Οριστικά και αμετάκλητα: Η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35 ως αντάλλαγμα για τους εκβιασμούς της για Σουηδία και Φινλανδία

FILE PHOTO: Φωτογραφία του μαχητικού F-35 της Τουρκίας, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν. Τα τουρκικά F-35 αγοράστηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα τελείωσε… Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάζονται για να καταλάβουν τι ακριβώς θα αποδεχτεί η Τουρκία με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, ένα αναδυόμενο ερώτημα είναι εάν θα επιτραπεί στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ως μέρος των διαπραγματεύσεων.

Η απάντηση, όσον αφορά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι αρκετά σαφής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα breaking defense:

«Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35», είπε ο βουλευτής  Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Η Τουρκία ήταν πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τζετ. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία είχαν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 σήμανε τον κώδωνα κινδύνου, με τις ΗΠΑ και άλλους να εγείρουν ανησυχίες ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 για τη Μόσχα.

Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, η Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 αποδέχτηκε τους S-400 στο έδαφός της και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απάντησε αποκλείοντας την Τουρκία από τα μαχητικά F-35, με κόστος για την Άγκυρα τόσο την απώλεια του στόλου των αεροσκαφών όσο και τα οφέλη της πολεμικής βιομηχανίας της από το πρόγραμμα.

Άγνωστο το πότε θα υπάρξει συμφωνία για την ένταξη Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: