Με παρέμβαση της Λευκωσίας έφτασε βοήθεια από το Ισραήλ για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά στην κατεχόμενη Κύπρο

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, με τα χωριά να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Άρχισαν γύρω στις δύο το μεσημέρι να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν από το Ισραήλ.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου «γύρω στις δύο το μεσημέρι τα ελικόπτερα από το Ισραήλ ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άρχισαν να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε ότι «από τις πληροφορίες που έχουμε, η πυρκαγιά φαίνεται να είναι υπό μερικό έλεγχο. Από το πρωί φαίνεται πως οι προσπάθειες κατάσβεσης εστιάστηκαν στη βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς, που βρίσκεται προς το μέρος της κατεχόμενης Κερύνειας, που ξεκινά από την Ακανθού και φτάνει μέχρι την κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου».

Ανέφερε επίσης πως «ο άνεμος δεν βοηθά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταφέρουν να σβήσουν το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς. Ωστόσο η βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς είναι δύσβατη και βραχώδης και έτσι οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως «στις δύο το μεσημέρι τα ελικόπτερα από το Ισραήλ ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άρχισαν να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς και γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά».

Σημειώνεται ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη του Ισραήλ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις έντεκα σήμερα το πρωί, ενώ νωρίτερα είχε προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο παράνομος ψευτο-«έπαρχος» Τρικώμου είχε πει ότι και ο Άγιος Ανδρόνικος ήταν σε επιφυλακή για εκκένωση.

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή ανέφερε ο παράνομος ψευτο-«πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ενώ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πήγε δύο φορές χθες, το μεσημέρι και την νύχτα στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς πως συνολικά 7 πτητικά μέσα θα επιχειρούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δύο αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο ελικόπτερα των Βάσεων και ένα της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο παράνομος ψευτο-«έπαρχος» Τρικώμου.

Σύμφωνα με τον παράνομο ψευτο-«υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα.

Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις παράνομες «αρχές» του ψευδοκράτους.

  • Η πυρκαγιά θα ελεγχθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, εκτιμά ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

Την εκτίμηση ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα θα τεθεί υπό έλεγχο τις βραδινές ώρες εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος επιθεώρησε την περιοχή που έχει επηρεαστεί από την φωτιά.

«Είναι νωρίς για να δηλώσουμε ότι (η πυρκαγιά) έχει τεθεί επισήμως υπό έλεγχο. Ωστόσο, ελπίζω ότι το βράδυ, όπως επεσήμανε ο (παράνομος) “πρόεδρός” μας [Σ.Σ ο κατοχικόςς ηγέτης] η πυρκαγιά θα ελεγχθεί», δήλωσε ο κ. Οκτάϊ, ο οποίος πραγματοποίησε δηλώσεις στην περιοχή όπου συνεχίζεται η προσπάθεια της κατάσβεσης, συνοδευόμενος από τον Ερσίν Τατάρ, τον παράνομο ψευτο-«υπουργό αγροτικής ανάπτυξης» και τον παράνομο Τούρκο «πρέσβη».

«Έχουμε επιθεωρήσει ολόκληρη την περιοχή της φωτιάς στον Πενταδάκτυλο. Οι εργασίες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Και αυτό ήδη γίνεται αυτήν την ώρα. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ελπίζω ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί (μέχρι το βράδυ) με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική εξέλιξη στον άνεμο ή στις καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Ο κ. Οκτάϊ ανέφερε επίσης, ότι συνοδευόμενος από τον κ. Τατάρ πραγματοποίησε από το σημείο της πυρκαγιάς τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Σε αυτήν την επικοινωνία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τις εντολές του για την διαχείριση της πυρκαγιάς.

Ως προς την συνδρομή της Τουρκίας στην προσπάθεια της κατάσβεσης, ο κ. Οκτάϊ δήλωσε ότι «προσπαθούμε να επέμβουμε με όλα τα μέσα. Αρχικά κινητοποιήσαμε δυο αερομεταφερόμενες ομάδες. Μιλάμε για ένα ελικόπτερο που σταθμεύει εδώ. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν αρκετό, στείλαμε ένα δεύτερο ελικόπτερο. Σήμερα, με δυο επιπλέον αεροσκάφη ανταποκρινόμαστε στη φωτιά με 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα».

Τέλος, ο κ. Οκτάϊ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες, όσον αφορά τα αίτια μιας πυρκαγιάς, «δολιοφθορά ή ο ανθρώπινος παράγοντας». «Ως κράτος, καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποτρέψουμε το σαμποτάζ τόσο στην Τουρκία όσο και εδώ. Όσον αφορά την πρόληψη της ανθρώπινης αμέλειας, όλοι φέρουμε καθήκον. Ένα ολόκληρο δάσος, οι πνεύμονες μας δεν πρέπει να επιτρέπεται να καίγονται» είπε.

Σημειώνεται ότι πριν από τον κ. Οκτάϊ σε σύντομη δήλωση προέβη και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά, εκτός απροόπτου, θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Την Κυριακή η τελική απόφαση του ΔΗΚΟ για τον Χριστοδουλίδη: Μόνο δύο διαφώνησαν με την επιλογή του!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: