Νέα σοβαρή εξέλιξη: Η Ουκρανία θεωρεί ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει πλέον την στάση της υπέρ της Ρωσίας

File Photo: Κατεστραμμένο κτίριο στο κέντρο του Χάρκοβο. Οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο των επιθέσεων του ρωσικού στρατού. EPA, ORLANDO BARRIA




Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο του Jared Malsin θέμα τις επιφυλάξεις της Τουρκίας να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, καθώς επιθυμεί το ρόλο του διαμεσολαβητή, με την ουκρανική πλευρά να θεωρεί ότι η Άγκυρα έχει μεταβάλει την στάση της εγγύτερα προς την Μόσχα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι προσεκτική στο θέμα της παράδοσης περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, επειδή τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν τον ολοένα και αυξανόμενο ‘δίπολο’ παιχνίδι της Τουρκίας και με τις δύο πλευρές στην σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Τουρκία αποστασιοποιείται από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία, για να αναχαιτίσει την ρωσική επίθεση στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Επίσης, ενώ οι δυτικές χώρες έχουν κάνει ενέργειες για την απομόνωση της Ρωσίας, η Τουρκία έχει κρατήσει ανοιχτή γραμμή με την Μόσχα, δέχεται πακτωλούς ρωσικού χρήματος και διοργανώνει ειρηνευτικές συνομιλίες που όμως δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξή του στην WSJ, o επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir τόνισε:

«Νομίζω πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να καλέσει τις δύο αντιμαχόμενες χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, εάν στέλνει δεκάδες χιλιάδες όπλα μόνο στην μία πλευρά. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και με τις δύο πλευρές, να είμαστε αρκετά κοντά στις δύο πλευρές, ώστε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Προτεραιότητά μας είναι η επικράτηση της ειρήνης».

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά drones Bayraktar TB-2 που παρέδωσε η Τουρκία στην Ουκρανία το 2019 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην άμυνά της κατά την ρωσική επίθεση.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει η Τουρκία να παραδίδει drones Bayraktar TB-2 στην Ουκρανία, ο Demir απάντησε : «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται, δεν είμαι σε θέση να σας πω, αλλά είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».

Επισημαίνεται ότι η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει την στάση της υπέρ της Ρωσίας, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να διασκεδάσει αυτές τις αιτιάσεις, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες.

Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Asli Aydintasbas, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations, επειδή διαφαίνεται καθαρά ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα επικράτηση κάποιας πλευράς στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η λογική που κερδίζει έδαφος στην Τουρκία είναι η λογική της ουδετερότητας.

«Η Τουρκία ολοένα και περισσότερο χαρακτηρίζει την ουκρανική κρίση ως ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στον οποίο ανταγωνισμό η ίδια δεν επιθυμεί να εμπλακεί», τόνισε η Aydintasbas.

ΠΗΓΗ: Turkish Defense Industry Grows Cautious Over Selling Weapons to Ukraine

Σοβαρό το πρόβλημα: Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε διμερή συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν στη Μαδρίτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: