Πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για τους Ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους SpikeNLOS

File Photo Οι τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις που φτάνουν από το Ισραήλ, ομιλούν για την αύξηση της εμβέλειας του πυραύλου Spike NLOS στα 50 χλμ, τον οποίο και θέλει οπωσδήποτε το Γενικό Επιτελείο Στρατού να εντάξει στο οπλοστάσιό του. Πηγή εικόνας: Rafael




Οι SpikeNLOS & SpikeER2 φαίνεται πως αγγίζουν το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην τελική ευθεία η συμφωνία που αλλάζει δραματικά τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας στον Έβρο και κυρίως στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal, προερχόμενες από πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας αλλά και από τον Στρατό Ξηράς, η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ που εργάζεται σιωπηρά, σε συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, προετοιμάζουν όλα όσα χρειάζονται για να εισέλθει το πρόγραμμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι ίδιες πηγές πάντως ξεκαθάριζαν πως προτεραιότητες της ηγεσίας είναι να τρέξει το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με θέματα προσωπικού κι εκείνο της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Παράλληλα σε επιχειρησιακό-εξοπλιστικό επίπεδο κανείς δεν ξεχνά και ιδιαίτερα το αεροπορικό επιτελείο, πως τα F-16 Block 50 είναι από τα θέματα που δεν έχουν γυρισμό.

Και όπως εξηγούν αυτοί που «τρέχουν» τα ζητήματα αυτά, οι αντιαρματικοί πύραυλοι της οικογένειας των «Spike» δρομολογούνται στα τέλη του μήνα, αρχές του Ιουλίου και πιθανότατα πριν από σημαντικές επαφές που είναι προγραμματισμένες για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Αν και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές παρουσιάστηκαν στιγμές που πάγωναν τις συνομιλίες για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την «έρευνα αγοράς» που γίνονταν από την Ελληνική πλευρά, ωστόσο φαίνεται πως η επανάληψη των συζητήσεων απομάκρυναν τα όποια σύννεφα είχαν παρουσιαστεί.

Από τις τελευταίες επίσημες ενημερώσεις προκύπτει πως η στρατιωτική ηγεσία εργάζεται για την περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ. Και μέσα από αυτές τις σχέσεις, που η Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο έχει κάνει πολλά βήματα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Τελ Αβιβ, οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια σειρά συνεργασιών επωφελή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην σελίδα μας έχουμε γράψει επανειλημμένως του τι σημαίνει η προσθήκη των Spike στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς, στις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και σε Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, καθώς η έλευσή τους μεταφράζεται ως ένα από τα σημαντικά όπλα που δημιουργούν συνθήκες «απαγόρευσης», ιδίως σ’ ότι αφορά για παράδειγμα μια αποβατική ενέργεια προς κάποιο νησί του Αν. Αιγαίου.

Μάλιστα η Ισραηλινή εταιρεία εδώ και λίγο καιρό έχει ανακοινώσει και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό, πως ο SpikeNLOS, ο πύραυλος της εμβέλειας των 32 χλμ, πλέον την αυξάνει αγγίζοντας περίπου τα 50 χλμ, με ότι σημαίνει αυτό σε τακτικό επίπεδο για την Ελλάδα που ετοιμάζεται να προσθέσει στην φαρέτρα της αυτό το όπλο.

Και την στιγμή που αυτά τα δεδομένα έχουν γίνει γνωστά στο Στρατό Ξηράς και την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και περίπου δυο χρόνια για την αξιολόγηση των πυραύλων αυτών, οι Αξιωματικοί έχουν πλέον στα χέρια τους και επιπλέον στοιχεία για την Ευρωπαϊκή «οικογένεια» των Spike.

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες παρουσιάστηκαν και επιπλέον πύραυλοι, «συγγενείς» των NLOS, οι οποίοι τράβηξαν τα βλέμματα των αρμόδιων Αξιωματικών. Πρόκειται για φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους οι οποίοι μέσα σε τμήματα του Πεζικού ή των Ειδικών Δυνάμεων μπορούν να επιφέρουν στον αντίπαλο θανατηφόρα πλήγματα και την πλήρη αποδιοργάνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το Ελληνικό F-16 Viper φέρνει νέο βέρτιγκο στην Άγκυρα: Τα «50άρια» παίρνουν σειρά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: