Οργανωμένο σχέδιο τραμπιστών δικαστών διχάζει τις ΗΠΑ: Δεν είναι η τελευταία μας λέξη απαντά ο Μπάιντεν

Αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαδηλωτές – υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση συνέρρευσαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. EPA/SHAWN THEW




Σε οργανωμένο σχέδιο “τραμπικών” καταβολών δείχνει να εδράζεται η απόφαση σοκ του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που στέλνει τη χώρα πίσω στην εποχή του σκοταδισμού απορρίπτοντας τον νόμο Roe εναντίον Wade, καταργώντας έτσι το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

H απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου που προέβη σε έκτακτες δηλώσεις εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη αλλά υποσχόμενος ότι δεν είναι η τελευταία του λέξη.

Κάλεσε τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και σημείωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανατραπεί αυτή η απόφαση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό, το οποίο είχε ήδη αναγνωρίσει. Δεν το περιόρισαν, απλά το αφαίρεσαν. Αυτό δεν έγινε ποτέ σε ένα δικαίωμα τόσο σημαντικό για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά το κατάφεραν».

«Τώρα η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος κινδυνεύουν τώρα», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε πώς οι δικαστές που διορίστηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, αποφάσισαν τον Ρόου και υποστήριξαν τα δικαιώματα των αμβλώσεων σε επόμενες υποθέσεις κατά τη διάρκεια των ετών.

«Ήταν τρεις δικαστές που ονομάστηκαν από έναν πρόεδρο -τον Ντόναλντ Τραμπ- που ήταν ο πυρήνας της σημερινής απόφασης να ανατραπεί η ζυγαριά της δικαιοσύνης και να εξαλειφθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι νόμοι που τίθενται σε ισχύ στις πολιτείες είναι «τόσο ακραίοι» που μια γυναίκα θα μπορούσε να αναγκαστεί να γεννήσει το παιδί του βιαστή της ή το παιδί που είναι «συνέπεια της αιμομιξίας».

«Το δικαστήριο γυρίζει την Αμερική κυριολεκτικά 150 χρόνια πίσω», είπε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ορισμένα από τα καταστατικά του 1800 που αναφέρονταν στην απόφαση Dobbs.

«Απλώς με ζαλίζει», είπε.

Ο πρόεδρος κάλεσε το Κογκρέσο να αποκαταστήσει τα δικαιώματα που υπήρχαν στο Roe – και είπε στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων αμβλώσεων να ψηφίσουν ενδιάμεσα τους υποψηφίους που συμμερίζονται αυτήν την πεποίθηση.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι δεν θα απαγορεύεται στις γυναίκες να ταξιδεύουν σε πολιτείες που εξακολουθούν να επιτρέπουν την άμβλωση – και θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που τερματίζουν τις εγκυμοσύνες.

«Καλώ όλους, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά ενδιαφέρονται για αυτή την απόφαση, να διατηρήσουν όλες τις διαδηλώσεις ειρηνικές, ειρηνικές, ειρηνικές – όχι εκφοβισμό», είπε ο Μπάιντεν.

«Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη», είπε επίσης ο πρόεδρος. «Αυτό δεν έχει τελειώσει».

Πριν μόλις δυο 24ωρα το Ανώτατο Δικαστήριο –στο οποίο η καθαρή πλειοψηφία των μελών είναι συντηρητικοί– σε μια καταφανή επίδειξη ισχύος προς την κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εναντιωθεί στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας, είχε καταργήσει τους “περιορισμούς’   στην οπλοφορία που προέβλεπε νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Είναι χαρακτηριστική η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ:

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε.

Ο,τι κι αν λέει ο Τραμπ, πλέον η Αμερική μοιάζει διχασμένη παρά πότε ανάμεσα στην βαθιά οπισθοδρόμηση, αντιδραστικότητα και συντήρηση και στις φιλελεύθερες αρχές και πεποιθήσεις που ασπάζεται η Δημοκρατική διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Η σημερινή απόφαση για απαγόρευση των αμβλώσεων είναι μία απόφαση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, θα μεταμορφώσει την αμερικανική ζωή, θα αναδιαμορφώσει την πολιτική του έθνους και θα οδηγήσει σε όλες εκτός από ολοκληρωτικές απαγορεύσεις της διαδικασίας των αμβλώσεων στις μισές περίπου πολιτείες.

Η απόφαση θα δοκιμάσει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου και θα δικαιώσει ένα επί δεκαετίες ρεπουμπλικανικό εγχείρημα εγκατάστασης συντηρητικών δικαστών προετοιμασμένων να απορρίψουν το προηγούμενο νόμο, ο οποίος είχε επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από προηγούμενες αποφάσεις.

Θα είναι επίσης μια από τις κληρονομιές του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να διορίσει δικαστές που θα ανατρέψουν τον σχετικό νόμο. Και οι τρεις διορισμένοι από τον Τράμπ ψήφισαν εναντίον του νόμου. Η απόφαση πέρασε με ψήφους 6 υπέρ της κατάργησης του νόμου και 3 κατά.

Η απόφαση, η οποία απηχούσε ένα σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το Politico στις αρχές Μαΐου, θα οδηγήσει σε μια έντονα διχασμένη χώρα στην οποία η άμβλωση είναι αυστηρά περιορισμένη ή απαγορευμένη σε πολλές κόκκινες πολιτείες (Ρεπουμπλικανικές), αλλά παραμένει ελεύθερα διαθέσιμη στις περισσότερες μπλε πολιτείες (Δημοκρατικές).

Σοκ και δέος: Οι πρώτες αντιδράσεις
 

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες άρχισαν ήδη να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου.

«Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Πελόζι: εξωφρενική και σπαρακτική απόφαση

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή», είπε.

Με πληροφορίες από ΑFP – Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Η βαριά κληρονομιά Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απελευθερώνει την οπλοκατοχή-Αντίμετρα από Δημοκρατικούς Κυβερνήτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: