Ο Ερντογάν προκαλεί “πολεμικό πυρετό” στο Αιγαίο και στην Κύπρο: Η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι η σκληρή απάντηση

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Το τελευταίο διάστημα, η ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχει ευθείες απειλές που δημιουργούν πολεμικό πυρετό κυρίως στο Αιγαίο. Άλλωστε την Κύπρο την έχει υπό τον έλεγχο του.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό. Η στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη, διότι δεν έχει καμία άλλη επιλογή εκτός της άμυνας και της αντιμετώπισης της προσβολής της κυριαρχίας της.

Η Τουρκία είναι η χώρα που δημιουργεί τα προβλήματα και φραστικά δίνει την εντύπωση πως επίκειται ο πόλεμος με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα γνωρίζει ότι σκεπτόμενοι με τη λογική πιστεύουν οι πάντες ότι η πολεμική ενέργεια στο Αιγαίο δεν είναι καν επιλογή της. Λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, γνωρίζει πως ο πόλεμος θα είναι μία καταστροφική πράξη πρωτίστως για την ίδια.

  • Η Ελλάδα θα αμυνθεί. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν, ξέρει ότι η χώρα έχει υπεροπλία στη θάλασσα και τον αέρα έναντι της Τουρκίας. Και είναι αυτό που βασικά τον θυμώνει. Διότι, μπορεί πραγματικά να είναι επιθυμία του -ίσως και απόφαση- η επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
  • Αλλά σε ένα πόλεμο υπάρχει ο νικητής και ο ηττημένος. Γιατί να μην είναι, λοιπόν, ο ηττημένος σε ένα πόλεμο με την Ελλάδα; Οι πιθανότητες είναι πολλές.

Όμως, η πραγματικότητα δεν τον έχει συνεφέρει. Λόγω της οξείας κλειστοφοβίας που τον κυνηγά, έχει σίγουρα σχιζοφρενικές τάσεις. Μας το έχει δείξει, θα έλεγα πως μας το έχει αποδείξει, και δεν είναι ανάγκη να καταφύγουμε σε ψυχίατρους για να αναλύσουν την περίπτωση του. Αυτές οι σχιζοφρενικές τάσεις είναι που φοβίζουν διπλωμάτες και αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει μία μνημειώδη ψυχραιμία. Όπως είπε οι “δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί” και υπογράμμισε με βεβαιότητα ότι “θα επιστρέψουμε γρήγορα σε ήρεμα νερά”. Μακάρι να έχει δίκιο και επιτέλους ο Ερντογάν να σκάσει. Διότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία θα αντέξουν ένα πόλεμο. Η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει, αλλά η τουρκική σίγουρα θα καταρρεύσει.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Τουρκία στρατιωτικά και οικονομικά. Και δεν το υποστηρίζουμε για να «χαϊδεύσουμε» τα αυτιά των αναγνωστών μας. Είναι μία αλήθεια την οποία παραδέχονται ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές. Αλλά, ο πόλεμος είναι πόλεμος και ανοίγει πληγές σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτόν, είτε είναι επιτιθέμενοι είτε είναι αμυνόμενοι, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της «Μητέρας Πατρίδας».

Πάντα με βάση τις ανακοινώσεις του Ερντογάν και των κλώνων του, τα πράγματα είναι οριακά. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είναι αισιόδοξος, αλλά έρχεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα των απειλών.

Τι είπε; Υπερτόνισε την τουρκική θέση, που αποτελεί ψέμα, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση δήθεν με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο και απείλησε ότι αν άμεσα δεν σταματήσει να το κάνει «θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Ο Οκτάι, ο οποίος είναι γνωστός μπουνταλάς, που τα έχει όλα – κουτός, βλάκας, αργόστροφος και αδέξιος- αποκάλυψε τα τουρκικά σχέδια. Τι ανακοινώνει στην Ελλάδα; Ότι αν δεν δεχθεί να παρακαθίσει στις συνομιλίες για να συζητηθεί η τουρκική ανιστόρητη θέση για τα ελληνικά νησιά, ανάμεσα τους και κατοικημένα, η Άγκυρα θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στα λοιπά διεθνή φόρα. Θα δημιουργήσει διπλωματικά στο Αιγαίο ένα …Κυπριακό.

  • Όμως η Ελλάδα δεν είναι η αδύναμη Κύπρος. Το απέδειξε στον Έβρο, ο οποίος πλέον αποτελεί απόρθητο φρούριο και το δείχνει καθημερινά στο Αιγαίο όπου οι Έλληνες πιλότοι γλεντούν τους Τούρκους συναδέλφους τους. Είναι να τους λυπάται κανείς… Και κυριολεκτώ.

Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε αστακό και με τα σημερινά δεδομένα, και όσο η Τουρκία βρίσκει αντίσταση από τη Δύση για τον εξοπλισμό των Ενόπλων της Δυνάμεων, η ισορροπία δυνάμεων έχει χαθεί. Βεβαίως, έχει σπεύσει η ανθελληνική Βρετανία και προσφέρεται να ενισχύσει την τουρκική πολεμική αεροπορία με τα σάπια μαχητικά της, που δεν αγοράζει καμία άλλη χώρα.

Οι Εγγλέζοι είναι αυτοί που είναι, αλλά οι Κύπριοι πολιτικοί, στην πλειοψηφία τους βρετανοσπουδαγμένοι, κάνουν πως δεν βλέπουν. Και συνεχίζουν να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους αποικιοκράτες.

Η συμπεριφορά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά στον Εδουάρδο και στη σύζυγό του Σόφι, ήταν μη παραδεκτή. Αλλά ούτε οι δήθεν «εθνικόφρονες» του νησιού ενοχλούνται από τη «δουλικότητα» των πολιτικών απέναντι στους Εγγλέζους.

Αρκούνται στο «δεν θα παραδώσουμε την πατρίδα» που είναι ένα ψευδέστατο σύνθημα για να ικανοποιείται το έχον «εθνικάς τας φρένας» κυπριακό ακροατήριο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η απόρριψη από τους κατακτητές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), πάνω στα οποία …οικοδόμησαν την κυπριακή πολιτική ο κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ήταν ηχηρό χαστούκι και ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς. Ας σταματήσουμε να κοροϊδευομαστε και μεταξύ μας. Ήταν ένα ακόμα ένα λάθος της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ομιλούμε για πλήρη κατάρρευση της τακτικής των κ. Αναστασιάδη και Κασουλίδη. Έσφαλλαν, τους το είπαν μέχρι και οι φίλοι μας στο Κογκρέσο, αλλά έγραψαν τους πάντες στα παλιά τους τα παπούτσια. Και τώρα; Πως θα επαναφέρουν την πολιτική στο Κυπριακό στη σωστή της θέση; Πότε θα παραδεχθούν ότι ήταν τραγικό λάθος ο υπερτονισμός της πρότασης για τα ΜΟΕ; Τα οποία έτσι κι αλλιώς τους Τούρκους εξυπηρετούσαν αφού η Κυπριακή Δημοκρατία τους αναγνώριζε τέτοια δικαιώματα… Η επιστροφή στην πολιτική των κυρώσεων είναι μονόδρομος κύριοι. Σας κοροϊδεύουν οι πάντες στα διπλωματικά σαλόνια όπου γυροφέρνετε…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ακόμη διμερή συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Εκκρεμεί αίτημα του Τούρκου προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: