Marder 1A3 Vs BMP-1, το αναλυτικό crash test της Hellas Journal: Τώρα μπορεί να υλοποιηθεί το σύγχρονο δόγμα μάχης

Οι Ουκρανοί διαθέτουν πληθώρα ανταλλακτικών και πυρομαχικών για τα BMP-1 που πρόκειται να δοθούν από την Ελλάδα, μέσω Γερμανίας. Την ίδια στιγμή στο Ελληνικο Επιτελείο έχει συσταθεί η επιτροπή που θα μεταβεί στην Γερμανία για την επιλογή των Marder 1 A3. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού




-Οι αποφάσεις που δεν ήρθαν ποτέ για τα Μ-113 & BMP-1.
-Το 73άρι πυροβόλο και τα ληγμένα πυρομαχικά.

Τα Marder 1 A3 έρχονται… τα BMP-1…φεύγουν! Και αυτό το «φεύγουν» μπορεί να γίνεται μέσω της Ελληνογερμανικής συμφωνίας που αφορά την Ουκρανική ενίσχυση απέναντι στην Ρωσική εισβολή, αλλά για τον Στρατό Ξηράς της Ελλάδας η τύχη των BMP-1 είχε ήδη αποφασιστεί περίπου μια 5ετία νωρίτερα…

  • Και αυτό είχε γίνει, όπως επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές, από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του 2017, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Κατά συνέπεια η ομόφωνη απόφαση του τότε Συμβουλίου, που είχε χαρακτηρίσει το Τεθωρακισμένο BMP-1 ως «αναξιόπιστο» που έπρεπε ν’ αντικατασταθεί άμεσα, είναι ένα γεγονός που κατ’ ουσία έρχεται στις μέρες μας σε αντιδιαστολή με τα όσα λέγονται δημόσια από Στρατηγούς που τότε ήταν μέλη στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο…

Κάποιοι εκ των τότε εν ενεργεία Στρατηγών και μέλη του ΑΣΣ μίλησαν για «σαπάκια» σ’ ότι αφορά τα προσφερθέντα από την Γερμανία Marder 1 A3…

Μισή αλλαγή σελίδας στο μηχανοκίνητο πεζικό…

Σίγουρα δεν ανταλλάσσει η Γερμανία τα Ελληνικά BMP-1 με υπερσύγχρονα Lynx που κάτι τέτοιο αναζητά ο Στρατός Ξηράς ώστε να ξεπεράσει τα χρονίζοντα προβλήματα των Τεθωρακισμένων οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και των Τεθωρακισμένων οχημάτων Μάχης- αλλά το περίπου 30 ετών Marder 1 A3 που δεν έχει καμία σχέση όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, με το BMP-1 ή ακόμη και το αξιόπιστο μεν αλλά απαρχαιωμένο Μ-113, γνωστό και ως «παπάκι».

Η συγκεκριμένη έκδοση του Marder, δηλαδή το Α3, είναι από εκείνα τα ΤΟΜΑ που είχε εκσυγχρονίσει ο Γερμανικός Στρατός και ας κατανοήσουμε πως μπορεί να είναι η μετεξέλιξη μιας έκδοσης που σχεδιάστηκε στα τέλη του ’70, αλλά χάρις το τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 20 mm στον πυργίσκο, αποτελεί ένα αξιόπιστο οπλικό σύστημα που θα φέρει το Ελληνικό Πεζικό σε μια νεότερη από την υπάρχουσα εποχή.

Επιπλέον το Marder 1 A3 φέρει και θερμικό σκοπευτικό για νυχτερινή σκόπευση.

  • Και επειδή πολλά ακούστηκαν σε τηλεοπτικά πάνελ, ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαδικτυακές αναρτήσεις για το «ισχυρό» ρωσικό πυροβόλο των 73 χιλιοστών των BMP-1, ήδη 44 εκ των υπαρχόντων στην Ελλάδα Τεθωρακισμένων, λειτουργούν με τα ZU-23 των 23 χιλιοστών…Γιατί άραγε…

Από το στρατιωτικό Επιτελείο έχει κριθεί το συγκεκριμένο πυροβόλο αναξιόπιστο και με αυτό έχουν σταματήσει να διεξάγονται βολές κατά τη διάρκεια ασκήσεων για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή τα πυρομαχικά των 73 χιλιοστών από την Ρωσία έχουν λήξει, ενώ εργοστασιακά δεν υποστηρίζονται. Αυτό ανάγκασε τον Στρατό Ξηράς να προχωρήσει στην προσαρμογή του δίδυμου ZU-23 σε ορισμένα από τα BMP-1.

Το σύγχρονο δόγμα μάχης, από την θεωρία στην πράξη…

Ο κινητήρας του Marder 1 A3, 591 ίππων με μέγιστη ταχύτητα τα 65 χλμ και η αυτονομία των 520 χλμ θα επιτρέψουν στις μονάδες του μηχανοκίνητου πεζικού ν’ απεγκλωβιστούν από παρωχημένα μοντέλα τακτικής στο πεδίο της μάχης, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα, ευκινησία και το κυριότερο με ισχύ πυρός, η οποία θα μπορεί να παρέχει άμεση υποστήριξη στα αποβιβαζόμενα τμήματα πεζικού στα σημεία επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις.

  • Η δυνατότητα αυτή κάνει και την τεράστια διαφορά την κρίσιμη στιγμή μιας ένοπλης αναμέτρησης με εχθρικές δυνάμεις, καθώς μπορεί να προσφέρει όγκο πυρός στις εχθρικές θέσεις και μάλιστα με υψηλά επίπεδα ακρίβειας, κάτι που οι μονάδες Πεζικού του Στρατού Ξηράς δεν θεωρούσαν δεδομένο μέχρι σήμερα.

Επιπλέον το σύγχρονο δόγμα μάχης, συνδυασμού αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητου πεζικού, επιτέλους- λένε οι ίδιες στρατιωτικές πηγές- φεύγει από την σφαίρα της θεωρίας και γίνεται πραγματικότητα.

Και αυτό διότι τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ & ΤΟΜΑ (Μ-113 & BMP-1) δεν μπορούν λόγω μειωμένης ταχύτητας ν’ ακολουθήσουν μια προέλαση σε ίδιο χρόνο, αρμάτων μάχης Leo 2 A4 & Leo 2 Hell.

Σ’ ότι αφορά την θωράκιση του Marder, των 33 τόνων, αυτή κρίνεται από τον Στρατό Ξηράς ως ανώτερη σε επίπεδο προστασίας του προσωπικού, σε σχέση τόσο με τα Μ-113 τα οποία πάσχουν στον συγκεκριμένο τομέα, ακόμη και για προστασία από βολίδες μικρού διαμετρήματος. Ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν ότι το περίπου 15τονο BMP-1 εκτός από την κακή εργονομία στο διαμέρισμα μάχης για το μεταφερόμενο προσωπικό, σε όλα τα πεδία μάχης που έχει λάβει μέρος, παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απωλειών, με τελευταίο τα Ρωσικά BMP που καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Ουκρανικό έδαφος κατά την Ρωσική εισβολή.

Οι στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν και καταδεικνύουν την καταλληλόλητα του Marder με το απλούστατο επιχείρημα, πως το ίδιο ακριβώς ΤΟΜΑ που είχε κριθεί κατάλληλο, ήταν υποψήφιο για την απόκτησή του από τον Στρατό Ξηράς τρεις συνεχόμενες φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

  • Τα Marder 1 A3 που θα επιλεγούν από την Γερμανία θα περάσουν από ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους που θα κάνει κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς το οποίο θα επιλέξει τα καλύτερα. Και ο Στρατός Ξηράς έχει αποδείξει με τις επιλογές του, όταν αφορά μεταχειρισμένο υλικό, πως είναι αυστηρός κριτής. Πρόσφατα το έδειξε με τα οχήματα Μ-1117 που παραχώρησαν οι ΗΠΑ. Το έκανε με τα τελευταία δέκα Chinook. Το ίδιο και με τα Kiowa Warrior.

Πάντως ας υπενθυμίσουμε κλείνοντας και κάτι ακόμα. Πως τα Marder 1 A3 δεν αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας αλλά εκεί οδήγησαν οι δραματικές περικοπές που έκαναν οι Γερμανοί στις Ένοπλες Δυνάμεις τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι Γάλλοι άνοιξαν και τα κρυφά χαρτιά για τις κορβέτες Gowind, με αφορμή τις Belh@rra στο Λοριάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: