρ καμουφλαρισμένοι σε απλούς πολίτες. Ανάμεσά τους είναι πράκτορες της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) και μισθοφόροι στρατιωτικών εταιρειών που ελέγχονται από τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού και τον ολιγάρχη Πριγκοζίν”, στενό συνεργάτη του Πούτιν και διευθύνοντα τον λεγόμενο “ιδιωτικό στρατό του Πούτιν”, την μισθοφορική οργάνωση Wagner, αναφέρει η έκθεση.

  • Αυτές οι ομάδες σχεδιάζουν να διαπράξουν μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Λευκορωσία. Ως εκ τούτου, η Ρωσία θα επαναλάβει ένα σενάριο που χρησιμοποιήθηκε για να εξαπολύσει έναν πόλεμο στην Τσετσενία.

«Την εποχή εκείνη οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας οργάνωσαν εκρήξεις σε πολλά σπίτια στην πόλη Ryazan, κατηγορώντας κάποιους φανταστικούς «Τσετσένους μαχητές». Ως εκ τούτου, η GRU της Ρωσίας σχεδιάζει να εξαπολύσει μια σειρά από χτυπήματα πυροβολικού και πυραύλων στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Μοζύρ, σε εγκαταστάσεις πολιτικών υποδομών και σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων, θα ανατινάξουν επιπλέον κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία», σημειώνει η υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, οι άνθρωποι του Κρεμλίνου πιστεύουν ότι τέτοιες ενέργειες θα δημιουργήσουν ένα «casus belli» για τον Λουκασένκο να εμπλακεί στον πόλεμο.

Καθώς οι Λευκορώσοι αξιωματικοί το γνωρίζουν αυτό, άρχισαν να εκκενώνουν τις οικογένειές τους από το Μαζύρ.

Έρχονται και … δένουν οι “περίεργες” δηλώσεις Σοϊγκού;

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ζήτησε χθες Πέμπτη να ενισχυθούν οι κοινές αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος αεράμυνας. Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε ερωτήματα σε σχέση με περαιτέρω εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι περιστάσεις υπαγορεύουν την ανάγκη λήψης επειγόντων κοινών μέτρων για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του κράτους της Ένωσης, την αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας της περιφερειακής ομαδοποίησης στρατευμάτων και του ενιαίου περιφερειακού συστήματος αεράμυνας», δήλωσε σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν στη Μόσχα.

Ο Σοϊγκού χαρακτήρισε επίσης τη Λευκορωσία ως τον πιο στενό φίλο της Ρωσίας.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ο μόνος ηγέτης στην Ευρώπη που υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο προσφάτως απέκλεισε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια προς την Πολωνία ή στήριξη μιας τέτοιας κίνησης εάν πραγματοποιηθεί από τη Ρωσία…

Με πληροφορίες από ukrinform

Θα μείνει στα λόγια: Ο Πούτιν προκαλεί το ΝΑΤΟ για να βρει πρόφαση συμβιβασμού, λέει Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: